Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Το Ασκληπιείο της Ακρόπολης

Ο μύθος λέει ότι ο ιαματικός Θεός Ασκληπιός έφθασε στην Αθήνα με την μορφή φιδιού το 420 π.Χ, την περίοδο του πελοποννησιακού πολέμου, ίσως για να λυτρώσει τους ταλανισμένους από τον λοιμό Αθηναίους. Ανέβηκε την νότια κλιτύ της Ακρόπολης και εκεί όπου έτρεχε ιαματική πηγή φώλιασε.

Όχι τυχαία λοιπόν δίπλα στην ιερά πηγή, ο Τηλέμαχος από τον αγροτικό Δήμο των Αχαρνών (σημερινό Μενίδι) θα ιδρύσει ένα θεραπευτικό κέντρο - Ασκληπιείο, μικρογραφία εκείνου της Επιδαύρου, με όλες εκείνες τις υποδομές που το χαρακτηριζουν και επίκεντρο τον ναό του θεού όπου μαζί του λατρεύονταν και τα παιδιά του όπως η Υγεία, η Πανάκεια και η Ιασώ.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Η Μυθική παράδοση της Αρκαδίας

Ο Αρκάς ήταν εγγονός του Λυκάονα και τρίτος κατά σειρά βασιλιάς της Αρκαδίας, γιος του Δία ή του Πανός. Μητέρα του ήταν η νύμφη Καλλιστώ, κόρη του Λυκάονα, την οποία (κατά την πρώτη εκδοχή) ερωτεύθηκε ο Δίας.

Η ερωτική συνεύρεση του θεού με τη νύμφη και η γέννηση του Αρκάδα προκάλεσαν την οργή της Ήρας η οποία για να εκδικηθεί την Καλλιστώ την μεταμόρφωσε σε αρκούδα.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Τα θεμέλια της Ακρόπολης

Η αρχαιολογική τοπογραφία της Ακροπόλεως προοδεύει ακόμη και σήμερα, η μεγάλη εποχή της, πάντως, ήταν ο 19ος αιώνας. Εκτεταμένες ανασκαφές έφεραν τότε στο φως κατάλοιπα κτηρίων, επιγραφές, αναρίθμητα έργα τέχνης και πολυάριθμα άλλα τεκμήρια της ζωής των ιερών και λοιπών χώρων, όχι μόνον στην Ακρόπολη αλλά και στο άμεσο περιβάλλον της.

Ο Λέων του Πειραιώς

Ο Λέων του Πειραιώς είναι ένα μαρμάρινο γλυπτό, που προσομοιάζει με τον "λέοντα της Χαιρωνείας", ύψους υπέρ των 3 μέτρων το οποίο βρισκόταν στον μυχό του λιμένα του Πειραιά μέχρι το 1687 όταν το απήγαγε ο Φραγκίσκος Μοροζίνη. [1] Από την επιβλητική παρουσία του μνημείου, ο λιμένας ονομαζόταν και Πόρτο Λεόνε (Porto Leone). Σήμερα το γλυπτό αυτό κοσμεί την είσοδο του ναυστάθμου της Βενετίας.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ποιοι ήταν οι Κουρήτες στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία;

Στην Ελληνική μυθολογία οι Κουρήτες ήταν Δαίμονες (= Δαΐμονες, ειδήμονες) που η λατρεία τους εντοπίζεται κυρίως στη Φρυγία και στη Κρήτη που κατά παράδοση ονομαζόταν και Κουρήτις.

Αναφέρονται όμως και σε άλλες ελληνικές περιοχές ταυτιζόμενοι αλλού με τους Τελχίνες, αλλού με τους Κορύβαντες και αλλού με τους Καβείρους ακόμα δε και με τους Ιδαίους Δακτύλους.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Λιθόστρωτος δρόμος "το μονοπάτι του Ξέρξη" στον Κάτω Όλυμπο

Στην παλαιά Λεπτοκαρυά, αμέσως μετά το “γεφύρι” υπάρχει “λιθόστρωτος δρόμος” - (καλντερίμι), το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν "το μονοπάτι του Ξέρξη" και οδηγεί στην Καρυά Ολύμπου. Το “γεφύρι” ενώνει τον Άνω με τον Κάτω Όλυμπο. Κάτω από το “γεφύρι” διέρχεται ο χείμαρρος Γρίβας, ο οποίος (μαζί με τον ποταμό Σύν), κατέστρεψαν την ακρόπολη των Λειβήθρων, στις αρχές του 1ου αι. π.Χ.

Παραθέτω ένα απόσπασμα του Παυσανία, Ελλάδος περιήγησις, Βοιωτικά, ΙΧ,30,11, ( . . . ) τότε οὖν οὗτος ὁ ποταμὸς κατέβαλε μὲν τὰ τείχη Λιβηθρίοις, θεῶν ἱερὰ καὶ οἴκους ἀνέτρεψεν ἀνθρώπων, ἀπέπνιξε δὲ τούς τε ἀνθρώπους καὶ τὰ ἐν τῇ πόλει ζῷα ὁμοίως τὰ πάντα ( . . . )

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Πρωτέας (μυθολογία)

Τον Πρωτέα τον συναντάμε σε διάφορους αρχαίους Ελληνικούς μύθους. Ήταν θαλάσσιος δαίμονας, ήρωας, ακόμη και βασιλιάς. Είχε 2 ακόμη τέκνα: τον Θεοκλύμενο (διάδοχος του θρόνου της Αιγύπτου) και την Θεονόη (δεινότατη μάντισσα).

Το όνομα «Πρωτέας» είναι αρχαία λέξη, που σημαίνει «πρώτος», «πρωτόγονος» και «πρωτογέννητος». Αν αυτό συνδυαστεί με την ικανότητα του Πρωτέα να παίρνει όποια μορφή θέλει, φτάνουμε ίσως στη βαθύτερη κατανόηση του μύθου.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Η Ηώς (αρχ. Έως ή Αύως)

Η Ηώς (αρχ. Έως ή Αύως), η Αουρόρα των Λατίνων, στην Ελληνική Μυθολογία ήταν η θεότητα-προσωποποίηση της αυγής, κόρης του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτανίδας Θείας, επομένως, αδελφή του Ήλιου - του οποίου προηγείται κάθε μέρα στο ουράνιο ταξίδι του - και της Σελήνης.

Κατ΄ άλλη παράδοση ήταν κόρη της Ευρυφάεσσας (χαρακτηριστικό επίθετο της Ηούς) ή του Ηλίου (γενόμενος πατέρας εξ αδελφού) και της Ευφροσύνης (άλλο όνομα της Νύκτας).

Ποια ήταν η Ευρυφάεσσα «πλατύφωτη»;

Στην ελληνική μυθολογία η Ευρυφάεσσα (όνομα που σημαίνει «πλατύφωτη») ήταν η μητέρα του ίδιου του Τιτάνα Ήλιου και μία από τις Τιτανίδες.

Σύμφωνα με τον «Ομηρικό Ύμνο» 31 (εδάφιο 2), η Ευρυφάεσσα ήταν σύζυγος του Τιτάνα Υπερίωνα, με τον οποίο και απέκτησε τον Ήλιο, καθώς και τις Σελήνη και Ηώ. Σε άλλες όμως πηγές, η σύζυγος του Υπερίωνα και μητέρα του Ηλίου ονομάζεται Θεία ή Ευρυφάτεια.

Υπερίων: Ο Θεός τιτάνας του ουράνιου φωτός

«Για τον Υπερίωνα λένε πως την κίνηση του ήλιου, της σελήνης και των υπολοίπων αστεριών, καθώς και τις εποχές που προκαλούνται απ’ αυτά, πρώτος κατανόησε με την επιμέλεια και την παρατηρητικότητά του και τα δίδαξε στους άλλους, προκειμένου να τα μάθουν, γι’ αυτό και ονομάστηκε πατέρας τούτων των σωμάτων, σαν να γέννησε την θεωρία περί αυτών και την φύση τους». (Διόδωρος Σικελιώτης Ε΄ 67, 1)

Αρχαία παιχνίδια για παιδιά που… μένουν στο σπίτι

Ο αναγκαστικός εγκλεισμός (και) των παιδιών στο σπίτι, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν για τα παιχνίδια της αρχαιότητας.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προσφέρει on line υλικό και εκπλήξεις στα παιδιά, με το πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι». Έτσι, τα παιδιά μας αξιοποιούν δημιουργικά το χρόνο τους μέσα στο σπίτι μαθαίνοντας πληροφορίες για την παιδική ηλικία στην αρχαία Ελλάδα. Επιπλέον, μπορούν να κατεβάσουν τα κατάλληλα αρχεία (με τη βοήθεια των γονιών) για να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια όπως τα παιδιά στην αρχαιότητα!

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ο Οδυσσέας έφτασε στη Φλώρινα

Στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης των Πετρών, αποκαλύφθηκε πήλινος κρατήρας με σκηνές από ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου. Το ανάγλυφο αγγείο βρέθηκε σπασμένο σε 47 κομμάτια και σήμερα έχει ανασυντεθεί, αποκαλύπτοντας το σύνολο του εντυπωσιακού διάκοσμου.

Σκηνές από ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου έφερε πάνω του ο ανάγλυφος κρατήρας που αποκαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης των Πετρών Φλώρινας. Εύρημα μοναδικό και εντυπωσιακό, ο κρατήρας, που έχει ύψος 24 εκατοστά και χρονολογείται πριν από μέσα του 1ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή πριν την καταστροφή του οικισμού, κατασκευάστηκε από πηλό σε τοπικό εργαστήριο.

Μάχη με τον Πύθωνα και οι Δελφοί

Σημαντικός για τη θρησκεία και την τιμή προς τον Απόλλωνα είναι ο σχετικός μύθος για τον αγώνα του θεού του Φωτός και της Μουσικής με τον δράκοντα Πύθωνα. Σύμφωνα με άλλες παραλλαγές του μύθου, ανταγωνιστής του θεού είναι η δράκαινα Δελφίνη.

Ο Πύθωνας καταγόταν από τη Γαία και ο Ευριπίδης αναφέρεται σε αυτόν στην Ιφιγένεια εν Ταύροις ως «γας πελώριον τέρας», το οποίο κατέβαινε στην εύφορη πεδιάδα της Κρίσης, σπέρνοντας την καταστροφή και τον θάνατο. Η Λητώ και οι Νύμφες παρακολούθησαν τον αγώνα του Απόλλωνος με το σαυροειδές αυτό θηρίο, ενθαρρύνοντας τον θεό και ψάλλοντας έπειτα ύμνους και παιάνες για να γιορτάσουν ένδοξα τη νίκη του.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τι έγραφε ο Θουκυδίδης για τον μεγάλο λοιμό της Αθήνας που ξέσπασε το 430 πΧ. Συνέβη ενώ οι Λακεδαιμόνιοι πολιορκούσαν την πόλη στον Πελοποννησιακό πόλεμο

Ο Λοιμός των Αθηνών ξέσπασε στην αρχαία Αθήνα κατά το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου, το 430 π.Χ., και ενώ η πόλη πολιορκούνταν από τους Σπαρτιάτες. Η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε στον Πειραιά, που αποτελούσε την κύρια είσοδο προμηθειών της πόλης.

Μένουμε σπίτι με COSMOTE HISTORY HD

Όσο «Μένουμε σπίτι», το κανάλι της COSMOTE TV κάνει την ποιοτική ψυχαγωγία προσβάσιμη σε όλους, φέρνοντας το πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD δωρεάν στην οθόνη σου!

Η Μυτιλήνη της Αναταραχής και ο ισορροπιστής ηγέτης Πιττακός

Σε κάθε περίσταση που η χώρα μας περνά δύσκολες καταστάσεις ή η καθημερινή ζωή χειροτερεύει, όλο και περισσότεροι αναπολούν τους παλιούς καλούς καιρούς, όπου όλα βρίσκονταν σε τάξη, υπήρχε σύστημα και προοπτική και κοιμόμασταν με τις πόρτες ξεκλείδωτες. Πάρτε για παράδειγμα τη Λέσβο.

Ένα νησί προικισμένο με φυσική ομορφιά και αξιοζήλευτες αρετές, έχει βρεθεί στο μάτι του μεταναστευτικού κυκλώνα, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κράτους, των εξαθλιωμένων προσφύγων και των αν μη τι άλλο ανήσυχων με την κατάσταση κατοίκων της. Θα σκεφτεί κανείς: ποτέ άλλοτε αυτός ο όμορφος τόπος δεν ταλαιπωρήθηκε τόσο.

Το δείπνο στις Πλαταιές - Ιστορικό Ανέκδοτο

Μετά τη μάχη των Πλαταιών, όπου οι Σπαρτιάτες νίκησαν τους Πέρσες, ο στρατηγός Παυσανίας κάλεσε νικητές και νικημένους να δειπνήσουν μαζί, φέρνοντας ο καθένας τα φαγητά του.

Οι Σπαρτιάτες σε δέκα λεπτά τα είχαν ετοιμάσει όλα και τα είχαν βάλει στο τραπέζι. Ήταν ο μέλας ζωμός. Οι άλλοι αργούσαν κι έφτασαν φορτωμένοι με πλήθος φαγητά, που τ' άπλωσαν, επιδεικτικά στο τραπέζι.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Ποιό ιερό συνδέει την αρχαία ελληνική πόλη Άκραι της Μεγάλης Ελλάδας;

Στις σημαντικές αρχαίες αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας συγκαταλέγεται η πόλη Άκραι, που ιδρύθηκε στη Σικελία από κατοίκους των Συρακουσών. Από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα, η αρχαιολογική σκαπάνη είναι δραστήρια στην περιοχή, με πολλά αριστουργήματα να αποκαλύπτονται.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Η ήττα των Σπαρτιατών στο μνήμα των παρθένων

Λίγα χρόνια μετά από την Ειρήνη του Βασιλιά η Σπάρτη μπόρεσε να ασκήσει σχεδόν απόλυτη ηγεμονία στα ελληνικά πράγματα. Αφού ταπείνωσε τους Κορίνθιους και τους Αργείους, τοποθέτησε μόνιμη φρουρά στην ακρόπολη των Θηβών. Με την ορμή και την αποφασιστικότητά της, έπειθε πολλές πόλεις να την ακολουθήσουν.

Σε όσες δεν συναινούσαν ασκούσε βία. Έτσι, ύστερα από πολιορκία, υποχρέωσε την Όλυνθο στη Χαλκιδική να προσχωρήσει στη συμμαχία της. Οι ορίζοντές της ήταν ευρύτεροι παρά ποτέ. Συνεργαζόταν με τον Αρταξέρξη Β', με τον ἄρχοντα της Σικελίας, όπως ήθελε ο Διονύσιος Α' να τον ονομάζουν, και με τον βασιλιά της Μακεδονίας Αμύντα Γ' (393-370). Ακόμα και με τους βασιλείς της Αιγύπτου, που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία της χώρας τους από τους Πέρσες, διατηρούσε διπλωματικές σχέσεις.

Ο μύθος του Ενιπέα

Με έδρα και ορμητήριο το Λιτόχωρο, κωμόπολη χτισμένη στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μαγευτικό φαράγγι του Ενιπέα.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, τον Ενιπέα, τον ωραιότερο από τους ποτάμιους θεούς, γιο του Ωκεανού και της Τηθύος, ερωτεύτηκε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης. Ο θεός Ποσειδώνας, που είδε την Τυρώ και την ερωτεύτηκε, πήρε τη μορφή του Ενιπέα, για να μπορέσει να την κατακτήσει. Αυτή εξαπατήθηκε και δέχθηκε τον Ποσειδώνα. Ο θεός του υγρού στοιχείου αποκάλυψε στη συνέχεια την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προανήγγειλε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.

Ο Υμηττός και η Ιστορία του

Κάθε μικρή και μεγάλη ιστορία για την Καισαριανή έχει αφετηρία τον Υμηττό που αποτελεί ένα διαχωριστικό τείχος μεταξύ του λεκανοπεδίου της Αθήνας και της πεδιάδας των Μεσόγειων, περιοχών που έχουν  συνεχή κατοίκηση από τη Νεολιθική Περίοδο (6η χιλιετία).

Έχει  συνολική έκταση 81.230 στρεμμάτων και μήκος 20 χλμ., εκτεινόμενος από την Αγία Παρασκευή και τα Γλυκά Νερά, έως τη Βούλα και τη Βάρη.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Αρχαία Ελλάδα - Σίβυλλα

Στην αρχαιότητα με τη λέξη Σίβυλλα χαρακτηριζόταν η οποιαδήποτε γυναίκα με μαντική ικανότητα που προφήτευε αυθόρμητα (χωρίς να ερωτηθεί), όταν περιερχόταν σε έκσταση, μελλοντικά συμβάντα (συνήθως δυσάρεστα ή φοβερά). Αυτό συνέβαινε, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, γιατί δεχόταν την επίσκεψη ενός θεϊκού πνεύματος. Οι Σίβυλες δεν είχαν σχέση εργασίας με κάποιο μαντείο.

Πώς δρούσαν οι αρχαίοι κατάσκοποι

Στην Ιλιάδα του Ομήρου αναφέρεται το πρώτο κατασκοπευτικό επεισόδιο – Οι μέθοδοι, οι μυστικές επικοινωνίες και ποια ήταν η τύχη τους όταν έπεφταν στα χέρια του εχθρού

Πώς μάθαιναν στην αρχαιότητα τι γινόταν στις γειτονικές ή τις παρα-γειτονικές πόλεις δίχως δορυφόρους, κοριούς και κρυφές κάμερες; Δεν ενδιαφέρονταν για τους γείτονες ή στηρίζονταν σε εικασίες και υποθέσεις.

Ο Αριστοτέλης για τη γενναιότητα

Ο Αριστοτέλης ( 384 - 322 π.Χ. ) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και πολυεπιστήμονας, μαθητής του Πλάτωνα και διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μαζί με το δάσκαλό του Πλάτωνα αποτελεί σημαντική μορφή της φιλοσοφικής σκέψης του αρχαίου κόσμου, και η διδασκαλία του διαπερνούσε βαθύτατα τη δυτική φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη μέχρι και την Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα. Υπήρξε φυσιοδίφης, φιλόσοφος, δημιουργός της λογικής και ο σημαντικότερος από τους διαλεκτικούς της αρχαιότητας.

Οι Έλληνες που σκότωναν Έλληνες στο πλευρό των Περσών

Καταρχάς πολλοί Έλληνες πολέμησαν διαχρονικά δίπλα στους Πέρσες, άλλοι αναγκαστικά, ως υπόδουλοι και άλλοι ως μισθοφόροι με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των 10.000 του Ξενοφώντα, η επιστροφή των οποίων έμεινε γνωστή ως ‘η Κάθοδος των Μυρίων’, αλλά και των Αθηναίων (με αρχηγό τον στρατηγό Χάρη) και των 5.000 Θηβαίων που πολέμησαν στην εξέγερση του Αρτάβαζου Β΄εναντίον του νόμιμου Πέρση βασιλιά (και στη συνέχεια χρηματίστηκαν απ’ αυτόν και πρόδωσαν τον Αρτάβαζο).

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Τριάντα από τα πιο σοφά αποφθέγματα του Αριστοτέλη

1. Η φτώχεια είναι έλλειψη πολλών πραγμάτων και η απληστία όλων.

2. Το Ελληνικό γένος ζει ελεύθερα και διοικείται άριστα και θα μπορούσε να κυριαρχήσει, αν ήταν πολιτικά ενωμένο.

3. Η μοχθηρία και η αδικία υπάρχουν από πρόθεση και όχι τυχαία ή κατά λάθος.

4. Περισσότερο αγαπούν οι ευεργέτες τους ευεργετούμενους παρά οι ευεργετούμενοι τους ευεργέτες.

Η φιλοσοφία του Σπαρτιάτη πολεμιστή! «Είναι ηδονή να κερδίζεις μάχες σ' έναν πόλεμο χαμένο»

Ποια ήταν η φιλοσοφία του Σπαρτιάτη πολεμιστή; Η απάντηση του Αγησιλάου στον Αθηνάδη τα λέει όλα!

«Γιατί να αγωνιζόμαστε;» ρώτησε ο Αθηνάδης . «Γιατί κοπιάζουμε και προσπαθούμε τόσο επίμονα;

Γιατί δεν απολαμβάνουμε την καθημερινότητα και τις μικρές χαρές της ζωής, όπως οι υπόλοιποι Έλληνες;…

Ποιος είναι ο σκοπός;

Σ” έχει απασχολήσει ποτέ αυτό το ερώτημα, Αγησίλαε;»

Η πρώτη εμφάνιση του Ανθρώπου στην Γη και στον Αιγαιακό ελληνικό χώρο

Η  εμφάνιση του Ανθρώπου στην Γη και στον Αιγαιακό ελληνικό χώρο - 'Άλλο ένα κτύπημα στο ινδοευρωπαϊκό παραμύθι

Οι επικρατέστερες απόψεις είναι τέσσερις.


Η πρώτη άποψη λοιπόν είναι ότι ο άνθρωπος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Αφρική και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Νείλου απ’ όπου κι ακολούθησε την ροή του έτσι ώστε να φτάσει να εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Kαιάδας: Ο μεγαλύτερος μύθος της σχολικής ιστορίας για την αρχαία Ελλάδα

Σύμφωνα με τον μύθο οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πετούσαν τα ασθενικά τους παιδιά στον Καιάδα. Αυτό όμως που επιβεβαιώνεται από την έρευνα, είναι ότι στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες δεν έριχναν τα προβληματικά παιδιά. Εκεί εκτελούσαν τους καταδικασμένους σε θάνατο, τους επίορκους, τους προδότες, τους εγκληματίες και τους αιχμάλωτους πολέμου.

Στον Καιάδα κατέληξε ο ήρωας του Β΄ Πελοποννησιακού πολέμου Αριστομένης ο Ανδανιεύς, μαζί με 50 αιχμάλωτους Μεσσηνίους, αλλά εκεί επρόκειτο να πετάξουν και τον βασιλιά Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως προδότης…

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Ο Ομηρικός πόλεμος των άστρων

Στην “Ιλιάδα” του Ομήρου, οι μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τρώων αντικατοπτρίζουν τις συγκρούσεις των άστρων και των αστερισμών, για την επικράτησή τους στον ουρανό. Τι θα λέγατε αν οι ομηρικοί ήρωες, εκτός από πλάσματα του μύθου και της ιστορίας, ήταν τα λαμπρότερα αστέρια του κάθε αστερισμού; Τότε η Ιλιάδα εκτός από έπος, θα ήταν και ένας αστρικός χάρτης, ο οποίος αφηγείται την απέραντη περιπέτεια του σύμπαντος.

«Συμβουλές» του Σωκράτη προς παντρεμένους

«Αν βρεις μια καλή σύζυγο θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος.»,
είχε πει ο Σωκράτης, ο διάσημος φιλόσοφος, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συγχρόνων του, το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την προσωπική του εμπειρία.

Η σύζυγος του Σωκράτη, η Ξανθίππη, ήταν μία γυναίκα που δεν άφησε καλές εντυπώσεις, σήμερα όμως μπορούμε να εξετάσουμε τη σχέση του παράξενου αυτού ζεύγους με την καθαρή ματιά που μας εξασφαλίζει η χρονική απόσταση.

Ποιος ήταν ο Ανταίος ο μυθικός γίγαντας;

Ο Ανταίος ήταν μυθικός γίγαντας, γιος του θεού Ποσειδώνα και της Γης [1 ][2] και βασιλιάς της Λιβύης. Αποτελεί κομμάτι και της ελληνικής μυθολογίας και της βερβερικής μυθικής παράδοσης.

Σύμφωνα με την παράδοση ο Ανταίος προκαλούσε όποιον περνούσε από τη χώρα του να παλέψουν και πάντα νικούσε, όντας αήττητος από την επαφή του με τη Γη. Τη δύναμη αυτή του Ανταίου αντιμετώπισε ο Ηρακλής και τον νίκησε σηκώνοντάς τον από το έδαφος. Ο Ηρακλής βρέθηκε στην περιοχή στο δρόμο του για τον 11ο άθλο του, την εύρεση του Κήπου των Εσπερίδων.

Οι περιπέτειες της ωραίας Ελένης πριν τον Τρωικό πόλεμο

Πριν τον Πάρι λέγεται πως την έκλεψε ο Εναροφορος γιος του Ιπποκοωντος όταν ήταν παιδούλα ακόμη.. και μετά οι γιοι του Αφαρεα.

Αλλά την επέστρεψαν στο σπίτι της επειδή φοβήθηκαν τα αδέλφια της τον κάστορα και τον Πολυδεύκη, αυτούς που ξέρουμε όλοι ως Διόσκουρους,..’’

Δεν έφερε πότε και σε κανέναν τύχη η ωραία, αλλά δυστυχία και μπελάδες. Όπως και στο σπουδαίο Θησέα τον τρίτο που την έκλεψε, ενώ εκείνη χόρευε στον ναό της Αρτέμιδος, όπως λένε οι γραφές κι αν πει κανείς ότι ψεύδονται αυτές. Θα τον διαψεύσει ένα αγγείο του πέμπτου π.Χ. αιώνα, που απεικονίζει κι υπογραμμίζει την αρπάγη της ωραίας Ελένης άπ’ ’ το Θησέα κι υπάρχει ατόφιο ακόμη σε κάποιο μουσείο της Γερμανίας .

Η αρχαία ινδική πόλη Τάξιλα και το άγνωστο ελληνικό παρελθόν της

Εν πολλοίς άγνωστο αρχαίο ελληνικό παρελθόν έχει η πόλη Τάξιλα ή Ταξάσιλα, που βρίσκεται στην πακιστανική επαρχία Παντζάμπ (Πενταποταμία), κοντά στη σύγχρονη πόλη Ραβαλπίντι και την διαφιλονικούμενη (ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν) περιοχή του Κασμίρ.

Το 1980, τα αρχαία Τάξιλα ανακηρύχθηκαν από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς η ιστορία της πόλης αρχίζει από τους προιστορικούς χρόνους και φθάνει μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ..   

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Σεμέλη η μητέρα του Διόνυσου

Στη θηβαϊκή παράδοση η Σεμέλη είναι κόρη του Κάδμου και της Αρμονίας. Την ερωτεύτηκε ο Δίας και η Σεμέλη συνέλαβε από αυτόν τον Διόνυσο. Από ζήλεια η Ήρα εμφανίστηκε σε αυτήν με τη μορφή της παραμάνας της και δολερά την παρότρυνε να ζητήσει από το Δία να εμφανιστεί μπροστά της με τη θεϊκή του μορφή.

Ο Δίας, που απερίσκεπτα είχε υποσχεθεί στη Σεμέλη να εκπληρώσει οτιδήποτε εκείνη θα του ζητούσε, εμφανίστηκε ως θεός, προκαλώντας εκτυφλωτικό φως και κεραυνούς, οι οποίοι τη σκότωσαν.. Η Σεμέλη κεραυνοβολημένη πέθανε αμέσως.

Εταιρικοί διάλογοι

Γράφει ο Νίκος Σαραντάκος.... Τις μεταφράσεις αυτές τις έκανε ο παπούς μου, ο (επίσης) Νίκος Σαραντάκος. Ο Λουκιανός ήταν από τους αγαπημένους του συγγραφείς, και ο παπούς είχε μια στερεότυπη έκδοση του αρχαίου κειμένου από τις παλιές Τόυμπνερ της Λειψίας και διάβαζε από το πρωτότυπο.

Σε ένα περιοδικό που έβγαζε, τη Φωνή της Ειρήνης και μετέπειτα Φωνή της Προόδου, δημοσίευε κατά καιρούς μεταφράσεις από σύντομα κείμενα του Λουκιανού, διαλόγους ως επί το πλείστον αν και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια σχεδίαζε να εκδώσει μια επιλογή, αλλά δεν πρόφτασε.

Τα σύμβολα του Ασκληπιού

Ο Ασκληπιός ήταν ο Θεός της Ιατρικής που λατρεύονταν σε όλο τον ελλαδικό χώρο κατά την αρχαιότητα.

Ένα από τα σύμβολα του Ασκληπιού ήταν ο όφις. Το φίδι που ακόμη και σήμερα αποτελεί το χαρακτηριστικό σύμβολο της ιατρικής και φαρμακευτικής, είναι ίσως το πλέον αντιπροσωπευτικό μεταξύ των συμβόλων του θεού Ασκληπιού.

Λέγεται λοιπόν πως ο Ασκληπιός έφθασε κάποτε, στους τόπους λατρείας του μεταμορφωμένος σε φίδι. Συγκεκριμένα διαβάζουμε στον Παυσανία: (στην περιγραφή του ιερού του Ασκληπιού στην Σικυώνα),

Ο Αρχαίος Τύμβος του Ελαφοχώρου στον Έβρο

19.500 αρχαίοι τύμβοι της Θράκης ευρίσκονται στο κομμάτι της, που ανήκει σήμερα στην Βουλγαρία, που «κρύβουν την ιστορία της Θράκης»

Οι Τύμβοι αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία του χώρου της Αρχαίας Θράκης. Υψώνονται παντού από το Αιγαίο ως το Δούναβη και από τoν Εύξεινο Πόντο ως τη Μακεδονία.

Τα νησιά του Αιγαίου έχουν τα ίδια ονόματα όπως και πριν από 3.500 χρόνια: Εκπληκτικές αναφορές του Ομήρου!!!

Οἱ λαοί πού ἀγνοοῦν τήν ἱστορία τους, εἶναι καταδικασμένοι νά χαθοῦν. Καί ἐπειδή οἱ Ἓλληνες ξεχνοῦν τήν ἱστορία τους, ἡ ὁποία ἂλλωστε οὐδέποτε τούς διδάχθηκε ὃπως ἒπρεπε, θά προσπαθήσουμε νά θυμίσουμε μερικές ἂγνωστες στούς πολλούς σελίδες τοῦ Ὁμήρου, τοῦ ἀρχαιοτέρου ποιητοῦ καί συγραφέως, σεβαστοῦ ἀπό ὃλο τόν πολιτισμένο κόσμο καί διαρκῶς ἐπικαίρου, πού ἀφοροῦν τίς ἀρχαιότατες ὀνομασίες τῶν νήσων τοῦ Αἰγαίου, αὐτές πού ἒχει βάλει στό μάτι μέ τό σχέδιο <Γαλάζια Πατρίδα> ὁ νεοσουλτάνος Ἐρντογάν, ὁ ὁποῖος φιλοδοξεῖ νά γίνει Μωάμεθ Γ´ Πορθητής.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Αρχαία Λάρυμνα Φθιώτιδας: Εδώ ναυπηγήθηκαν τα πλοία που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο

Η Λάρυμνα είναι παραθαλάσσιος οικισμός στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στον ομώνυμο «όρμο της Λάρυμνας», και βρίσκεται 130 χιλιόμετρα περίπου βορειοδυτικά της Αθήνας, σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 5 μέτρων. Ανήκει στον Νομό Φθιώτιδας και στον Δήμο Λοκρών. Γειτονικοί οικισμοί είναι οι Μαρτίνο (ανατολικά), Μαλεσίνα (βόρεια) και Άγιος Ιωάννης (νότια).

Πάνω από τη Λάρυμνα υψώνεται ο λόφος Αετόλυμα. Κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ο οικισμός εφάπτεται με το εργοστάσιο μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ. Βρίσκεται στην θέση της ομώνυμης αρχαία βοιωτικής πόλης, που αναφέρεται από τον Παυσανία.[1]

Τα Αρχαία Στάδια της Ελλάδος

Στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, η λέξη Στάδιο αναφέρεται σε μέτρηση της απόστασης.

Στάδιο ήταν επίσης και το οικοδόμημα όπου οι θεατές παρακολούθησαν εκδηλώσεις αθλητικών κυρίως γεγονότων (Αγώνες) στενά συνδεδεμένες με τη θρησκεία .

Τα όπλα και τα εργαλεία ενός ανθρώπου της Μυκηναϊκής εποχής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκονταν επί ογδόντα χρόνια τα χάλκινα όπλα μαζί με επαγγελματικά εργαλεία της Μυκηναϊκής εποχής, που εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά.

Είναι ο λεγόμενος «Θησαυρός των Ανδρονιάνων», ονομασία που του δόθηκε από το χωριό Ανδρονιάνοι της κεντρικής Εύβοιας,  όπου αποκαλύφθηκε αυτό το σύνολο των είκοσι χάλκινων αντικειμένων το καλοκαίρι του 1940.

Μυκηναϊκά μυστήρια στη Θεσσαλία από τον 12ο αιώνα π.Χ.

Πώς ερμηνεύουν οι αρχαιολόγοι το σπάνιο κτίριο με περίβολο, την αποκάλυψη μιας "πλατείας" στον οικισμό, αλλά και την πρωτόγνωρη ανακάλυψη ενός πήλινου ομοιώματος πλοίου.

Ένα πήλινο ομοίωμα πλοίου που χρονολογείται στην μυκηναϊκή εποχή (12ος π.Χ. αιώνας) και είναι το μοναδικό δείγμα για όλη τη Θεσσαλία, ήταν το φετινό ανέλπιστο εύρημα στον μυκηναϊκό οικισμό που ανασκάπτεται στο Μακρυχώρι Λάρισας.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Το έλεος και η ικεσία στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα το να γονατίσεις μπροστά σε κάποιον και να δηλώσεις οποιασδήποτε μορφή υποταγής ήταν χειρότερο από το να χάσεις τη ζωή σου. Προτιμούσαν να πεθάνουν υπερήφανοι και ελεύθεροι παρά να ζήσουν έχοντας γονατίσει έστω και μια φορά.

Η ζωή εκείνα τα χρόνια διέπονταν από κώδικες τιμής που αν τους παρέβαινες έχανες την υπόληψή σου ως άνθρωπος (κάτι πολύ σημαντικό για τους αρχαίους Έλληνες) και ακόμα χειρότερα, θα έπρεπε να αντιμετωπίσεις τη θεϊκή νέμεση.

Πώς μαγείρευαν οι αρχαίοι Έλληνες τα σημερινά νηστίσιμα

Τα σημερινά νηστίσιμα έχουν καταβολές από την αρχαία Ελλάδα, καθώς και τότε έτρωγαν μαλάκια με πλιγούρι, κριθάρι ή ξηρούς καρπούς

Σουπιές με το μελάνι τους και ξύδι, σαλιγκάρια με πλιγούρι ή κριθάρι, καλαμαράκια και γενικότερα μαλάκια, χωρίς αίμα, κυριαρχούσαν στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, την περίοδο μετά τους ξέφρενους εορτασμούς για τον θεό Διόνυσο, ένα διάστημα με έντονο το στοιχείο του εξαγνισμού και της κάθαρσης από τη σάτιρα, την υπερβολή και τα σκωπτικά πειράγματα.

Όταν ο Λέων της Αμφίπολης κοιτούσε το 1937 το γύψινο ομοίωμα του

Ο Λέων της Αμφίπολης είναι έργο επιτάφιας πλαστικής του 4ου αιώνα προ κοινής χρονολόγησης, μνημείο πολεμικής δόξας και πράξης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Λαζαρίδη, στήθηκε προς τιμή του Λαομέδοντα από τη Λέσβο, ενός από τους αξιολογότερους τριηράρχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που εγκαταστάθηκαν στην Αμφίπολη, ενώ σύμφωνα με μια εκδοχή βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου Καστά, άποψη που αμφισβητήθηκε.

Η αρχαία Θράκη

Κατά τις κρατούσες ιστορικές αντιλήψεις - τις οποίες δεν συμμερίζομαι - οι Θράκες είναι αρχαίο ινδοευρωπαϊκό φύλο συγγενές προς τους Έλληνες, Φρύγες, Ιλλυριούς. Κατά την προσωπική μου άποψη, όλοι οι πληθυσμοί της χερσονήσου του Αίμου είναι γηγενείς και σε χρόνους πολύ μακρινούς είχαν κοινή ανθρωπολογική βάση. Η οποιαδήποτε πολιτιστική τους ανάπτυξη συντελείται με κέντρο το Αιγαίο.