Αρχαία Ελλάς - Ιστορικές Αναδρομές στην Αρχαία Ελλάδα. Ζωντανεύουμε τον λαμπρότερο Πολιτισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα με την δύναμη της γνώσης.
Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023
Βασικοί προ-ομηρικοί μύθοι για την Ωραία Ελένη
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023
Αιτωλείς το αρχαίο Ελληνικό φύλο που κατοικούσε στην ορεινή περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας
Περιοχές εγκατάστασης
Η περιοχή που κατοικούσαν ήταν χωρισμένη στην παράκτια αρχαία Αιτωλία, και στην ορεινή Επίκτητο Αιτωλία. Η πρώτη είχε δύο εύφορες πεδιάδες και οι κάτοικοί της επιδίδονταν στη σιτοκαλλιέργεια, στην ιπποτροφία και στην αμπελουργία.
Αρχαιότερη πόλη της ήταν η Καλυδώνα, με πρώτο βασιλιά της τον Οινέα. Άλλες πόλεις της Αιτωλίας ήταν η Χαλκίς (που αναφέρεται μαζί με την Καλυδώνα στην ομηρική Ιλιάδα), η Πλευρών, η Ώλενος, η Πυλήνη, η Κωνώπη, η Λυσιμάχεια, το Τριχώνιον, το Φύταιον, η Στράτος, ο Θέρμος, το Αγρίνιον, κ.α.
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Έλληνες αρχαιολόγοι και απευθύνουν έκκληση σε όλους τους βουλευτές εφιστώντας την προσοχή τους σε μία ασαφή διάταξη του νέου νόμου για τα Μουσεία
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Έκκληση προς τους βουλευτές
Μην επιτρέψετε την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 100 και πλέον χρόνια!
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023
Η τεχνητή νοημοσύνη αποκρυπτογραφεί ένα «χαμένο βιβλίο» 2.000 ετών που περιγράφει τη ζωή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο
Ένα «χαμένο βιβλίο» 2.000 ετών που συζητά τις δυναστείες που διαδέχθηκαν τον Μέγα Αλέξανδρο μπορεί τελικά να αποκρυπτογραφηθεί σχεδόν δύο χιλιετίες αφότου το κείμενο καταστράφηκε μερικώς στην έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. και αιώνες αργότερα, παραδόθηκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023
Αθλητικές εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ελλάδα
1. Το ελαιοθέσιον, δηλ. “Eλαιον τιθέναι”
Ήταν το δωμάτιο στο οποίο γινόταν η διανομή του λαδιού. Όπως αναφέραμε, υπήρχε η συνήθεια στους αθλητές να αλείφουν με λάδι το σώμα τους, πριν την άσκηση στα γυμναστήρια, για την διατήρηση της ελαστικότητας των μυών τους.
Το έλαιο το διέθετε στους αθλητές ο γυμνασιάρχης δηλ. ο δωρητής-ευεργέτης και ήταν μια ακριβή χορηγία. Ο γυμνασιάρχης ήταν υπεύθυνος να προσκομίζει επίσης και την καύσιμη ύλη για τα λουτρά. Ήταν μεγάλη τιμή για τον ευεργέτη, η πλούσια δωρεά του λαδιού, ώστε να ρέει σαν νερό και να λαμβάνει έπαινο από την Αφροσιάδα.