Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Aρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο ακριβής χώρος ταφής του Πλάτωνα

Έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους, υποστηρίζει ότι βρήκε το ακριβές σημείο που ενταφιάστηκε ο σπουδαίος φιλόσοφος.

Το ακριβές σημείο ταφής του Πλάτωνα κατέστη δυνατό να εντοπιστεί, σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών, η οποία βασίσθηκε σε παπύρους της τοποθεσίας Ερκολάνο, κοντά στην Νάπολη.

Σύμφωνα με την έρευνα, με υπεύθυνο τον  Ιταλό παπυρολόγο Γκρατσιάνο Ρανόκια, ο Πλάτωνας ενταφιάστηκε στην «Ακαδημία» που φέρει το όνομά του στην Αθήνα, σε κήπο πλησίον του «ναού των Μουσών».

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Τα Γένη των Ανθρώπων είναι τα στάδια της ανθρώπινης ύπαρξης στη Γη σύμφωνα με τον Ησίοδο και το τέλος της ανθρωπότητας

Τα Γένη των Ανθρώπων είναι τα στάδια της ανθρώπινης ύπαρξης στη Γη σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Ο Ησίοδος όσο προσέφερε απολογισμούς των διαδοχικών Γενεών της ανθρωπότητας, οι οποίες τείνουν να εξελίσσονται από μια αρχέγονη, μακρόχρονη εποχή στην οποία οι άνθρωποι απολάμβαναν μια σχεδόν θεία ύπαρξη, στο σύγχρονο Γένος στο οποίο ανήκει και ο συγγραφέας, στο οποίο οι άνθρωποι μαστίζονται από αμέτρητους πόνους και συμφορές. Στην αναφορά που επιβιώνει από την αρχαία Ελλάδα, αυτή η υποβάθμιση της ανθρώπινης κατάστασης με την πάροδο του χρόνου υποδεικνύεται συμβολικά με ονομασίες από μέταλλα με διαδοχικά μικρότερη αξία.

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Η Μέλισσα στην Αρχαία Ελλάδα Μυθολογία

Η Αμάλθεια ήταν η τροφός του θεού Δία στο Ιδαίο Άντρο, όπου τον είχε κρύψει η μητέρα του η Ρέα για να γλυτώσει από τον πατέρα του, Κρόνο, ο οποίος έτρωγε τα παιδιά του. Άλλοτε περιγράφεται ως Νύμφη Υάδα και άλλοτε ως αίγα (κατσίκα), από το κέρας της οποίας τρεφόταν ο Δίας με γάλα και μέλι.

Η Μέλισσα αδελφή της Αμάλθειας, τροφός του θεού Δία όταν εκείνος ήταν βρέφος στο όρος Ίδη της Κρήτης και τον τάιζαν με γάλα και μέλι. Υπάρχει και η παράδοση ότι, όταν ο Κρόνος το ανακάλυψε, τη μεταμόρφωσε σε σκουλήκι, αλλά όταν ο Δίας μεγάλωσε τη μετέτρεψε από ευγνωμοσύνη σε βασίλισσα μέλισσα.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Φίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας

Ο Φίλιππος Ε΄ (238-179 π.Χ.) ήταν βασιλιάς του αρχαίου ελληνικού βασιλείου της Μακεδονίας από το 221 έως το 179 π.Χ. Η βασιλεία του Φιλίππου σημαδεύτηκε κυρίως από τον Δεύτερο Συμμαχικό Πόλεμο (220-217 π.Χ.) και τον αγώνα με την αναδυόμενη δύναμη της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Θα ηγηθεί της Μακεδονίας εναντίον της Ρώμης στον Πρώτο (212-205 π.Χ.) και στον Δεύτερο Μακεδονικό Πόλεμο (200-196 π.Χ.). Ενώ έχασε τον τελευταίο, ο Φίλιππος αργότερα συμμάχησε με τη Ρώμη εναντίον του Αντιόχου Γ' στον Ρωμαϊκό-Σελευκιδικό πόλεμο. Πέθανε το 179 π.Χ. από ασθένεια μετά από προσπάθειες να ανακτήσει τη στρατιωτική και οικονομική κατάσταση της Μακεδονίας και παρέδωσε το θρόνο στον μεγαλύτερο γιο του, τον Περσέα της Μακεδονίας.

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος της ατμομηχανής- ατμοστροβίλου

Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (Αλεξάνδρεια πιθ. 2ος π.Χ. αιώνας) ήταν Έλληνας, μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης, του οποίου η πιο διάσημη εφεύρεση ήταν η αιολόσφαιρα, η πρώτη ατμομηχανή στην παγκόσμια ιστορία.

Η αιολόσφαιρα, επίσης γνωστή ως μηχανή του Ήρωνα, είναι μια απλή ατμομηχανή η οποία περιστρέφεται όταν η κεντρική παροχή νερού θερμαίνεται. Η ροπή παράγεται από πίδακες ατμού οι οποίοι αποχωρούν από το στρόβιλο, κάτι σαν πυραυλοκινητήρας. Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Ήρων ο Αλεξανδρινός περιέγραψε την συσκευή στην Ρωμαϊκή Αίγυπτο και πολλές πηγές του αποδίδουν την εφεύρεση.

Η αιολόσφαιρα του Ήρωνα είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος ατμοστρόβιλος αντίδρασης ή ατμομηχανή.

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ηρακλείδες οι γιοι του Ηρακλή και οι απόγονοί τους

Στην ελληνική μυθολογία, και γενικότερα στην αρχαία Ελλάδα, με τον όρο Ηρακλείδες αναφέρονται οι γιοι του Ηρακλή και οι απόγονοί τους.

Πολλοί βασιλικοί οίκοι στην αρχαία Ελλάδα οριοθετούσαν την καταγωγή τους μέχρι τον ενδοξότερο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, τον Ηρακλή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των βασιλέων της Μακεδονίας, τους οποίους μιμήθηκαν και όλες σχεδόν οι δυναστείες των ελληνιστικών κρατών.

Ορισμός των Ηρακλειδών

Με τη στενότερη σημασία του όρου, Ηρακλείδες είναι οι απόγονοι του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, με την κάθοδο των οποίων στην Πελοπόννησο σχετίζεται η άφιξη των τελευταίων Δωριέων στον Ελλαδικό χώρο. Αμέσως μετά τον θάνατο του Ηρακλή και την άνοδό του στον Όλυμπο, τα παιδιά του έμειναν χωρίς προστάτη και καταδιώχθηκαν από τον Ευρυσθέα. Κατέφυγαν αρχικώς στον βασιλιά της Τραχίνας, τον Κύηκα, που θυμόταν τις ευεργεσίες του Ηρακλή. Αλλά ο Ευρυσθέας τον ανάγκασε να τα διώξει.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Σικελία: Αναστηλώθηκε το κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα ύψους 8 μέτρων

Ένα κολοσσιαίο άγαλμα του Άτλαντα που βρισκόταν θαμμένο για αιώνες ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, ανακατασκευάστηκε για να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στους ελληνικούς ναούς του Agrigento στη Σικελία, μετά από ένα 20χρονο έργο έρευνας και αποκατάστασης.

Το άγαλμα, ύψους 8 μέτρων (26 πόδια) και που χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ήταν ένα από τα σχεδόν 38 που κοσμούσαν τον ναό του Δία, που θεωρείται ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που χτίστηκε ποτέ παρόλο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Ο Άτλας θα γίνει ένα από τα κορυφαία σημεία της Κοιλάδας των Ναών», δήλωσε ο Francesco Paolo Scarpinato, ένας αξιολογητής πολιτιστικής κληρονομιάς, σε κοινή δήλωση με τον κυβερνήτη της Σικελίας, Renato Schifani. «Μπορούμε επιτέλους να παρουσιάσουμε αυτό το επιβλητικό έργο στη διεθνή κοινότητα».

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Το Πρίνστον καταργεί την απαίτηση ελληνικών και λατινικών για κλασικούς σπουδαστές για την καταπολέμηση του «συστημικού ρατσισμού»

Οι σπουδαστές κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον δεν θα απαιτείται πλέον να μάθουν ελληνικά ή λατινικά σε μια ώθηση για τη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού και δίκαιου προγράμματος, μια προσπάθεια που δόθηκε «νέα επείγουσα ανάγκη» από τα «γεγονότα γύρω από τον αγώνα που συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι», σύμφωνα με σχολή.

Τον περασμένο μήνα, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού ενέκριναν αλλαγές στο τμήμα Κλασικών, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του κομματιού των «κλασικών», το οποίο απαιτούσε ενδιάμεση επάρκεια στα ελληνικά ή στα λατινικά, σύμφωνα με το Princeton Alumni Weekly. Καταργήθηκε επίσης η απαίτηση να διδάσκουν οι μαθητές ελληνικά ή λατινικά.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα ανακαλύφθηκε σε Μυκηναϊκό οικισμo

Η ανάλυση DNA στον σκελετό ενός κοριτσιού 12-16 μηνών, που έζησε τον 13ο αιώνα π.Χ., σε μυκηναϊκό οικισμό κοντά στο χωριό Λαζαρίδες, έδειξε ότι το παιδί έπασχε από σύνδρομο Down.

Το σύνδρομο είναι μια γενετική πάθηση όπου ένα άτομο γεννιέται με ένα επιπλέον αντίγραφο του χρωμοσώματος 21. Αυτό σημαίνει ότι έχει συνολικά 47 χρωμοσώματα αντί για 46. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ανάπτυξης του εγκεφάλου και του σώματός του.

Το κορίτσι θάφτηκε φορώντας ένα περίτεχνο περιδέραιο από 93 χάντρες από φαγεντιανή και υαλοειδές, καθώς και έξι από κορνελιάνο, εύρημα ενδεικτικό της φροντίδας που έλαβε στη ζωή και το θάνατο.

Ιεροί Πόλεμοι στην αρχαία Eλληνική ιστορία

Με τον όρο Ιεροί Πόλεμοι στην αρχαία ελληνική ιστορία έχουν μείνει γνωστές διακριτές συγκρούσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ του 6ου και του 4ου αιώνα προ Χριστού και αφορούσαν τον έλεγχο του Μαντείου των Δελφών και της γύρω περιοχής.

Πρώτος Ιερός Πόλεμος

Ο Πρώτος Ιερός Πόλεμος ήταν ο πρώτος από μία σειρά πολέμων που έγιναν κατά την αρχαιότητα με σκοπό τον έλεγχο του ιερού και του μαντείου των Δελφών. Επικρατέστερη χρονική περίοδος διεξαγωγής του πολέμου θεωρείται το χρονικό διάστημα από το 595 έως το 585 π.Χ. Ο πόλεμος διεξήχθη από τη συμμαχία που αποτελούσαν οι Θεσσαλοί, οι Σικυώνιοι και οι Αθηναίοι, ενάντια στη φωκική πόλη Κίρρα. Αφορμή για το ξέσπασμα του πολέμου αποτέλεσε το γεγονός πως οι κάτοικοι της Κίρρας παρενοχλούσαν τους προσκυνητές του μαντείου των Δελφών.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Ερατοσθένης η μέτρηση της περιφέρειας της Γης και ο Θάνατος του μη μπορώντας τη στέρηση της γνώσης

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος (Κυρήνη, 276 π.Χ. – Αλεξάνδρεια, 194 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος, γεωδαίτης, μουσικός, ποιητής, ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας, ο οποίος θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που υπολόγισε το μέγεθος της Γης και κατασκεύασε ένα σύστημα συντεταγμένων με παράλληλους και μεσημβρινούς. Επίσης, κατασκεύασε και έναν χάρτη του κόσμου, όπως τον θεωρούσε.

Βιογραφία

Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην Κυρήνη (στη σημερινή Λιβύη) και έζησε, εργάστηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, πρωτεύουσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου.

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Aρχαιολόγοι ανακαλύψαν αρχαίο Ελληνικό ναό γεμάτο με κρυμμένους θησαυρούς

Ένας ναός 2000 ετών γεμάτος χρυσάφι και κοσμήματα ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα από αρχαιολόγους.

Η τοποθεσία, που ανασκάφηκε στο ελληνικό νησί της Εύβοιας, ανακαλύφθηκε γεμάτη χρυσό, ασήμι και κεχριμπάρι.

Χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ., το κτίριο των 100 ποδιών αποκαλύφθηκε το 2023 από μια ομάδα 50 ερευνητών.

«Η ανασκαφή του αρχαϊκού ναού έφερε στο φως πλούσια αφιερώματα: κορινθιακό αλάβαστρο, αγγεία σοφίτα, τελετουργικά πρόχοι τοπικής παραγωγής, καθώς και κοσμήματα από πολύτιμα υλικά όπως χρυσό, ασήμι και κοράλλια», ανέφερε το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Στο εσωτερικό του ναού ανακαλύφθηκαν επίσης διάφορες κατασκευές που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν ως βωμοί από τους πιστούς.

Ένας βωμός σε σχήμα πετάλου ήταν το πιο μοναδικό από τα σχέδια και τα παχιά στρώματα στάχτης —η οποία ήταν πλούσια σε απανθρακωμένα οστά— έδειχναν σταθερή χρήση.

«Το ενδεχόμενο ορισμένα από αυτά να προϋπήρχαν του ναού δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε το υπουργείο. «Το πρώτο επίπεδο χρήσης του βωμού του πετάλου έδωσε κεραμική που χρονολογείται στα τέλη του 8ου αιώνα π.Χ.».

Σε αυτά που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι μερικά από τα παλαιότερα τμήματα, ανακάλυψαν χάλκινα ειδώλια γεωμετρικής περιόδου που παριστάνουν ταύρους και ένα κριάρι.

Η τοποθεσία γενικά εκτείνεται ακόμη πιο βαθιά στην ιστορία από τον ίδιο τον ναό, με δοκιμαστικές περικοπές που δείχνουν ερείπια κτιρίων από τον 9ο αιώνα π.Χ.

«Αν και η έρευνα για το αρχαιότερο από αυτά τα επίπεδα μόλις ξεκίνησε, οι πρώτες ανακαλύψεις υποδηλώνουν ότι η λατρεία είχε τις ρίζες της στους αιώνες μετά το τέλος της μυκηναϊκής περιόδου», ανέφερε η δήλωση.

Το 2015, ένας πολεμικός τάφος 3500 ετών βρέθηκε στη νότια Ελλάδα με μασίφ χρυσά δαχτυλίδια, περίτεχνα χτισμένα ξίφη, χτένες από ελεφαντόδοντο με λεπτά δόντια και περισσότερες από χίλιες χάντρες από πολύτιμες πέτρες.

Το υπουργείο χαρακτήρισε τον θησαυρό «τον πιο σημαντικό που έχει ανακαλυφθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα τα τελευταία 65 χρόνια».


Πηγή εικόνας : Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού

Πληροφορίες αντλήθηκαν από την πηγή





Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Ο ναός του Ολυμπίου Διός. Η Ζωφόρος αλόγων ανακαλύφτηκε σε βάθος 9 μέτρων από την ακτή

Ένα μεγάλο μαρμάρινο ανάγλυφο που πιστεύεται ότι ήταν μέρος της ζωφόρου του Ναού του Ολυμπίου Διός στο Agrigento της Σικελίας, ανακτήθηκε από τον βυθό της θάλασσας στα ανοιχτά της ακτής του San Leone, όχι μακριά από τις εκβολές του ποταμού Ακράγκας.

Το εύρημα που ανακαλύφθηκε είναι πιθανότατα μαρμάρινη μετωπική διακόσμηση που ανήκει στον περίφημο Ναό: το θραύσμα απεικονίζει ένα άλογο που πηδάει, ένα εμβληματικό στοιχείο σε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της Eλληνικής περιόδου.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Ο Τιτάνας Ωκεανός στην αρχαία Ελληνική μυθολογία

Ο Ωκεανός (αρχ. ελλ. Ὠκεανός) στην αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν υιός του Ουρανού και της Γαίας.

Η Ορφική Μυθολογία

Ο Ωκεανός είναι η αρχαιότερη θαλάσσια θεότητα της ελληνικής μυθολογίας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ορφικά ποιήματα μαζί με την Τηθύ. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Νύχτα και ο Αιθέρας γέννησαν ένα «αργυρόν ωόν» (ασημένιο αυγό). Από το αυγό αυτό προέκυψε ο Έρως.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Νάξος η αρχαιότερη Ελληνική αποικία στη Σικελία

Οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς συμφωνούν στην άποψη ότι η Νάξος είναι η αρχαιότερη Ελληνική αποικία στη Σικελία, ιδρύθηκε έναν χρόνο πριν τις Συρακούσες (735 π.χ.) με Ευβοιώτες εποίκους από τη Χαλκίδα. Ο Έφορος αναφέρει ότι συμμετείχαν στον εποικισμό και κάτοικοι από τα Επτάνησα, αρχηγός των εποίκων και ιδρυτής της πόλης ήταν ο Αθηναίος Θεοκλής. Ο Θουκυδίδης δεν λαμβάνει υπόψη τον Έφορο και αναφέρει ότι ήταν καθαρά Χαλκιδική αποικία όπως πίστευαν όλοι στην αρχαιότητα.

Κλεοπάτρα η Ελληνίδα φιλόσοφος γνωστή και ως Κλεοπάτρα Χρυσοποιός ή Αλχημίστρια

Κλεοπάτρα η Αλχημίστρια ή Κλεοπάτρα η Αλεξανδρίς (1ος ή 3ος μ.Χ. αιώνας), γνωστή και ως Κλεοπάτρα η Χρυσοποιός, ήταν Ελληνίδα φιλόσοφος και αλχημίστρια. Έζησε στην Αλεξάνδρεια και συνδέθηκε με τη σχολή της Μαρίας της Ιουδαίας. Δεν πρέπει να συγχέεται με την Κλεοπάτρα την Ιατρό που αναφέρει ο Ιπποκράτης, αλλά ούτε και με την Κλεοπάτρα τη βασίλισσα της αρχαίας Αιγύπτου.

Η Κλεοπάτρα πειραματίστηκε και μελέτησε τα μέτρα και τα σταθμά προσπαθώντας να μετρήσει, να ποσοτικοποιήσει και να καταγράψει τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των πειραμάτων της, κάτι που σήμερα θεωρείται η επιτομή της επιστημονικής σκέψης.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς ήταν Έλληνας μαθηματικός ο «πατέρας» της άλγεβρας

Ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς ήταν Έλληνας μαθηματικός του τρίτου αιώνα (περίπου 210 – 290), ο οποίος έζησε στην Αλεξάνδρεια της ρωμαϊκής Αιγύπτου. Έχει αποκληθεί από τους Έλληνες «πατέρας της άλγεβρας» εξαιτίας του εμβληματικού έργου του «Αριθμητικά», όπου περιέχονται προβλήματα αριθμητικής τα οποία λύνονται σήμερα με εξισώσεις και συστήματα πρώτου και δευτέρου βαθμού. Την τιμή αυτή την μοιράζεται με τον Πέρση μαθηματικό αλ-Χουαρίζμι, από τον οποίο προέρχεται και το όνομα «άλγεβρα»

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Μάχη της Ιμέρας (480 π.Χ.)

Η μάχη της Ιμέρας είναι πολεμική σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε το 480 π.Χ., ανάμεσα στους Έλληνες των Συρακουσών και του Ακράγαντα από τη μία πλευρά και τους Καρχηδονίους από την άλλη, στην Ιμέρα της Σικελίας. Η σύγκρουση έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων και σήμανε τον τερματισμό των επιθετικών προσπαθειών των Καρχηδονίων στη Σικελία για τα επόμενα 71 χρόνια.

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Το Ανάκτορο των ΑΙΓΩΝ - Τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα-Η ιστορία του και η αναστύλωσή του - Δείτε το βίντεο

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κυρία Αγγελική Κοτταρίδη που είναι η υπεύθυνη του έργου, αναφέρει ότι : "το ανάκτορο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα σε εμβαδόν (περίπου 12.000 τ.μ.) και αποτελεί έργο σπουδαίου αρχιτέκτονα του 4ου αιώνα π.Χ., χωρίς να αποκλείεται να είναι του Πυθέου. Λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο και αποτέλεσε πρότυπο για τα ανάκτορα της ελληνιστικής επικράτειας.

Φυσικές καταστροφές το γκρέμισαν τον 1ο αιώνα μ.Χ., ενώ οι πληγές του μεγάλωσαν με τους σεισμούς που ακολούθησαν, αλλά και από το γεγονός ότι κάτοικοι της εποχής έπαιρναν λίθους για να τους χρησιμοποιήσουν ως δομικά υλικά.

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Η Ηετιώνεια Πύλη στον Πειραιά

Με το όνομα Ηετιώνεια ή Ηετιωνεία ήταν κατά την αρχαιότητα ο πρώτος ορμίσκος αριστερά του εισερχομένου του κεντρικού λιμένα Πειραιά καθώς και η προεξοχή της ακτής που σχημάτιζε αυτόν. Το όνομά της οφείλεται όπως σημειώνουν ο Στέφανος Βυζάντιος και ο Αρποκρατίων στον μυθικό ήρωα του Πειραιά τον Ηετίωνα, που κατέκτησε την περιοχή.

Το 411 π.Χ. στην περιοχή αυτοί οι λεγόμενοι «τετρακόσιοι», προκειμένου να εμποδίσουν αποτελεσματικότερα τον πιθανό είσπλου του αττικού στόλου που βρισκόταν στη Σάμο και που τον θεωρούσαν πλέον εχθρικό προς αυτούς, έκτισαν τείχος από το εσωτερικό του οποίου και έλεγχαν με μικρή φρουρά τον είσπλου των πλοίων.