Ο Ουρανός (αρχ. ελλ. Οὐρανός) ήταν, κατά την αρχαία Ελληνική μυθολογία, η προσωποποίηση του Ουράνιου θόλου και κυρίαρχος της πρώτης γενιάς στη Γη. Είναι ένας από τους Πρωτόγεννους, ο γηραιότερος των Θεών των στοιχείων της φύσεως και ο πρωτότοκος γιος της Γαίας, η οποία τον γέννησε την ώρα που κοιμόταν δίπλα στον Έρωτα χωρίς γονιμοποίηση, «για να την περιβάλλει και για να είναι αιώνιος και ασφαλής οίκος των μακάριων θεών», όπως γράφει ο Ησίοδος στην Θεογονία (στ. 127-128). Ο Ουρανός είναι το πρώτο άρρεν στοιχείο της γης.
Αρχαία Ελλάς - Ιστορικές Αναδρομές στην Αρχαία Ελλάδα. Ζωντανεύουμε τον λαμπρότερο Πολιτισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα με την δύναμη της γνώσης.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020
Οι Εκατόγχειρες : Βριάρεως ή Αιγαίων, ο Κόττος και ο Γύγης
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020
Βρεφικός τάφος, αγάλματα στην αρχαία πόλη της Προυσιάδας («Έφεσος» του δυτικού Πόντου) ενθουσιάζουν αρχαιολόγους
Είναι ο παλαιότερος οικισμός στην περιοχή της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας. Η πρόσφατη εργασία αποκάλυψε τον τάφο ενός μωρού και διάφορα αγάλματα γύρω από το θέατρο της πόλης, παρέχοντας σημαντική εικόνα για την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας στην περιοχή.
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020
Η Αλεξάνδρεια των Μαίδων ή Αλεξανδρόπολις Θράκης
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020
Το χάσμα των Δελφών
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020
Περικεφαλαία αρχαίου Έλληνα πολεμιστή βρέθηκε σε πέτρινο θάλαμο ταφής στην Κροατία
Η περικεφαλαία ανοιχτού προσώπου, την οποία οι αρχαιολόγοι θεωρούν ιδιαίτερα σπάνια, προήλθε από την Πελοπόννησο κατά τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ.
Το εντυπωσιακό εύρημα ανακαλύγτηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής τάφου σπηλαίου στο Ζακοτάρακ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Pelješac, στη νότια Δαλματία της Κροατίας. Ο τάφος ήταν ενός πολεμιστή που θάφτηκε περίπου τρεις αιώνες αργότερα, τον 4ο αιώνα π.Χ.
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020
Η μάχη στα Κούναξα το 401 π.Χ. και η σύνθεση του σώματος σύμφωνα με τον Ξενοφώντα
Οι λόγοι της μάχης και η κατάσταση που επικρατούσε
Το 404 π.Χ. πέθανε ο Αχαιμενίδης βασιλιάς, Δαρείος Β' και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Αρταξέρξης Β' προς απογοήτευση του δεύτερου γιου του, Κύρου του Νεότερου γεγονός που οδήγησε σε άγριο ανταγωνισμό και σε μία αναμέτρηση στα Κούναξα, κοντά στη Βαβυλώνα, το 401 π.Χ..
Βωμός με Ελληνική επιγραφή στον θεό Πάνα και φρούριο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στα Υψώματα Γκολάν
Ο βράχος σκάφτηκε ως μέρος των προετοιμασιών για την κατασκευή αγωγού νερού. Ο αγωγός Nefach-Kidmat Zvi σχεδιάζεται να χρησιμεύσει ως η κύρια παροχή νερού για βάσεις IDF στα υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και στην πόλη Katzrin.
Μάχη του Γρανικού
Η τελική έκβαση της μάχης αυτής και η νίκη του Αλέξανδρου παρείχε στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα για την προέλαση του Ελληνικού σώματος στη Μικρά Ασία.
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020
Ποιοι ήταν οι Λαπίθες;
Μπορεί όμως να πρόκειται και για αρχαιότατο λαό εγκατεστημένο από την αρχή εκεί, που πολεμούσε κατά των διαφόρων κάθε φορά εισβολέων και τελικά εξοντώθηκε από τους Δωριείς.
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
Ο ήρωας της μάχης των Θερμοπυλών (480 π.Χ.), Μεγιστίας ο Ακαρνάνας
Ως γενάρχης των Ακαρνάνων αναφέρεται ο Ακαρνάν, γιος του Αλκμαίωνα. Η περιοχή κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια, αρχικά από Κουρήτες και Λέλεγες, όπως και η γειτονική Αιτωλία. Κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα αποικίζουν την περιοχή οι Κορίνθιοι ιδρύοντας πόλεις όπως ο Αστακός, η Πάλαιρος, το Ανακτόριο και η Λευκάδα.
Το πολίτευμα των περισσότερων Ακαρνανικών πόλεων ήταν δημοκρατικό, υπήρχε μάλιστα και ένα είδος ομοσπονδίας μεταξύ τους, το Κοινό των Ακαρνάνων. Σημαντικότερη πόλη και έδρα του Κοινού ήταν η αρχαία Στράτος, δίπλα ακριβώς στον Αχελώο, στα σύνορα με την Αιτωλία. Άλλες σημαντικές πόλεις ήταν οι Οινιάδες, το Αμφιλοχικό Άργος, η Μεδεώνα και κυρίως το Θύρρειο που κάποια στιγμή ίσως να ήταν και η μεγαλύτερη πόλη.
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
O Ανάχαρσις και ο Διάλογος με τον Σόλωνα
[...] καὶ τῶν τις Σκυθέων καταφρασθεὶς αὐτὸν ταῦτα ποιεῦντα ἐσήμηνε τῷ βασιλέι Σαυλίω· [...] παῖδα δὲ εἶναι Γνούρου τοῦ Λύκου τοῦ Σπαργαπείθεος. εἰ ὦν ταύτης ἦν τῆς οἰκίης ὁ Ἀνάχαρσις, ἴστω ὑπὸ τοῦ ἀδελφεοῦ ἀποθανών· Ἰδάνθυρσος γὰρ ἦν παῖς Σαυλίου, Σαύλιος δὲ ἦν ὁ ἀποκτείνας Ἀνάχαρσιν. [...] Ηροδότου Ἱστοριῶν τετάρτη ἐπιγραφομένη Μελπομένη
Το 589 π.Χ. πήγε στην Αθήνα επί Σόλωνος, του οποίου έγινε φίλος. Όταν κάποτε ένας, ονόματι Άττικος, τον κορόϊδευε για την Σκυθική καταγωγή του, σε απάντηση ο Ανάχαρσις του είπε το γνωστό:
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
Ο ρόλος του παιδοτρίβη, του αλείπτου και του γυμναστή στην Αρχαία Ελλάδα
Υπήρχαν ιδιώτες παιδοτρίβες με δικές τους παλαίστρες και δημόσιοι που εργάζονταν στα κρατικά γυμναστήρια. Συνήθως οι παιδοτρίβες ασχολούνταν και δίδασκαν όλα τα αθλήματα και μπορούσαν να έχουν βοηθούς και υπηρετικό προσωπικό.
Προτομή περίπου 2.000 ετών ενός ιερέα βρέθηκε στο Δυτικό Θέατρο στην Αρχαία Πόλη της Λαοδίκιας
Το Τμήμα Ανασκαφών έκανε την ανακοίνωση της ανακάλυψης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη δήλωση που έγινε, αναφέρθηκε ότι η προτομή του ιερέα θα παρουσιαστεί σύντομα στο Μουσείο Ντενιζλί.
Επικεφαλής των ανασκαφών της Λαοδικείας Καθ. Δρ. Ο Celal Şimşek είπε, «Υπήρχε μια πλήρωση 8 μέτρων στο βόρειο τμήμα του οχυρωματικού τείχους που εκτείνεται δυτικά από τη σκηνή του θεάτρου και χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
ΔΕΛΦΟΙ, ο "ομφαλός της Γης" απο Ψηλά - Δείτε το βίντεο
Ο χώρος ονομαζόταν αρχικά Δελφύς – αρχαιοελληνική λέξη που σημαίνει «μήτρα, κοιλιά» – λόγω του σχήματός του ή επειδή εκεί λατρευόταν κατά τη μυκηναϊκή εποχή η μητέρα – θεά Γη. Επίσης, η ονομασία «Δελφοί» μάς παραπέμπει στον Δελφό, ο οποίος ήταν γιος ή του Ποσειδώνος ή του Απόλλωνος, και αδελφός του Παρνασσού.
Ο Πυθαγόρας είχε υπολογίσει τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών
Ο Πυθαγόρας είχε πει το 570~495 πως οι μορφές και οι ιδέες διέπονται απο αριθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται απο τον παρακάτω λογικό συνειρμό:
Τα πάντα στο σύμπαν διέπονται απο μαθηματικούς κανόνες και λόγους (Οι μορφές διέπονται απο αριθμούς) > Άρα, αν κατανοήσουμε τις αριθμητικές και μαθηματικές σχέσεις > τότε θα κατανοήσουμε τη δομή του σύμπαντος > Έτσι, τα μαθηματικά αποτελούν βασικό μοντέλο για τη φιλοσοφική σκέψη (οι ιδέες διέπονται απο αριθμούς).
Ποιοι ήταν οι Επώνυμοι ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα
Αποκάλυψη οκτώ τάφων σε σωστική ανασκαφική έρευνα στην Ηλεία
Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος.
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
Παυσανίας : Λέγουν επίσης πως έτυχε να είναι παρών στη μάχη ένας άνδρας με παλαιική εμφάνιση κι ενδύματα. Σκοτώνοντας πολλούς από τους ξένους με την εχέτλη, εξαφανίστηκε μετά τη μάχη
Προσδιορίζεται από τον Pfister ως επιφάνεια της μεταβατικής περιόδου από την ομηρική ηρωολατρεία στους νέους θεούς της κλασικής περιόδου [3]. Στην εικόνα του Πάναινου, αδελφού του Φειδία που βρισκόταν στην Ποικίλη Στοά απεικονιζόταν και ο Έχετλος ανάμεσα στους ήρωες της μάχης του Μαραθώνα, δείγμα της υψηλής πίστης των Ελλήνων της περιόδου στους ήρωες, την επιφάνεια των οποίων έβλεπαν συχνά στη μάχη (βλ. Θησέας για παράδειγμα) ή τους επικαλούνταν πριν τη μάχη (βλ Αίας ο Τελαμώνιος και Τελαμών) στη ναυμαχία της Σαλαμίνας [4].
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
O Θησαυρός των Σιφνίων
Είναι χτισμένος από μάρμαρο Πάρου και ο γλυπτός του διάκοσμος, ιδιαίτερα η ζωφόρος,αποδίδεται στον Αθηναίο γλύπτη Ένδοιο καθώς και σε άλλο αγνώστων στοιχείων γλύπτη. Σήμερα, στην τοποθεσία του κτιρίου σώζονται μόνο τα θεμέλια και ένα μέρος από τη διακόσμηση της βάσης.
Σέλευκος Α' Νικάτωρ - Δείτε το βίντεο
Ο Σέλευκος ήταν γιος του Αντίοχου, στρατηγού του Φίλιππου Β'. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., πήρε το μέρος του Περδίκκα, αλλά αργότερα οργάνωσε συνωμοσία εναντίον του και το 321 π.Χ. ανέλαβε τη σατραπεία της Βαβυλώνας.
Στους πολέμους των Διαδόχων που ακολούθησαν, πολεμώντας κατά καιρούς είτε τους μεν είτε τους δε, πέτυχε να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, και έγινε κύριος της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας, από τη Σογδιανή και τη Βακτριανή στην ανατολή, μέχρι και το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας στη δύση. Το 281 π.Χ. νίκησε σε μάχη τον Λυσίμαχο. Ακολούθως πέρασε τον Ελλήσποντο και αναγορεύτηκε βασιλιάς της Μακεδονίας. Σύντομα όμως δολοφονήθηκε από τον Πτολεμαίο Κεραυνό τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Η ρόλος της Ελιάς στην Αρχαία Ελλάδα
Το δέντρο αυτό ήταν χρήσιμο για τη διατροφή, το φωτισμό, τη θέρμανση, την υγεία και τον καλλωπισμό των Αθηναίων. Από τότε τα ελαιόδεντρα γύρω από την Αθήνα έγιναν ιερά. Αλίμονο σ' όποιον τολμούσε να τις πειράξει, αφού η τιμωρία ήταν ο εξοστρακισμός ή θάνατος.
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020
Ποιες ήταν οι Δαναΐδες στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία;
Σύμφωνα με τη μυθολογία
Μετά τον θάνατο του Βήλου, οι Δαναΐδες ακολούθησαν τον πατέρα τους και έφυγαν από τη Λιβύη (της οποίας η βασιλεία είχε ανατεθεί σε αυτόν), καθώς φοβόνταν τους 50 γιους του αδελφού του, του Αιγύπτου. Αρχικώς κατέπλευσαν στη Λίνδο της Ρόδου και κατά μία παράδοση τρεις Δαναΐδες έμειναν για πάντα εκεί μετά την αναχώρηση των υπόλοιπων: «...ετελεύτησαν κατά την επιδημίαν την εν τη Λίνδω» (Διόδωρος ο Σικελιώτης, Ε 58).
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
Παντού Ελλάδα – Βρέθηκε Χάλκινο άγαλμα από Ψαράδες στην Μαρμαρίδα
Το χάλκινο γυναικείο άγαλμα παραδόθηκε στη Διεύθυνση
Μουσείου Μαρμαρίδας για εξέταση.
Οι ψαράδες την αυγή άρχισαν να τραβούν τα δίχτυα που έριξαν
σε βάθος 50 μέτρων. Συνειδητοποιώντας ότι το δίχτυ ήταν αρκετά βαρύ, πίστευαν
πρώτα πως θα έχουν καλή ψαριά.
Οι ψαράδες έμειναν έκπληκτοι βλέποντας το άγαλμα να βγαίνει και ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου την Ακτοφυλακής της Μαρμαρίδας.
Αστερία, η κόρη του Τιτάνα Κίου που μεταμορφώθηκε στο νησί της Ορτυγίας και της Δήλου
Η Αστερία ήταν ανιψιά του Δία, παντρεύτηκε τον ξάδερφό της, τον Τιτάνα Πέρση, και μαζί απόκτησαν μια πανίσχυρη θεά, την Εκάτη (που ο Δίας τίμησε όσο καμιά άλλη θεά ή θεό), θεά της ερημιάς, των σταυροδρομίων, της μαγείας και των τοκετών.
Σαλμακίς και Ερμαφρόδιτος. Μια ιστορία έρωτα από την Ελληνική Μυθολογία
Oι Ναϊάδες ήταν νύμφες των γλυκών νερών, πηγών (κρηνών), ποταμών, λιμνών. Αναλόγως του τύπου ονομάζονταν Πηγαίες, Κρηναίες ή Κρηνίδες, Ποταμίδες, Λιμνάδες ή Λιμνακίδες, Ελειονόμοι κτλ. Περιγραφές των Ναϊάδων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στη βιβλιοθήκη του Απολλοδώρου, Θεογονία του Ησιόδου και στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου.
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020
Η ζωή του Οδυσσέα πριν τον Τρωικό Πόλεμο
Σύμφωνα με τον Όμηρο το όνομα σημαίνει «γιος της πέτρας», αλλά πιο πιθανό είναι να συγγενεύει ετυμολογικά με την λέξη «οδηγός». Μπορεί επίσης να προέρχεται από το ρήμα «ὀδυνάω» που σημαίνει «προκαλώ πόνο» με την έννοια «αυτός που προκαλεί και αισθάνεται πόνο».
Ο Οδυσσέας εξάλλου αισθάνεται έναν διαρκή πόνο πνευματικό ή/και σωματικό - προκαλεί δηλαδή πόνο σε κάποιον άλλο και παράλληλα κάποιος άλλος σ΄αυτόν.
Η κεφαλή του Ερμή που βρέθηκε «χτισμένη» στο τοιχίο ενός σύγχρονου συνδετηρίου αγωγού αποχέτευσης αποτέλεσε την δεύτερη «ιεροσυλία». Ποια ήταν η πρώτη που έγινε το 415 π.Χ;
Οι Ερμές (αρχ. ελληνικά Ἑρμαῖ) ήσαν λίθινες, τετράπλευρες ορθογώνιες στήλες, οι οποίες έφεραν στην κορυφή προτομή συνήθως του γενειοφόρου Ερμή και καμμιά φορά κορμό άνδρα. Τοποθετούνταν σε διάφορα σημεία της αρχαίας Ελλάδας ως οδοδείκτες ή αφιερώματα ή σύμβολα ορίων μιας ακίνητης περιουσίας.
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020
H Ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα. Οι ανακαλύψεις και οι Ιατρικές μελέτες των Αρχαίων Ελλήνων
Η πιο διάσημη και ίσως η πιο σημαντική ιατρική προσωπικότητα στην αρχαία Ελλάδα ήταν ο Ιπποκράτης, τον οποίο γνωρίζουμε σήμερα ως «ο πατέρας της ιατρικής».
Iατρική και μαθηματικά
Οι Αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καθιέρωσαν την ιατρική ως ξεχωριστή επιστήμη. Στην αρχαία Ελλάδα, η ιατρική δεν ήταν ακόμη καθοριστικό θέμα. Με την πάροδο του χρόνου, ειδικοί σε άλλους τομείς έφεραν τη γνώση στον τομέα της υγείας και καθιέρωσαν την ιατρική πειθαρχία.
«Ερμής της Αιόλου», απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Τι ήταν οι Ερμές;
«Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης. Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους.
Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020
Μητίοχος, ο γιος του Μιλτιάδη που πιθανόν στη Μάχη του Μαραθώνα να πολέμησε ενάντια στον πατέρα του
O Ηρόδοτος, αναφέρει ότι το 493 π.Χ., κατά το τέλος της Ιωνικής Επανάστασης, οι Πέρσες επιτέθηκαν στη Χερσόνησο της Θράκης, που ήταν υπό αθηναϊκό έλεγχο μια περιοχή που κυβερνούσε ο Μιλτιάδης, ο οποίος είχε αντιταχθεί στον Δαρείο Α΄, βασιλιά της Περσίας, και μάλλον είχε συνδράμει τους Ίωνες στον αγώνα τους εναντίον του.
Μπροστά στον κίνδυνο να πέσει στα χέρια των Περσών, ο Μιλτιάδης φόρτωσε την οικογένεια και τα υπάρχοντά του σε πέντε τριήρεις και προσπάθησε να διαφύγει. Όμως, οι Φοίνικες, που ήταν σύμμαχοι-υποτελείς των Περσών, καταδίωξαν με το στόλο τους τα πλοία του Μιλτιάδη και αιχμαλώτισαν ένα απ’ αυτά, στο οποίο κυβερνήτης ήταν ο Μητίοχος.
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020
Και εγένετο Θέατρον
Παυλοπέτρι. Γνωρίζεις ότι η αρχαιότερη βυθισμένη πολή του κόσμου βρίσκεται στη Λακωνία;
Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς βρίσκεται αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ (Nicholas Flemming) και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020
Από πού προέρχεται η λέξη «ευμένεια» και ποια η σχέση της με τον Αισχύλο;
Στο έργο του αυτό, ο Αισχύλος καταφέρνει να μετατρέψει την
φυσιογνωμία των Ερινυών που ήταν θεότητες τρομερές και εκδικητικές και να τις
κάνει πιο προσιτές στις εγκλήσεις του λαού μιας και μας δίνει την δυνατότητα
μέσω έγκλησης να απευθυνθούμε σ' αυτές και να τις παρακαλέσουμε για επιείκεια.
Ο λαός μπορεί να απευθυνθεί σε αυτές για να τις παρακαλέσει για επιείκεια -
έκτοτε ευμένεια!
Ο Ορέστης έχει καταφύγει ικέτης στον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς μετά τον φόνο του Αίγισθου και της μητέρας του Κλυταιμνήστρας. Η «προφήτις», ιέρεια του μαντείου των Δελφών μιλάει πρώτη και αναφέρεται στην ιστορία του ναού. Η μάντισσα αποσύρεται και ο Ορέστης ζητάει την προστασία του θεού. Ο Απόλλων του δίνει τη συμβουλή να φύγει όσο οι Ερινύες ακόμα κοιμούνται, ενώ ζητάει από τον Ερμή να συνοδέψει τον Ορέστη στο ταξίδι του για την Αθήνα.
Ρέα (=αυτή που ρέει), η Τιτανίδα, κόρη του Ουρανού και της Γαίας
- Τιτάνες: Κρείος (ή Κριός), Κοίος, Κρόνος, Υπερίων, Ιαπετός, Μνημοσύνη, Ωκεανός, Φοίβη, Τηθύς, Θεία (ή Ευρυφάεσσα) και Θέμις
- Εκατόγχειρες: Βριάρεως ( ή Αιγαίων), Κόπος και Γύγης
- Κύκλωπες: Άργης, Βρόντης και Στερόπης
- Άλλα αδέλφια: Γίγαντες, Μελιάδες Νύμφες και οι Ερινύες (Αληκτώ, Μέγαιρα, Τισιφόνη)
- Ετεροθαλή αδέλφια: Θεά Αφροδίτη, Τυφώνας, Πύθων και Ουρανός (κατά τον Ησίοδο)
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020
To αρχαίο θέατρο της Δήλου των 6.500 θέσεων που ολοκληρώθηκε μετά από 70 χρόνια
Το μνημείο έχει την τριμερή διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων, δηλαδή αποτελείται από κοίλο,ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.
Tο κοίλον του θεάτρου χωρίζεται σε δύο διαζώματα τα οποία αποτελούνται από βαθμίδες και στις οποίες είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν περίπου 6.500 θεατές.Οι θεατές έφταναν από τις παρόδους, δηλαδή πλάγιες μεγάλες εισόδους στο επίπεδο της ορχήστρας ή από τις εισόδους στα άκρα του διαζώματος αλλά και από μια τρίτη είσοδο στο ψηλότερο σημείο του κοίλου. Σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση τα καθίσματα της προεδρίας τα οποία προορίζονταν για συγκεκριμένα άτομα.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020
Η Ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα
Περί το 800 π.Χ. ο Όμηρος στην Ιλιάδα περιγράφει την περιποίηση τραυμάτων από τους δύο γιους του Ασκληπιού, τους ιατρούς Ποδαλείριο και Μαχάονα. Ο Πάτροκλος εμφανίζεται επίσης να δρα ως ιατρός, καθώς, όταν ο Μαχάων τραυματίζεται και ο Ποδαλείριος απουσιάζει στη μάχη, ο Ευρύπυλος ζητά από τον Πάτροκλο να κόψει το βέλος από το πόδι του, να ξεπλύνει το αίμα με χλιαρό νερό και να απλώσει αλοιφή στην πληγή.
Έλληνες της Κάτω Ιταλίας. Ομιλείτε Γκρίκο ;
Η παρουσία ελληνικών φύλων στη νότια Ιταλία χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν, όταν και εγκαταστάθηκαν μετά από διαδοχικά κύματα μεταναστεύσεων, ξεκινώντας από τον αρχαιοελληνικό αποικισμό της νότιας Ιταλίας και Σικελίας τον 8ο αιώνα π.Χ., έως και τις Βυζαντινές μετακινήσεις προς την Ιταλία ιδιαίτερα μετά την περίοδο των Οθωμανικών κατακτήσεων. Κατά τον Μεσαίωνα οι τοπικές ελληνικές κοινότητες απομονώθηκαν και διασκορπίστηκαν.
ΥΠΠΟΑ: "Τα πραγματικά δεδομένα για τις διαδρομές ΑμεΑ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης"
Όταν ολοκληρωθούν και παραδοθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με το νέο, ασφαλή υπερσύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς, η εμπειρία της επίσκεψης στην Ακρόπολη θα είναι τελείως διαφορετική.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας σε ότι αφορά το έργο των διαδρομών ΑμεΑ, διευκρινίζονται τα εξής:
Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020
Εγκέλαδος (έγκειμαι + λας) που σημαίνει ο εγκατεστημένος στα πετρώματα. Ποιος ήταν ο μυθικός Εγκέλαδος
Ετυμολογικά ο Εγκέλαδος μάλλον αποτελεί σύντμηση (έγκειμαι + λας), που σημαίνει ο εγκατεστημένος στα πετρώματα, στο στερεό φλοιό της Γης.
Για τον Εγκέλαδο και τον θάνατό του σώθηκαν πολλές παραδόσεις. Κατά μια εξ αυτών κατακεραυνώθηκε από τον Δία εναντίον του οποίου κινήθηκε, κατ΄ άλλη φονεύθηκε από τον ακόλουθο του Διονύσου τον Σειλινό, κατά τρίτη που είναι και η επικρατέστερη φονεύθηκε από την Αθηνά η οποία αφού τον έτρεψε σε φυγή έρριψε εναντίον του τη Σικελία ή το όρος Αίτνα με το οποίο και τον καταπλάκωσε.
Ο Εγκέλαδος κινούμενος και στενάζοντας ενίοτε μέσα στο τάφο του προκαλεί εκρήξεις ηφαιστείων και σεισμούς.
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020
O τάφος του Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης απεβίωσε μεταξύ πρώτης και εικοστής δευτέρας Οκτωβρίου του έτους 322 π.Χ
Μετά τους Περσικούς Πολέμους τα Στάγειρα έγιναν μέλος της Α΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας συνεισφέροντας στο κοινό ταμείο. Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και συγκεκριμένα το έτος 424 π.Χ., οι Σταγειρίτες αποστάτησαν από τους Αθηναίους και συμμάχησαν με τους Σπαρτιάτες. Το γεγονός εξόργισε τους Αθηναίους, οι οποίοι και έσπευσαν με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο στρατηγό Κλέωνα να πολιορκήσουν την πόλη, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020
«...Ἡσυχίαν εἶχεν ὁ Δῆμος καὶ ἀντέλεγεν οὐδείς…». Πείσανδρος ο Αθηναίος η ανάδειξη της λεγόμενης «Βουλής των Τετρακοσίων»
Αυτό έγινε αφού η Εκκλησία του Δήμου είχε εκλέξει τον Πείσανδρο μαζί με 10 άλλους πολίτες να μεταβούν στη Μικρά Ασία για να έλθουν σε συνεννόηση με τον Αλκιβιάδη και τον Τισσαφέρνη. Αλλά ο Τισσαφέρνης προτίμησε να ακολουθήσει πολιτική φιλική προς τους Σπαρτιάτες και έθεσε στους Αθηναίους πρέσβεις όρους που δεν ήταν δυνατό να τους δεχθούν.
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020
Η ζωή του Μιλτιάδη και το άδοξο τέλος του
Το 515 διέλυσε μια εξέγερση χρησιμοποιώντας ένα σώμα 500 μισθοφόρων που είχε ως σωματοφυλακή, και δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε τον Δαρείο Α', βασιλιά των Περσών, στην εκστρατεία του εναντίον των Σκυθών.
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020
Οι τεχνολογικές εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων που άλλαξαν τον κόσμο. Διαβάστε ονομαστικά 45 από αυτές
Ρομποτική
- Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος (το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας)
Υπολογιστική
- Ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων (ένα ...laptop από την αρχαιότητα)
- Ο «ελληνικός» άβακας
Δείτε το υπέροχο ντοκιμαντέρ των μαθητών για την αρχαία Απτέρα
Αποσπάσματα από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για την αρχαία Απτέρα, προβάλλονται σε όλες τις πτήσεις από το εξωτερικό προς την Ελλάδα!
Ας δούμε το ντοκιμαντέρ του , 2ου Γυμνάσιο Χανίων
Ποιός ήταν ο Κλέαρχος ο Λακεδαιμόνιος;
Συνέπεια αυτού ήταν τελικά να κυριεύσει το Βυζάντιο το 409 π.Χ. Τον ίδιο όμως χρόνο νικήθηκε στην Κύζικο από τους Αθηναίους Θρασύβουλο και Θηραμένη στους οποίους στη συνέχεια οι δυσαρεστημένοι πολίτες κατά του Κλεάρχου παρέδωσαν την πόλη.
Οι Μεγάλες Νίκες. Στα Όρια του Μύθου και της Ιστορίας. Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - Δείτε το βίντεο
Οι Περσικοί πόλεμοι αποτελούν σταθμό στην αρχαία ελληνική ιστορία, αφού για πρώτη φορά οι Έλληνες προασπίστηκαν την ελευθερία τους με ενότητα και πλήρη συνείδηση της εθνικής τους ταυτότητας.
Βωμός φιδιού 2.000 ετών ανακαλύφτηκε στα αρχαία Πάταρα της Λυκίας
Credit: AA |
Τα Πάταρα ήταν αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας, χτισμένη μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο.
Ο Στράβων αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, κόρης του Ξάθου. Κατά τον Εκαταίο εποικίστηκε από Κρήτες Δωριείς. Στην πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς, και υπήρχε σπουδαίο μαντείο, ισάξιο αυτού των Δελφών, ήταν "μεγάλη πόλις, λιμένα έχουσα και ιερό Απόλλωνος, κτίσμα Πατάρου.
Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020
Τι απέγιναν οι τρεις Σπαρτιάτες στρατιώτες που επέζησαν μετά την μάχη των Θερμοπυλών;
Ο σχεδόν τυφλός Εύρυτος μαθαίνοντας για την κυκλωτική κίνηση των Περσών, αφού ο Εφιάλτης πρόδωσε το άγνωστο μονοπάτι, ζητά από τον είλωτα που είχε μαζί να τον οδηγήσει την μάχη. Ο είλωτας τον πηγαίνει στο πεδίο της μάχης και αποχωρεί βιαστικά. Ο Εύρυτος επέστρεψε, έστω και τυφλός, πολέμησε αν και τυφλός βλέπονταν μόνο σκιές και σκοτώθηκε.
Η σχέση των Αρχαίων Ελλήνων με τα ζώα
Αναφορές στα ζώα έχουμε και από άλλους συγγραφείς όπως είναι ο Ηρόδοτος, ο Ξενοφών, ο Αριστοτέλης, αλλά και σε γλυπτές αναπαραστάσεις, όπως είναι ο Λέοντος των Μυκηνών, οι Λέοντες της Δήλου, πράγμα που οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο είδος ευδοκιμούσε στην Ελλάδα.
Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020
Τρωικός Πόλεμος η δεκαετής πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στα βασίλεια της Μικράς Ασίας, και σε εκείνα του Ελλαδικού χώρου. Ποιοι ήσαν όμως οι σύμμαχοι των Τρώων;
Ο Τρωικός Πόλεμος στην Ελληνική μυθολογία ήταν μία δεκαετής πολεμική σύγκρουση των Ελλήνων (Αχαιοί ή Αργείοι ή Δαναοί στον Όμηρο, όπως αποκαλούσε τους Μυκηναίους) και των συμμάχων των Τρώων.
Οι Φρύγες κατά τον Όμηρο, ήταν σύμμαχοι των Τρώων στον πόλεμο κατά των Αμαζόνων. Μάλιστα η Εκάβη, σύζυγος του Πριάμου, ήταν κόρη του βασιλιά των Φρυγών Δύμα. Βασιλιάς των Φρυγών επίσης ήταν ο μυθικός Μίδας.