Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

«Πολύς λαός, ολίγοι άνθρωποι.»

Σχετικά με την παροιμία του τίτλου, ο Νικόλαος Πολίτης γράφει: «Επί συναθροίσεως πολλού πλήθους εν ω ολίγιστοι διακρίνονται αγαθοί και σπουδαίοι άντρες. Άνθρωπος θεωρείται ο άξιος του ονόματος τούτου, διαστελλόμενος του κοινού όχλου.»

Με παραπλήσια σημασία η ιταλική «Οι άνθρωποι είναι λίγοι αλλά λαός αρκετός.» και η βενετική «Από καλούς ανθρώπους, στους χίλιους ένας, στους εκατό κανένας.»

Τα μυστικά των Αρχαίων Ελλήνων για να κρατούν τα ρούχα τους ευωδιαστά


Mε ποιο τρόπο οι αρχαίοι Έλληνες έπλυναν τα ρούχα τους;  Έχουμε ακόμα πολλά ερωτήματα από την αρχαιότητα που θέλουμε να μάθουμε την απάντησή τους. Πως τα κρατούσαν ευωδιαστά;

Φυσικά, πήγαιναν στη θάλασσα όπου είχαν χτιστεί μικρές γούβες ώστε να τα πλένουν εκεί. Όχι μόνο εκεί όμως.

Η Στρατιωτική Μεγαλοφυία Των Αθηνών Που Νίκησε Την Σπαρτιατική Φάλαγγα Των Οπλιτών

Ο Ιφικράτης ήταν Αθηναίος στρατηγός καταγόμενος από πτωχή οικογένεια, εκ του δήμου Ραμνούντος της Αττικής. Έζησε στο πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα. Διακρίθηκε όχι μόνο για τη γενναιότητά του και την πολεμική του ικανότητα, αλλά πολύ περισσότερο, για την επιτυχή εφαρμογή στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων τακτικής και οπλισμού, τις οποίες επέβαλε ύστερα από την αποκτηθείσα εμπειρία και ανάλυση των διδαγμάτων του Πελοποννησιακού πολέμου.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Επίδαυρος: Αποκαλύφθηκε οικοδόμημα κάτω από το ιερό του Ασκληπιού - Διπλό κτίριο με υπόγειο

Eνα οικοδόμημα που δίνει καινούργια στοιχεία για το Ασκληπιείο, το φημισμένο ιερό της αρχαιότητας, κυρίως όσον αφορά τα πρώιμα χρόνια της δημιουργίας του.

Πρόκειται για ένα άγνωστο ως τώρα οικοδόμημα της αρχαϊκής εποχής, που είχε οικοδομηθεί στη θέση όπου αργότερα, στον 4ο αι. π.Χ., ανεγέρθηκε η Θόλος, το εμβληματικότερο κτήριο του Ασκληπιείου.

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΕΝΑΣ ΙΕΡΟΣ ΘΕΣΜΟΣ

Η ξενομανία έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί σήμερα τα μέλη της οικογενείας τους να τα φωνάζουν father, mother, bro(ther), sis(ter) (όλα από ελληνικά έτυμα, εξηγούνται παρακάτω). Λίγο ακόμα και θα αποκαλούμε και την οικογένεια φαμίλια. Έχετε σκεφτεί ποτέ όμως τί είχε στο μυαλό του ο ονοματοθέτης και την ονόμασε <<οικογένεια>> και τα μέλη της έτσι όπως τα ονόμασε;

Γιορτές της Άρτεμης

Την θεά τιμούσαν στην αρχαία Ελλάδα με πολλές γιορτές, οι κυριότερες των οποίων ήταν οι ακόλουθες:

ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΘΥΣΙΑ

Ήταν γιορτή αφιερωμένη στην Άρτεμη Αγροτέρα, η οποία γιορταζόταν την 6η του μηνός Βοηδρομίωνα στην Αθήνα, στο ιερό της Άρτεμης στις Άγρες.

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν μία διαφορετική οπτική για το σεξ

O Δημόκριτος πίστευε ότι οι άνθρωποι παίρνουν την ίδια ευχαρίστηση από το… ξύσιμο, όσο και από το σεξ.

Ο Αριστοτέλης αναρωτιόταν γιατί οι άνθρωποι ντρέπονται να παραδεχτούν ότι τους αρέσει η σεξουαλική συνεύρεση, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με το ποτό ή το φαγητό. Μήπως αυτό οφείλεται στο γεγονός, αναφέρει στα Προβλήματα, ότι επιθυμούμε πράγματα που θέλουμε οπωσδήποτε να αποκτήσουμε –με ορισμένα από αυτά να είναι απαραίτητα για τη ζωή- ενώ η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι ζωτικής σημασίας;

Είκοσι αδιανόητα γεγονότα από τη ζωή στην αρχαία Σπάρτη που ελάχιστοι γνωρίζουν

Για να είναι κανείς Σπαρτιάτης πολίτης έπρεπε να πληρεί έξι προϋποθέσεις: να έχει γεννηθεί από Σπαρτιάτες γονείς, να είναι αρτιμελής και υγιής κατά την γέννησή του, να υποστεί την Σπαρτιατική Αγωγή, να εκλεγεί μέλος της ομάδας των συσσιτίων, να μετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της ομάδας και της Πόλεως και να μην υποπέσει σε παράπτωμα που συνεπαγόταν την στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Οι Σπαρτιάτες πολίτες, δηλαδή οι Δωριείς κάτοικοι, ήταν οι μόνοι που είχαν πολιτικά δικαιώματα.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Τι τυριά έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες;

Οι διατροφικές συνήθειες στην αρχαιότητα προφανώς δεν ήταν ίδιες με τις σημερινές. Μπαίνουμε λοιπόν στα «Μαγειρεία των αρχαίων» και αυτή τη φορά γνωρίζουμε καλύτερα τον τρόπο που αξιοποιούσαν το γάλα.

Το γάλα δεν βρίσκεται στις συνταγές μαγειρικής τους και απ’ ότι δείχνουν οι αρχαίες πηγές καταναλωνόταν κυρίως από τους ανθρώπους της υπαίθρου και όχι των πόλεων. Η χρήση του λοιπόν εντοπιζόταν στην παρασκευή τυριού το οποίο οι αρχαίοι κυριολεκτικά λάτρευαν.

Η οικοδόμηση του Παρθενώνα ήταν ένα τεχνολογικά πρωτοποριακό και φυσικά εξαιρετικά δύσκολο έργο για τους αρχαίους Έλληνες

Κατάφεραν να εξορύξουν, να μεταφέρουν και να ανυψώσουν τεράστιους όγκους μαρμάρου από την Πεντέλη, στον βράχο της Ακρόπολης, με τα μέσα της εποχής.

Στα έργα της Ακρόπολης, εργάστηκαν ελεύθεροι πολίτες, μέτοικοι, δούλοι και μαρμαροτεχνίτες από την Πάρο, την Νάξο και την Μικρά Ασία.

Η Αθήνα έγινε εργοτάξιο. Οι χιλιάδες τεχνίτες που έχτισαν τον Παρθενώνα σε χρόνο ρεκόρ.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Παρατημένοι κάτω από μία τέντα παραμένουν οι 79 ανθρώπινοι σκελετοί από την ομαδική ταφή που βρέθηκε στο Φάληρο

Παρατημένοι κάτω από μία τέντα παραμένουν οι 79 ανθρώπινοι σκελετοί από την ομαδική ταφή που βρέθηκε στο Φάληρο, πλάι στο ΚΠΙΣΝ, όπως καταγγέλλει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και στέλνει το ζήτημα στο ΚΑΣ.

Την αναπομπή στο ΚΑΣ του ευρήματος των Δεσμωτών του Φαλήρου ζήτησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. «Η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η ευθύνη είναι τεράστια. Διασύρεται το ΥΠΠΟΑ από λόγους καθαρής ιδεοληψίας.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη -- Δείτε το βίντεο

Η Πριήνη ήταν αρχαία ελληνική πόλη στη νοτιοδυτική Καρία, στις ακτές της Μικράς Ασίας. Ήταν μία από τις δώδεκα Ιωνικές πόλεις-κράτη. Βρισκόταν ακριβώς στη νότια πλευρά του όρους Μυκάλη, εκτεινόταν δε από ένα βραχώδη λόφο, στην κορυφή του οποίου ήταν η ακρόπολή της, μέχρι τη θάλασσα το λεγόμενο "Μαιάνδριο πεδίο", δηλαδή επί της βορειοδυτικής ακτής του Λατμικού Κόλπου που αργότερα με τις προσχώσεις του παραρρέοντα ποταμού Μαιάνδρου μεταβλήθηκε σε πεδιάδα.

Πολιόχνη, η ελληνική πόλη που θεωρείται η αρχαιότερη ευρωπαϊκή πόλη. Είχε Βουλευτήριο με έδρανα για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και εκεί ανακαλύφτηκε ο περίφημος θησαυρός των χρυσών κοσμημάτων

Η Πολιόχνη ήταν μια από τις πόλεις της Λήμνου που ήκμασε την πρώιμη εποχή του χαλκού, λόγω της στρατηγικής θέσης του νησιού. Βρισκόταν στην ανατολική ακτή της Λήμνου, πάνω από ένα ύψωμα που περιβάλλεται από δύο ποταμούς.

Οι πρώτοι κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν στην περιοχή λόγω της εύφορης γης και του πόσιμου νερού. Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης και η ίδρυση της χρονολογείται στα μέσα της 5ης χιλιετίας π.Χ.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Γιατί ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η λέξη «ψυχαγωγία» προήλθε από τους εξαθλιωμένους σκλάβους των μεταλλείων του Λαυρίου. Μια ερμηνεία που δεν έχει να κάνει με την «αγωγή της ψυχής»

«Ψυχαγωγία σημαίνει αγωγή της ψυχής, ευχαρίστηση, χαλάρωση, αλλά και πνευματική καλλιέργεια». Αυτή είναι η επικρατέστερη θεωρία για την ετυμολογική προέλευση του όρου.

Για τους δούλους στο Λαύριο όμως, η ψυχαγωγία είχε εντελώς διαφορετική σημασία. Οι σκλάβοι που εργάζονταν στα μεταλλεία του Λαυρίου, ζούσαν ένα καθημερινό μαρτύριο.

Nαός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες. Εργασίες αναστήλωσης (εικόνες)

Nαός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες: Το 2019 έκλεισε με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εργασιών του έργου της αναστήλωσης του μνημείου νωρίτερα του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Κύπρος: Μυστήριο με κυκλικό κτίσμα 9000 χρόνων

Άγνωστη παραμένει η χρήση ενός κτιρίου μνημειακών διαστάσεων, που αποκάλυψε η ανασκαφική ομάδα του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Νίκου Ευστρατίου, στο όρος Τρόοδος. Εμπλουτίζεται το παζλ της προϊστορίας στην Μεγαλόνησο.

Λίγα χιλιόμετρα από την Ασπροβάλτα! Το αρχαιότερο εμπορικό κέντρο της Β. Ελλάδας

Ένα εμπορικό κέντρο, το αρχαιότερο, μέχρι στιγμής, που ανασκάπτεται στην βόρεια Ελλάδα, αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στην παραθαλάσσια αρχαία Αργιλο,.

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του «Εθνους», μέχρι τώρα έχουν ερευνηθεί τέσσερα αυτόνομα κτίρια και δεκάδες καταστήματα και εργαστήρια, που λειτουργούσαν πριν από 2.700 χρόνια.

Δες ποιο ζώδιο ήσουν στην αρχαία Ελλάδα

Όπως φαίνεται ζώδια υπήρχαν και στην Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα ήταν 13. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι κατέγραψαν τις ιδιότητες των ζωδίων και των πλανητών και διέκριναν τους πλανήτες με σύμβολα.

Το βέβαιο πάντως είναι, ότι ήταν μελετητές των ουρανίων φαινομένων, των τροχιών τους, αλλά και όλων των ιδιοτήτων των πλανητών και των αστέρων, γιατί στην Αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ ανεπτυγμένη η επιστήμη της αστρονομίας.

Η Ιλιάδα σε έναν χάρτη: Όλοι οι Ομηρικοί ήρωες και οι καταγωγές τους

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το τι μπορεί να βρει κανείς κατά τύχη στο Διαδίκτυο: Ως γνωστόν, στους δαιδαλώδεις «διαδρόμους» του μπορούν να βρεθούν από άγνωστα «διαμαντάκια», μέχρι καρποί/ προϊόντα λειτουργίας νοσηρών εγκεφάλων- σίγουρα πάντως, ο χάρτης που ακολουθεί ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

Ακροκόρινθος. Το διάσημο κέντρο λατρείας της Αφροδίτης με τις χίλιες ιερόδουλες. Ήταν οι πιο όμορφες και «αιτία πτώχευσης πολλών άμοιρων ναυτικών»

Στην Κόρινθο δεσπόζει εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της χώρας. Βρίσκεται στον Ακροκόρινθο, έναν βράχο ύψους 574 μέτρων που ξεπροβάλλει καταμεσής της πεδιάδας. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν ο Απόλλωνας ήρθε σε διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την κυριαρχία της περιοχής, οι θεοί αποφάσισαν να κυριαρχήσει ο Ποσειδώνας στον Ισθμό και ο Απόλλωνας στον Ακροκόρινθο.

Τα 8 ποτάμια της Τροίας - Ρήσος και Στρυμόνας - Ορφέας, Καστάς και Νεκρομαντεία

Μπορεί ο Στρυμόνας να μη μνημονεύεται από τον Όμηρο, όμως αναφέρεται από τον Ησίοδο στη Θεογονία του σε έναν κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει τους περισσότερους και σημαντικότερους ποταμούς της γης (Ησ. Θεογ. 337-45).

Για τον Ησίοδο ο Στρυμόνας, όπως και όλοι οι ποταμοί, ήταν παιδί του Ωκεανού και της Τηθύος (κόρης της Γαίας και του Ουρανού, άρα αδελφής του Ωκεανού).

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Ο λιθοβολισμός του βουλευτή Λυκίδη επειδή διανοήθηκε να παραδώσει γη και ύδωρ στον Ξέρξη

Μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, της 28.9.480 π.Χρ., κατ’ εντολήν του Ξέρξη, ο αρχιστράτηγος των περσικών δυνάμεων εισβολής στην κατεχόμενη Ελλάδα, Μαρδόνιος, έστειλε διαδοχικά δύο ειδικούς απεσταλμένους, τον γιο του Αμύντα τον Αλέξανδρο και τον Ελλησπόντιο Μουρυχίδη, με δελεαστικές προτάσεις για συνθηκολόγηση, στους Αθηναίους.

Ονομασίες κρατών που προέρχονται από τα Eλληνικά. Ιράν, Αιθιοπία, Σκωτία, Φιλιππίνες, ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν

Πολλά είναι τα κράτη στον παγκόσμιο χάρτη που οφείλουν την ονομασία τους στην ελληνική γλώσσα.

Αργεντινή: Η ονομασία της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Νότιας Αμερικής προέρχεται από το λατινικό argentum, το οποίο με τη σειρά του έχει τις ρίζες του στον αρχαιοελληνικό «άργυρο». Όταν οι Ισπανοί έφτασαν για πρώτη φορά στα εδάφη της σημερινής Αργεντινής περίμεναν να βρουν χρυσό. Αντ’ αυτού, διαπίστωσαν ότι όλοι οι ιθαγενείς κάτοικοι είχαν στην κατοχή τους σκεύη και κοσμήματα από ασήμι. Δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι τα βουνά της περιοχής ήταν γεμάτα με κοιτάσματα από το πολύτιμο μέταλλο.

Οι Γαστρονομικές Επιλογές Των Αρχαίων Ελλήνων Πανάκριβο Το Μπαρμπούνι Από Την Αρχαιότητα

Καλοφαγάδες, με προτίμηση στα μεγάλα φρέσκα ψάρια, αν και πανάκριβα και προνόμιο των πλουσίων, ήταν οι αρχαίοι Έλληνες, που αγαπούσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια, τα χέλια και τους τόνους.

Την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Οι αρχαίοι ημών ιατροί

Δελφοί, 1.900 π.Χ. Ενας τριαντάχρονος άνδρας υποβάλλεται σε πολύωρη κρανιοανάτρηση. Η διάνοιξη οπής στο κρανίο έγινε από θεραπευτή με λίθινο εργαλείο. Ο άνδρας έζησε για λίγους μήνες. Εξαιρετική μετεγχειρητική εξέλιξη είχε μια 20χρονη από τα Αβδηρα το 650 π.Χ.

Στυλίδα : Οικία Με Ενδοδαπέδια Θέρμανση Από Το 2ο Μ.Χ.Αιώνα... Σπουδαια Αρχαιολογική Ανακάλυψη

Κοντά στο λιμάνι της σύγχρονης πόλης της Στυλίδας ήρθαν στο φως κατά τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης, δύο δωμάτια ρωμαϊκής έπαυλης, τα οποία κοσμούνταν με ψηφιδωτά δάπεδα.

Το ανατολικό δωμάτιο διέθετε ενδοδαπέδια θέρμανση μέσω αγωγών, οι οποίοι διοχέτευαν τον ζεστό αέρα από ένα μικρό κλίβανο (prefurnium) εξωτερικά της οικίας.

H αρχαία Ελληνική πόλη που βρίσκεται κάτω από το νερό. Εκεί παντρεύτηκε ο Αντίοχος και δολοφονήθηκε η Κλεοπάτρα Σελήνη

Στην ανατολική Τουρκία υπάρχουν τα ερείπια μιας ελληνιστικής πόλης, βυθισμένης κάτω από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα Μπιρετσίκ. Ονομάζεται Ζεύγμα ή Σελεύκεια η επί του Ζεύγματος  και ιδρύθηκε στις όχθες του Ευφράτη το 300 π.Χ. από τον διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Σέλευκο Α’ Νικάτωρ.

Ο Σέλευκος ήταν γιος του στρατηγού του Φιλίππου Β’, Αντίοχου, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον Πτολεμαίο Κεραυνό επειδή δεν τον βοήθησε να γίνει βασιλιάς της Αιγύπτου.

Τα «πλυντήρια» του αρχαίου Λαυρίου

Για τους μη γνωρίζοντες τα πλυντήρια ήταν μέσα υδρομηχανικού εμπλουτισμού των μεταλλοφόρων κοιτασμάτων της περιοχής, ώστε αυτά να εμπλουτίζονται σε αργυρούχο μόλυβδο, δηλαδή το γαληνίτη (PbS) και τον κερουσίτη (PbCO3).

Η μέθοδος αυτή ήταν μεν αποτελεσματική, αλλά απαιτούσε μεγάλες ποσότητες νερού, σε μία σχετικά άνυδρη περιοχή, όπως η Λαυρεωτική. Ετσι, οι σπουδαίοι μεταλλουργοί του Λαυρίου επινόησαν μία κατασκευή στην οποία το νερό που χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό του μεταλλεύματος, μπορούσε να αυτοκαθαρίζεται και να επανα-χρησιμοποιείται για τον ίδιο σκοπό.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Απόλλων και Ψαμάθη

Ο βασιλιάς του Άργους Κρότωπος, γιος του Αγήνορα, είχε μια όμορφη κόρη, την Ψαμάθη. Την αγάπησε ο Απόλλωνας και ζευγαρώθηκε μαζί της. Λένε πως στο παλάτι του Κρότωπου κατέφυγε ο θεός μετά τον φόνο του Πύθωνα στους Δελφούς για να εξαγνιστεί. Εκεί γνώρισε την Ψαμάθη και την ερωτεύτηκε.

Έμεινε έγκυος αυτή μετά το σμίξιμο με το θεό, και επειδή φοβόταν πολύ την τιμωρία από τον πατέρα της, όταν έφερε στον κόσμο του καρπό του παράνομου έρωτά της, το άφησε έκθετο σε κάποιο βουνό.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Ο Αρχέστρατος ο πατέρας της γαστρονομίας

Ο Αρχέστρατος ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής στη Γέλα ή τις Συρακούσες της Σικελίας,[1] όπου και έζησε κατά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., και θεωρείται ο πατέρας της γαστρονομίας.[2][3][4]

Το πιό γνωστό του έργο είναι η Ηδυπάθεια ή Γαστρονομία, η οποία γράφτηκε σε ποιητικό εξάμετρο και διασώζεται εξ ολοκλήρου σε 62 τμήματα στο κείμενο των Δειπνοσοφιστών του Αθήναιου (2ος αιώνας μ.Χ.).

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

O μήνα που κλείνει το μαντείο των Δελφών τον χειμώνα , το άνοιγμα του μαντείου στην έβδομη Βυσιου το αίτιο και ο μύθος

Οι μήνες στο ημερολόγιο των Δελφών και οι Εποχές στις οποίες κατανέμονται σύμφωνα με την τοπική λατρεία των θεών και είναι οι εξής:
…………………………………….
Μήνες Χειμερινοί
(Διθύραμβος Διονύσου)- περίοδος Χρησμοσύνη.
δ΄. Απελλαίος (Μαιμακτηριών –Νοέμβριος)
ε΄. Δαιδαφόριος (Ποσειδεών- Δεκέμβριος)
στ΄. Ηραίος (Γαμηλιών- Ιανουάριος)

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2019

Άλλη μια χρονιά έφυγε με πολλές αναρτήσεις για την Αρχαία Ελλάδα. Ποια όμως ήταν αυτά που επιλέξατε εσείς; Ποια διαβάσετε περισσότερο; Κάντε μια αναδρομή στο 2019 με το ετήσιο Top 10 των δημοφιλέστερων αναρτήσεων των αναγνωστών του http://elhalflashbacks.blogspot.com

Χερσόνησος του Αίμου (Βαλκανική Χερσόνησος) από που πήρε το όνομα της

Ο Απολλόδωρος μας αναφέρει ότι το βουνό ονομάστηκε Αίμος από το αίμα του Τυφώνα.

Όταν ο Τυφώνας μεγάλωσε, ανέβηκε στον Όλυμπο για να εκδικηθεί τους θεούς για τον αποδεκατισμό των Γιγάντων. Εκεί εκσφενδόνιζε βράχους και μαινόταν με αφάνταστη οργή και με εκκωφαντικές βοές που έβγαζε από τα εκατό λαρύγγια του.

Η κάθε λέξη έχει τη δική της ιστορία – Η πυραμίς

Η κάθε λέξη έχει τη δική της ιστορία «Νομίζω, ότι κάποια μεγαλύτερη δύναμη παρά κάποια προερχόμενη εκ των ανθρώπων είναι εκείνη που έθεσε τα ονόματα στα πράγματα, ώστε αυτά να είναι αναγκαίως τα ορθά» Πλάτων, Κρατύλος, 438ε …«Φύσει τα ονόματα είναι τοις πράγμασι».

8 εφευρέσεις αρχαίων Ελλήνων πολύ μπροστά από την εποχή τους

Οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται πως ήταν αρκετά χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Δεν είναι μόνο οι επιστήμες όπως τα μαθηματικά ή η ιατρική, τις οποίες επινόησαν και εξέλιξαν ή τα αρχαία θέατρα ή οι Ολυμπιακοί αγώνες και η δημοκρατία.

Ήταν πολύ μπροστά και όσον αφορά την τεχνολογία, με κάποιες από τις εφευρέσεις τους να συνεχίζουν να υπάρχουν από τότε μέχρι και σήμερα στη ζωή μας. Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι που δεν θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε ούτε μια μέρα στην αρχαία Ελλάδα, όμως δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στη φαντασία τους.

Οι Κρητομινωίτες ταξίδευαν έως τις Βρετανικές Νήσους

Η προέλευση του κασσίτερου που χρησιμοποιείται στην Εποχή του Χαλκού είναι από καιρό ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στην αρχαιολογική έρευνα. Τώρα οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και το Κέντρο Αρχαιομετρίας Curt Engelhorn στο Mannheim έχουν λύσει μέρος του παζλ.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους των φυσικών επιστημών, εξέτασαν τον κασσίτερο από τη δεύτερη χιλιετία π.Χ. που βρέθηκε στους αρχαιολογικούς χώρους του σημερινού Ισραήλ, στις Συροπαλαιστινιακές ακτές (ενός ναυαγίου μόλις 900 μέτρα βόρεια του Hishuley Carmel και 550 μέτρα νότια της περιοχής Haifa ) της Μ.Ασίας και της Ελλάδας.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Άγνωστοι κατέστρεψαν τις πανάρχαιες βραχογραφίες στο Παγγαίο

Μπροστά σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη, και για ορισμένους αρχαιολόγους αποτρόπαια πράξη, βρέθηκαν λίγο μετά την έλευση του νέου χρόνου φυσιολάτρες και περιπατητές που ανέβηκαν στο Παγγαίο, καθώς διαπίστωσαν ότι ορισμένες από τις βραχογραφίες που βρίσκονται εκεί, ηλικίας άνω των 3.000 ετών, καταστράφηκαν από ανθρώπινο χέρι με τη χρήση συρματόβουρτσας.

Ποιός ήταν ο Φινέας (γιος του Αγήνορα)

Ο Φινέας ήταν, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, γιος του Αγήνορα (ή του Ποσειδώνα) και της Κασσιόπης. Στη Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου, ο Φινέας αναφέρεται ως γιος του Βήλου (του αδερφού του Αγήνορα, οι οποίοι ήταν εγγονοί του Έπαφου) και της Αγχινόης, της κόρης του Νείλου.

Πώς βγήκε η φράση «αναγκαίο κακό»

Πώς η παροιμιώδης φράση συνδέεται... με το γάμο και τη γυναίκα. Όταν κάτι πρέπει να γίνει, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει, μιλάμε για το «αναγκαίο κακό».

Τη φράση αυτή τη βρίσκουμε για πρώτη φορά σ’ ένα στίχο του Μενάνδρου (342-291 π.Χ.), που μιλάει για το γάμο. Ο ποιητής γράφει ότι ο γάμος «...εάν τις την αλήθειαν σκοπή, κακόν μεν εστιν, αλλ’ αναγκαίον κακόν».

Λέσβος: Αρχαιολογική ανακάλυψη μίας ανθρώπινης τραγωδίας 28 αιώνων

Μία τραγωδία που συνέβη την εποχή του Ομήρου (750-700 π.Χ.) ήρθε στο φως σε σωστική ανασκαφή στο Ιππείο της Λέσβου. Το πτώμα μίας νεκρής γυναίκας (πιθανώς της αρχόντισσας του Ιππείου), η οποία πέθανε με βίαιο τρόπο, ανακαλύφθηκε σε τάφο εντός φρεατίου.

Έλληνες στην Ινδία, μία άγνωστη πτυχή της ιστορίας μέσα από τον Αρριανό

Η σημαντικότερη και πλέον καθοριστικής σημασίας ιστορικά μεμαρτυρημένη εισβολή και εγκατάσταση πελασγικών φύλων της Βαλκανικής στην Ινδία,είναι αυτή του Μ.Αλεξάνδρου και των επιγόνων του,που βασίλεψαν επί 300 χρόνια στις Ινδίες και σφράγισαν ανεξίτηλα τον υπάρχοντα τότε ινδικό πολιτισμό,με στοιχεία που μέχρι σήμερα παραμένουν ορατά.

Χαμαιτυπείο. Τι σημαίνει η αρχαία λέξη που έχει ταυτιστεί με τα πορνεία

Στις μέρες μας η λέξη «χαμαιτυπείο» έχει καταστεί συνώνυμο του καταγωγίου, ενός βρωμερού τόπου με χαμερπείς ανθρώπους αλλά και του πορνείου. Φυσικά, όπως σε πολλά πράγματα της νεοελληνικής πραγματικότητας, οι ρίζες της λέξης ξεκινούν από την αρχαία Ελλάδα.

Οι πόρνες της αρχαιότητας, οι γνωστές εταίρες, σε αρκετές περιπτώσεις ήταν μορφωμένες γυναίκες, κάποιες δε και με περιουσία, που πρόσφεραν τις ηδονικές υπηρεσίες τους στους άνδρες.

Κασσώπη, η αρχαία πόλη της Ηπείρου που συμμάχησε με τον Μέγα Αλέξανδρο και πολέμησε μέχρι τα βάθη της Ασίας. Εντυπωσιακή πτήση πάνω από την πόλη (drone)

Στη σημερινή περιοχή του χωριού Καμαρίνα στον νομό της Πρέβεζας, τον 4ο αιώνα π.Χ. αναπτύχθηκε ένα σπουδαίο πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο, η Κασσώπη.

Δημιουργήθηκε από τους Κασσωπαίους, ένα από τα σημαντικότερα φύλα της αρχαίας Ηπείρου. Από τον βορρά συνόρευε με τον ποταμό Αχέροντα, από τον νότο με τον Αμβρακικό Κόλπο, ενώ τα όρια της από ανατολή και δύση ήταν ο Λούρος ποταμός και το Ιόνιο πέλαγος αντίστοιχα.

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

Γιατί άραγε τα περισσότερα νομίσματα είναι στρογγυλά; Αυτό το χαρακτηριστικό έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα

Γιατί άραγε τα περισσότερα νομίσματα είναι στρογγυλά;
Θα μου πείτε υπάρχουν τριγωνικά, οβάλ, πολυγωνικά ή ακόμη και τετράγωνου σχήματος κέρματα, αλλά τα πιο πολλά έχουν αναμφισβήτητα στρογγυλό σχήμα.