Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ένα χρόνο μετά τη μάχη του Μαραθώνα ο στρατηγός Μιλτιάδης πέθανε ατιμασμένος στη φυλακή. Γιατί ο πατέρας του Περικλή τον κατηγόρησε ως προδότη;

Η απρόσμενη για πολλούς νίκη των Αθηναίων στον Μαραθώνα περιβλήθηκε, ήδη από τα αρχαία χρόνια, με την αχλύ του μύθου, ώστε η παράδοση και η ιστορία να δημιουργούν ένα αξεδιάλυτο, όσο όμως και γοητευτικό μείγμα.

Όπως μαρτυρείται από τη φιλολογική παράδοση, ο Μιλτιάδης, ζήτησε πριν από τη μάχη τη βοήθεια της Αρτεμης Αγροτέρας (προστάτιδας των δασών και της θήρας). Της υποσχέθηκε μάλιστα πως θα θυσίαζε τόσες κατσίκες όσες και οι νεκροί εχθροί [Κλαύδιος Αιλιανός, Ποικίλη Ιστορία Β’, 25].

Ο Ξενοφών, αναφερόμενος στο ίδιο περιστατικό, αποκαλύπτει πως μετά τη νίκη τους οι Αθηναίοι αδυνατούσαν να βρουν 6.400 κατσίκες (τόσοι ήταν οι νεκροί Πέρσες) και αποφάσισαν να θυσιάζουν 500 κάθε χρόνο έως ότου αποπληρώσουν το τάμα τους.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Από την Εφηβεία στη Νεότητα στην Αρχαία Ελλάδα - ΚΡΗΤΗ (Μέρος 'Γ)

Το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση αποτελούσε σε όλους τους παραδοσιακούς πολιτισμούς μια από τις πιο σοβαρές και επίσημες δραστηριότητες και απασχολούσε τους άρχοντες καθώς και όλο το κοινωνικό σύνολο.

Τόσο οι αρχές της κοινωνίας όσο και οι πολίτες της, ασχολούνταν με τους νέους που περνούσαν αυτή τη φάση, μέσα από συγκεκριμένο σύστημα-πρόγραμμα εκπαίδευσης και δοκιμασίας των εφήβων.

Στην μινωική Κρήτη αλλά και αργότερα, η διαδικασία μύησης και αγωγής των εφήβων ήταν επίσημη εργασία στην ευθύνη έμπειρων και επώνυμων παιδαγωγών.

Από την Εφηβεία στη Νεότητα στην Αρχαία Ελλάδα - ΣΠΑΡΤΗ (Μέρος 'Β)

Το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση αποτελούσε σε όλους τους παραδοσιακούς πολιτισμούς μια από τις πιο σοβαρές και επίσημες δραστηριότητες και απασχολούσε τους άρχοντες καθώς και όλο το κοινωνικό σύνολο.

Τόσο οι αρχές της κοινωνίας όσο και οι πολίτες της, ασχολούνταν με τους νέους που περνούσαν αυτή τη φάση, μέσα από συγκεκριμένο σύστημα-πρόγραμμα εκπαίδευσης και δοκιμασίας των εφήβων.

Ο ανάλογος της Αθήνας θεσμός στην Σπάρτη, ονομαζόταν κρυπτεία. Αποτελούσε πιο πολύ ίσως απ’ ό,τι στην Αθήνα θεσμό προετοιμασίας για τη στρατιωτική ζωή μια και η κοινωνία της Σπάρτης είχε περισσότερο πολεμικό και στρατιωτικό προσανατολισμό.

Από την Εφηβεία στη Νεότητα στην Αρχαία Ελλάδα - ΑΘΗΝΑ (Μέρος 'Α)

Το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση αποτελούσε σε όλους τους παραδοσιακούς πολιτισμούς μια από τις πιο σοβαρές και επίσημες δραστηριότητες και απασχολούσε τους άρχοντες καθώς και όλο το κοινωνικό σύνολο.

Τόσο οι αρχές της κοινωνίας όσο και οι πολίτες της, ασχολούνταν με τους νέους που περνούσαν αυτή τη φάση, μέσα από συγκεκριμένο σύστημα-πρόγραμμα εκπαίδευσης και δοκιμασίας των εφήβων.

Στην Αθήνα της εποχής του Αριστοτέλη οι κατάλληλοι για στρατιωτική υπηρεσία Αθηναίοι αποτελούσαν 42 σειρές ηλικίας από 19 έως 60 ετών και κάθε σειρά είχε τον επώνυμο Ήρωά της.

H διασφάλιση της έννομης τάξης στην Αρχαία Ελλάδα

Ένα πλήθος ομάδων επιφορτισμένων με τη διασφάλιση της έννομης τάξης κυκλοφορούσαν σε Αθήνα, Σπάρτη και άλλες πόλεις της αρχαιότητας, ήδη από τον 5ο αιώνα, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν ήδη αντιληφθεί τα παρελκόμενα της οργάνωσης των ανθρώπων σε «Πολιτεία». Τι ακριβώς ίσχυε όμως;

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η Ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας αρχίζει ουσιαστικά από τον 5ο αιώνα Π.Χ, κατά τον οποίο ιστορικές έρευνες αποδεικνύουν την ύπαρξη διακεκριμένων αστυνομικών Αρχών, την περίοδο αυτή στη πόλη των Αθηνών.

Η θεά Αθηνά έριξε δηλητήριο στο πέπλο-δώρο γάμου προς την Αρμονία κι έτσι φαρμάκωσε τα παιδιά της

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές μυθικές παραδόσεις για την Αρμονία: η μία είναι θηβαϊκή, η άλλη συνδέεται με τη λατρεία των θεών της Σαμοθράκης. Και οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο· και στη μία και στην άλλη η Αρμονία είναι γυναίκα του Κάδμου.

Στη θηβαϊκή παράδοση η Αρμονία είναι κόρη του Άρη και της Αφροδίτης. Ο Δίας ο ίδιος την πάντρεψε με τον Κάδμο. Ο γάμος έγινε επάνω στην Καδμεία (την ακρόπολη της Θήβας). Οι θεοί παρευρέθηκαν στο γάμο, όπως παρευρέθηκαν αργότερα και στο γάμο της Θέτιδας και του Πηλέα. Έφεραν δώρα, από τα οποία τα πιο φημισμένα ήταν ένας πέπλος και ένα περιδέραιο. Ο πέπλος ήταν δώρο της Αθηνάς (ή της Αφροδίτης) —το είχαν υφάνει οι Χάριτες— και το περιδέραιο του Ήφαιστου.

Εριχθόνιος o μυθικός βασιλιάς της Αθήνας

Ο Εριχθόνιος ήταν μυθικός βασιλιάς της Αθήνας. Βασίλεψε αφού εξόρισε από το θρόνο τον Αμφικτύονα. Στην ελληνική μυθολογία ο Αμφικτύονας (Αμφικτύων) ήταν γιος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, και αδελφός του Έλληνα.

Οι γονείς του, που βασίλευαν στη Θεσσαλική Φθία, θεωρούνταν οι γενάρχες των Ελλήνων. Κατά το «Πάριον Χρονικόν», ο Αμφικτύων βασίλευσε αρχικώς στις Θερμοπύλες (Λοκρίδα) και ύστερα στην Αθήνα. Ως σύζυγός του αναφέρεται η Χθονοπάτρα.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Βρέθηκε αρχαία Πύλη εισόδου της Οδησσού

Μία από τις πύλες εισόδου στην αρχαία πόλη της Οδησσού, αρχαίου ελληνικού οικισμού που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε κατά την διάρκεια επισκευών… δημόσιου κήπου στην Βάρνα της Βουλγαρίας!

Ήταν η νοτιοδυτική πύλη της αρχαίας πόλεως. Ο αρχαιολόγος Valeri Yotov εδήλωσε στο ραδιόφωνο της Βάρνας ότι η ακριβής χρονολόγηση της Πύλης θα είναι γνωστή σε περίπου μια εβδομάδα.

Εκτίμησε ότι η ευρεθείσα πύλη, πιθανώς, εκτίσθη κατά την ρωμαϊκή ή βυζαντινή περίοδο της πόλεως.Μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του κήπου, η αρχαία πύλη θα επισημανθεί με ειδική επίστρωση, είπε.

Τι ήσαν οι Αγώνες ευανδρίας στην Αρχαία Ελλάδα

Ο Αγώνας ευανδρίας (ή "ευανδρίας αγών"), ήταν ένας ιδιαίτερος αγώνας, καλλιστείων εφήβων της αρχαίας Αθήνας, που τελούνταν κατά τις εορτές των Παναθηναίων και των Θησείων.

Ο αγώνας αυτός ήταν ομαδικός και όχι ατομικός, όπου λάμβαναν μέρος έφηβοι Αθηναίοι με άριστη σωματική διάπλαση και αποδεδειγμένη ομορφιά, αποκλειομένων των ξένων.

Οι έχοντες τα προσόντα έφηβοι προσέρχονταν σε πομπή κατά φυλές της Αθήνας. Της πομπής αυτής ηγούνταν γέροντες οι «θαλλοφόροι» που ονομάζονταν έτσι από τους θαλλούς που κρατούσαν.

Βρέθηκε η αρχαία Ελληνική πόλη-φάντασμα Λυρόπη! Όπου κατασκευάζονταν οι ιερές λύρες του Ορφέως…

Η αρχαία ελληνική πόλις Λυρόπη ήταν αίνιγμα. Για πολύ καιρό, μια πόλις-φάντασμα… Μια πόλις της Μ. Ασίας, στην Πισιδία[1] ή την Παμφυλία (ανάλογα των εκτάσεων αυτών των επαρχιών κατά καιρούς). Την αναφέρει ο Πτολεμαίος, μεταξύ των πόλεων της Τραχείας Κιλικίας.

Με τον καιρό, η Λυρόπη, ξέπεσε σε Λύρπη > Λύρβη[2]… Αλλά η Λυρόπη μας παραπέμπει στην λύρα, κι η λύρα στον Ορφέα και ακολούθως στα ορφικά / καβείρια μυστήρια. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να ήταν ένα σημαντικό κέντρο αυτής της πανάρχαιας θρακικής λατρείας, που γι’ αυτόν τον λόγο, όπως όλα τα αντίστοιχα καβείρια κέντρα, ατόνισαν, σβήστηκαν, χάθηκαν…

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Δίας και Ευρώπη: αποσυμβολισμός του μύθου

Στην αρχαιότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ζούσε ο βασιλιάς Ανήγορας που είχε νυμφευθεί την Τηλέφασα με την οποία απόκτησε τρεις γιους και μια κόρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη ήταν ξακουστή για την ομορφιά της και ο Δίας σαγηνεύτηκε από αυτή και βάλθηκε να την αποκτήσει καταστρώνοντας το σχέδιο της απαγωγής της.

Μια μέρα η Ευρώπη μαζί με άλλα κορίτσια μάζευαν λουλούδια από ένα λιβάδι και ξαφνικά εμφανίστηκε ένας άσπρος ταύρος με χρυσά κέρατα. Εκείνες θαμπώθηκαν από την ομορφιά του και πλησίασαν για να τον χαιδέψουν.

Ο ταύρος ξάπλωσε στα πόδια της Ευρώπης και αυτή μπήκε στον πειρασμό και ανέβηκε στη ράχη του. Ο ταύρος τότε κάλπασε προς τη θάλασσα και έφτασε στην Κρήτη. Εκεί ενώθηκε με την Ευρώπη κάτω από ένα πλάτανο στην περιοχή της Γόρτυνας. Ο Δίας έμεινε για τρεις ημέρες μαζί της.

Ορεινή Νάξος: Το εντυπωσιακό μαρμάρινο Ιερό του Απόλλωνα και της Δήμητρας

Ο ναός της Δήμητρας υπολογίζεται ότι ανεγέρθη έναν αιώνα πριν από τον Παρθενώνα.  Σε έναν λοφίσκο μιας πεδιάδας της Νάξου δεσπόζει ο ναός της θεάς Δήμητρας. Οικοδομήθηκε από λευκό μάρμαρο όταν ο Λύγδαμις ήταν τύραννος του νησιού, μεταξύ 530 -520 π.Χ....

Έχει θέα στη θάλασσα και στο βουνό και ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα, τη Δήμητρα και την Κόρη της την Περσεφόνη. Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας και της γονιμότητας, γι’αυτό ο ναός χτίστηκε σε μια εύφορη κοιλάδα, όπου μερικούς αιώνες νωρίτερα, οι κάτοικοι του νησιού τιμούσαν τη θεά σε υπαίθριους χώρους....

Σύμφωνα με τον μύθο, η Περσεφόνη γεννήθηκε από τη συνεύρεση του Δία και της Δήμητρας. Όταν μεγάλωσε, ο Πλούτωνας την ερωτεύτηκε και την απήγαγε, οδηγώντας της στον Άδη. Η Δήμητρα εγκατέλειψε τον Όλυμπο και άρχισε να την αναζητεί μαυροφορεμένη, ώσπου τελικά τη βρήκε στον Άδη.

Τι γινόταν με τις εγκοιμήσεις και τα όνειρα των αρχαίων Ελλήνων;

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι μελετητές, ονειρομαντεία είναι η προφητεία του μέλλοντος η οποία έχει άμεση σχέση με την ερμηνεία των ονείρων. Ονομάζεται επίσης ονειροκριτική ή ονειρομαντική. Πώς εξηγούνται τα όνειρα από τους αρχαίους χρόνους και την λαϊκή παράδοση μέχρι τον Σίγκμουντ Φρόιντ και τον Kαρλ Γιουνγκ!..

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι μελετητές (1), ονειρομαντεία είναι η προφητεία του μέλλοντος η οποία έχει άμεση σχέση με την ερμηνεία των ονείρων. Ονομάζεται επίσης ονειροκριτική ή ονειρομαντική.

Η αιματηρή λαϊκή εξέγερση της αρχαιότητας που κατέληξε στη σφαγή 1200 επιφανών ανδρών στο Άργος

Η πιο αιματηρή εξέγερση της Πελοποννήσου του 4ου αιώνα π.Χ. ήταν η στάσις του Άργους.Το πλήθος ξεσηκώθηκε.

Οι πολίτες πήραν στα χέρια τους ξύλινες ράβδους, τις λεγόμενες σκυτάλες και χτύπησαν στο κεφάλι μέχρι θανάτου τους επιφανέστερους και πλουσιότερους πολίτες της περιοχής.

Εκτιμάται ότι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1200 και η αφορμή ήταν το πολίτευμα. Το ξέσπασμα βίας και η μαζική σφαγή έγινε για την προάσπιση της δημοκρατίας και την παρεμπόδιση των ολιγαρχικών να επιστρέψουν στην εξουσία.

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ποιος ήταν ο Τάρταρος στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία

Ο Τάρταρος σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία είναι δευτερεύουσα θεότητα του κάτω κόσμου, γιος του Πλούτωνα ή του Αιθέρα ή του Χάους και της Γαίας. Γενικότερα όμως φέρεται ως μυθικός τόπος λεγόμενος και Τάρταρα όπου κατά τις αρχαίες δοξασίες βασανίζονται οι κακοί μετά το θάνατό τους.

Ο Όμηρος αναφέρει πολλά πρόσωπα να βασανίζονται σ΄ αυτόν το τόπο για τα "εν ζωή" εγκλήματά τους όπως τους Τιτυόνα, Τάνταλο και Σίσυφο. Κατά τον Ησίοδο ο Τάρταρος είναι η "ειρκτή" του Κρόνου και άλλων Τιτάνων που ως τόπος προσδιορίζεται στα έγκατα της Γης.

Σημειώνει δε πως "χαλκούς άκμων" που ρίφθηκε από τη Γη έφθασε στον Τάρταρο μετά από 9 ημέρες και 9 νύκτες, αριθμός που λήφθηκε υπ΄ όψη από την αρχαιότητα σε ταφικά έθιμα και που πέρασαν στη συνέχεια στα χριστιανικά. Μεταγενέστερα η λαϊκή φαντασία έπλασε τον Τάρταρο ως φυλακή και τόπο μαρτυρίου όλων των κακών ανθρώπων.

Μηχανές & Βιολογικά όπλα στην πολιορκία της Τροίας

Οι εχθροπραξίες στην αρχαιότητα ήταν πολύ...σκηρές. Υπάρχουν έντονες αφηγήσεις για ηρωικές μάχες κατά τις οποίες οι αντίπαλες πλευρές χρησιμοποιούσαν τεχνολογίες αιχμής για να υπερισχύσουν η μία της άλλης.

Είχαν όντως οι αρχαίοι Έλληνες πολιορκητικά άρματα και χειροβομβίδες; Χρησιμοποιούσαν χημικά και βιολογικά όπλα;

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Το απόρθητο φρούριο στις Συρακούσες

Πριν από τη βυζαντινή περίοδο και τις αραβικές κατακτήσεις, η πόλη των Συρακουσών στη νοτιοανατολική Σικελία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ελληνιστικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Το στρατηγικό σημείο-κλειδί της πόλης ήταν ο οχυρωμένος λόφος που βρισκόταν στη βορειοδυτική άκρη της, γνωστός και ως Ευρύαλος.

Τον 4ο αιώνα π.Χ., κατά τη διετή Σικελική Εκστρατεία, οι Αθηναίοι κατέλαβαν το ύψωμα. Η αδυναμία τους να το διατηρήσουν στην κατοχή τους, τους εμπόδισε από το να καταφέρουν τελικά να καταλάβουν την πόλη. 

Μια δεκαετία σχεδόν αργότερα, οι Συρακούσιοι άρχισαν να χτίζουν εκεί ένα επιβλητικό κι αδιαπέραστο φρούριο. Το επονομαζόμενο κάστρο των Επιπολών κάλυπτε μία τεράστια έκταση γης. Τα τείχη του, που έφταναν τα 15 μέτρα ύψος, εκτείνονταν από τον λόφο μέχρι το λιμάνι της πόλης.

Ο Κατακλυσμός Του Δευκαλίωνα και τα Αδέλφια Γραικός, Έλληνας, Μάγνης Και Μακηδόνας

Οι Έλληνες από τους ανατολικούς λαούς (Περσες, Τούρκους, Εβραίους κ.α.) λέγονται «Γιουνάνς», από το όνομα Ίωνες, και από τους Δυτικούς (λατίνους, Ετρούσκους κ.α.) Γραικία και Γραικοί (Graecia – Graeci). από την περιοχή Γραία ή Γραϊκή (= περιοχή της Ελλάδας απ΄όπου κατάγονταν οι πρώτοι Έλληνες άποικοι της Ιταλίας).

Ο Ησίοδος, που είναι ένας από τους αρχαιότερους συγγραφείς του κόσμου, αναφέρει ότι ο Γραικός, o Έλληνας, ο Μάγνης και ο Μακηδόνας είναι μια οικογένεια, παιδιά του Δία και της Πανδώρας, κόρης του Δευκαλίωνα, του μοναδικού ανθρώπου που επέζησε με τη γυναίκα του μέσα σε μια λάρνακα, ύστερα από ένα κατακλυσμό που έγινε επί εποχής του, άρα οι Μακεδόνες, οι Μάγνητες, οι Έλληνες και Γραικοί είναι μια οικογένεια, λαοί αδέλφια, πρβ:

Oι Πελασγοί είναι οι εφευρέτες (και) του σκακιού! Βρέθηκαν «στρατιωτάκια» «σκακιού» 6.600 χρόνων!

Επισήμως, μαθαίνουμε πως το σκάκι, το εφηύραν οι Βραχμάνοι…Ασχέτως εάν το έπαιζαν και οι αρχαίοι Έλληνες, και οι Αιγύπτιοι…

Μια νέα ανακάλυψη, όμως, πάει τον πρόγονο του επιτραπέζιου αυτού δημοφιλούς παιγνιδιού, πολύ-πολύ πίσω… Και μάλιστα με ρίζες στα Βαλκάνια, στον τεράστιο αρχαίο θρακικό-πελγασγικό πολιτισμό…

Ένα εκπληκτικό και μοναδικό εύρημα 43 ανθρωπόμορφων ειδωλίων, από τερακότα, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 4600 π.Χ., ανασκάφηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Crkvine, κοντά στο χωριό Stubline, στο Obrenovac, στην κεντρική Σερβία!

Στον αρχαιολογικό χώρο του Stubline βρέθηκαν 200 σπίτια, και έχουν διερευνηθεί μόνο μερικά αντικείμενα, όπως μεγάλα αγγεία για την διατήρηση υγρών και σπόρων, γουδιά, και γουδοχέρια για την άλεση κόκκων…

Αλλά αυτό το εύρημα του Crkvine είναι μια ομοιόμορφη ομάδα ειδωλίων, από τα οποία τα 11 από αυτά βαστούν μικροσκοπικά όπλα ή εργαλεία!

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Tο περίφημο «Μνημείο των Επωνύμων Ηρώων» στην Αρχαία Αγορά

Τo μνημείο των Δέκα επωνύμων Ηρώων δέσποζε κάποτε στην αρχαία Αγορά της Αθήνας. Στηριζόταν πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο 16 μέτρων. Η λαμπρή κατασκευή περιβαλλόταν από ένα πέτρινο φράγμα που είχε ύψος 1,5 μέτρο. Στην αναπαράσταση του Archaeology Illustrated γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν με περισσότερο ρεαλιστικό τρόπο, οι μορφές των ανδρών που είχαν δώσει το όνομά τους στις δέκα αθηναϊκές φυλές.

Σύμφωνα με τις περιγραφές τα αγάλματα ήταν μπρούντζινα και ήταν τοποθετημένα μπροστά από το αρχαίο Μητρώον, που ήταν ο ναός της μητέρας των θεών, της Ρέας. Εκεί φυλάσσονταν τα αρχεία της Αθήνας.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Η κατασκοπία στην αρχαία Ελλάδα. Οι μυστικοί πράκτορες της Τροίας και οι συμβουλές για να αντιμετωπιστούν οι κατάσκοποι του εχθρού

Η διεξαγωγή του πολέμου είναι συνυφασμένη με τη συλλογή ζωτικών πληροφοριών, προκειμένου η μία πλευρά να επικρατήσει της άλλης. Η γνώση των αντιπάλων, τα όπλα που διέθεταν, ο τρόπος που σχεδίαζαν τις επιθέσεις τους και η αριθμητική τους δύναμη ήταν πολύτιμα στοιχεία που επιδίωκε να μάθει κάθε στρατόπεδο από την αρχαιότητα, προκειμένου να καταστρώσει τη στρατηγική του και να ξεγελάσει τον αντίπαλο.

Ένα πλήρες κατασκοπευτικό επεισόδιο περιγράφεται στη ραψωδία Κ της «Ιλιάδας» του Ομήρου, όπου ένας Τρώας προσπαθεί να κατασκοπεύσει το στρατόπεδο των Ελλήνων. Ωστόσο γρήγορα γίνεται αντιληπτός και συλλαμβάνεται. Στη συνέχεια αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για την Τροία και τελικά τον αποκεφάλισαν.

Ο πολυμήχανος Έλληνας τυχοδιώκτης που έγινε στρατηγός και βασιλιάς

Σε μια εποχή που ο Ελληνικός κόσμος έδινε προοδευτικά τη θέση του στη ρωμαϊκή κυριαρχία, ένας τουλάχιστον ιδιαίτερος Έλληνας ανταποκρίθηκε στην ιστορικότητα των καιρών του. Μόνο που στα ελληνικά χρονικά της Σικελίας λίγοι άντρες μισήθηκαν όσο αυτός. Έστω κι αν αυτός ήταν ο θεματοφύλακας του ελληνισμού στον Κάτω Κόσμο σε εποχές ραγδαίων εξελίξεων και κατακλυσμιαίων κοινωνικο-πολιτικών αλλαγών.

Ακόμα και οι πολέμιοί του του αναγνώριζαν όμως πως ήταν ένας τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, κρατώντας τα εδάφη του αδούλωτα στις διαθέσεις των βάρβαρων εχθρών. Για τον Αγαθοκλή τον Συρακούσιο ο λόγος, που δέχτηκε επικρίσεις με τον σωρό ήδη από την εποχή του και οι ιστορικοί συνεχίζουν να τον χαρακτηρίζουν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ναυάγιο δικαιώνει τον Ηρόδοτο πριν από 2.469 χρόνια περιέγραφε τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο

Ντοκουμέντα που έρχονται στο φως δικαιώνουν τον  Έλληνα  ιστορικό ο οποίος τον  πέμπτο αιώνα π.Χ.  περιέγραφε  τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο

Τον πέμπτο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ιστορικός επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο. Είκοσι τρεις γραμμές της Ιστορίας του, της πρώτης μεγάλης ιστορικής καταγραφής του αρχαίου κόσμου, αφιερώνονται στην περίπλοκη περιγραφή της κατασκευής των πλοίων αυτών, που ονομάζονται «Μπάρις».

Μελετητές για αιώνες όπως αναφέρει ο Guardian, είχαν αμφιβολίες για την ύπαρξή τους επειδή δεν υπήρχαν αρχαιολογικά στοιχεία ότι τέτοια πλοία υπήρξαν ποτέ.  Μετά από 2.469 χρόνια, ο Ηρόδοτος δικαιώθηκε, καθώς ήρθε στο φως ένα εκπληκτικά συντηρημένο αρχαίο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της πόλης Ηράκλειο, που είναι γνωστή και ως Θώνις.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ο μακεδονικός τάφος της Κρίσεως είναι ο τάφος ου σωματοφύλακα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πευκέστα;

Μη γνωρίζοντας, έως τώρα, σε ποιον ανήκει, ένας από τους πολλούς αρχαίους μακεδονικούς τάφους που υπάρχουν γύρω από την αρχαία Μίεζα της Ημαθίας, ελέγετο «Ο τάφος της Κρίσεως», διότι σε αυτόν εικονιζόταν ο νεκρός πολεμιστής να οδηγείται από τον ψυχοπομπό Ερμή στους Kριτές του Κάτω Κόσμου, Αιακό και Ραδάμανθυ… Και έτσι ελέγετο έως τώρα…Μόνο, που, κατά πληροφορίες, ευρέθη το όνομα του νεκρού...

Και μάλιστα μαζί με τμήμα της ασπίδος του, η οποία ήταν η ασπίς του Αχιλλέως. Είναι γνωστό ότι την κρατούσε. Εάν, λοιπόν, ετάφη όντως και με αυτήν, την αυθεντική μυστηριώδη ασπίδα του Αχιλλέως, τότε βρισκόμαστε ενώπιον ενός σπουδαίου ευρήματος, του μόνου γνωστού έως τώρα εκ των χειρών του θεού Ηφαίστου, το μόνο θεϊκό χειροποίητο τεχνούργημα / κατασκεύασμα που θα έχει βρεθεί επί γης!!!

Μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη: Βρέθηκε ο τάφος του Έλληνα βασιλέα Πτολεμαίου Ευπάτωρα - Δείτε το βίντεο

Ένας πολύ σημαντικός τάφος αρχαίου Έλληνας βασιλέως φαίνεται πως έχει ταυτοποιηθεί από τον αρχιτέκτονα στο Τμήμα Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, Μιχάλη Λεφαντζή, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρο Μαυρογιάννη και πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Πτολεμαίου Ευπάτωρα!

Το εντυπωσιακό παραθαλάσσιο λατομείο της Αλυκής Θάσου που έδωσε τα μάρμαρα στην Αμφίπολη. Πώς τα μετέφεραν οι αρχαίοι Έλληνες;

Τούτη την εποχή η Αλυκή, μια από τις ομορφότερες παραλίες στα νοτιοανατολικά της Θάσου, βιώνει ημέρες δόξας. Βουλιάζει από τουρίστες, Ρουμάνους και Βούλγαρους κυρίως, αλλά και Σκανδιναβούς και Γερμανούς. Στη βραχώδη μύτη της μικροσκοπικής χερσονήσου, γυναικεία κορμιά απολαμβάνουν τον καλοκαιρινό ήλιο σε φυσικές μαρμάρινες «ξαπλώστρες» που μοιάζουν με μικρά παγόβουνα τεμαχισμένα αρμονικά, λες και έγιναν από ανθρώπινο χέρι. Ή μήπως έγιναν στ’ αλήθεια;

Στα καταγάλανα νερά του ορμίσκου, υπερσύγχρονα ιστιοφόρα και πολυτελείς θαλαμηγοί αγκυροβολούν καταμεσής του μικρού κόλπου, καθώς δεν υπάρχει μουράγιο για να πιάσουν ή μαρίνα για να δέσουν. Χαρά Θεού για τους λιγοστούς ντόπιους, που τα καλοκαίρια ανοίγουν τα αραδιασμένα στην παραλία σπιτάκια τους, δουλεύουν κάποια γραφικά ταβερνάκια και εξασφαλίζουν ένα καλό εισόδημα.

Διάσημοι Ολυμπιονίκες της αρχαιότητας και οι συναρπαστικές τους ιστορίες

«Αλίμονο Μαρδόνιε, με ποιους μας βάζεις να πολεμήσουμε, αυτούς που όχι για χρήματα, αλλά για την καλή τους φήμη αγωνίζονται μόνο!» είπε ο αρχηγός των Μήδων, Τιγράνης, στον στρατηγό του Ξέρξη, όταν έμαθε πως οι Έλληνες αθλητές αγωνίζονται για να λάβουν μονάχα ένα ταπεινό στεφάνι.

Αυτό όμως το ταπεινό στεφάνι από σέλινο, δάφνη ή αγριελιά, άλλαζε τη ζωή του νικητή για πάντα. Ιδιαίτερα του ολυμπιονίκη. Αποκτούσαν το δικαίωμα να στήσουν το άγαλμά τους στην Ολυμπία, και συχνά τους έστηναν άγαλμα και στην πόλη της καταγωγής τους, όπου οι συμπολίτες τους υποδέχονταν ως ήρωες και τους τιμούσαν για την υπόλοιπη ζωή τους. Λάμβαναν ένα εισόδημα από το κράτος και απαλλάσσονταν από τις φορολογικές υποχρεώσεις. Κάποιοι όμως, αγαπήθηκαν περισσότερο από τους άλλους και έμειναν στην ιστορία ως οι διασημότεροι ολυμπιονίκες.

Η Αποκρυπτογράφησις των σημασιών των 24 Γραμμάτων του Αλφαβήτου

Σύμφωνα με την επίσημη επιστήμη η γλώσσα είναι συμβατικό κατασκεύασμα κατά τις κρατούσες απόψεις δηλαδή δεν υπάρχει ουδεμία σχέση των γλωσσικών φθόγγων και των τριών γραμμάτων με το φυσικό περιβάλλον. Το βιβλίο αυτό, που πλέον έχει γίνει κλασικό, είναι η πρώτη σοβαρή και επιστημονικά εμπεριστατωμένη διερεύνηση της μη συμβατικότητας της γλώσσας.

Με αυστηρά αποδεικτική μέθοδο αναδεικνύεται ως κύριο γενεσιουργό στοιχείο της ελληνικής γλώσσας η ελληνική φύση, την οποία η γλώσσα αυτή μιμείται κατά τρόπο μαθηματικό. Έτσι κάθε γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου φέρει σταθερή κωδική σημασία, την οποία εισάγει κυριολεκτικά ή μεταφορικά ως επί μέρους έννοια σε κάθε λέξη-έννοια που συμμετέχει π.χ. ρ = ροή (υγρών ή λόγου): ρ-εύμα, χείμα-ρρ-ος, ρ-ήμα, ρ-ήτωρ κ.λπ.).

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Πώς ο Ερμαφρόδιτος έγινε μισός άνδρας και μισός γυναίκα;

Στην επιστήμη ως ερμαφρόδιτος οργανισμός ορίζεται ο οργανισμός που έρχεται στη ζωή με γεννητικά όργανα τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά. Ο Ερμαφρόδιτος ήταν πρόσωπο της μυθολογίας, γιος του Ερμή και της Αφροδίτης. Οι δύο θεοί ενώθηκαν και έκαναν ένα αγόρι, ο οποίος κληρονόμησε την ομορφιά της μητέρας του και την ευστροφία του πατέρα του.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη έδωσαν το παιδί να το μεγαλώσουν οι Νύμφες, κάτι που ήταν σύνηθες στον κόσμο των θεών. Εκείνες, βλέποντας ότι το μωρό συνδύαζε τις χάρες των γονιών του, του έδωσαν το όνομα Ερμαφρόδιτος. Μεγαλώνοντας, ο όμορφος νέος έφυγε από τις Νύμφες για να γυρίσει μόνος του τον κόσμο.

Ο γάμος του Περικλή πριν από την Ασπασία. Απέκτησε δύο γιους για τους οποίους ο Αλκιβιάδης έλεγε ότι ήταν βλάκες

Ο Περικλής παντρεύτηκε γύρω στα 30 με μια στενή συγγενή του κατά το έθιμο των πλούσιων της πόλης περί επίκληρων, δηλαδή γυναικών που ήταν μοναδικές απόγονοι ενός σπιτιού χωρίς αρσενικά και έπρεπε να παντρευτούν κάποιο συγγενή τους.

Δεν γνωρίζουμε το όνομα της, παρά μόνο πως πριν από τον γάμο της με τον Περικλή ήταν παντρεμένη με τον πλουσιότερο Αθηναίο της εποχής, τον Ιππόνικο, αν και σύγχρονες θεωρίες πιστεύουν πως ο γάμος αυτός ακολούθησε το διαζύγιο με τον Περικλή. Η γυναίκα αυτή με τον Ιππόνικο γέννησε τον Καλλία. Με τον Περικλή απέκτησε δύο ακόμα γιους, τον Πάραλο και τον Ξάνθιππο. Οι γιοι ήταν μάλλον δίδυμοι και γεννήθηκαν κοντά στο 460 π.Χ.

Ποια ήταν η νεαρή Ηγησώ που έζησε στην κλασική Αθήνα του 5ου αιώνα και το τέλος της αποτυπώθηκε σε επιτύμβια στήλη στον Κεραμεικό;

Στον Κεραμεικό βρισκόταν κατά την αρχαιότητα το δημόσιο νεκροταφείο της Αθήνας. Πήρε το όνομα του από τον δήμο των Κεραμέων, που ανήκε στην Ακαμαντίδα φυλή. Ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη, τα οποία ενώνονταν με δύο πύλες “Το Δίπυλο” και την “Ιερά Πύλη”. Εντός του Θεμιστόκλειου τείχους βρισκόταν o οικισμός και στο εξωτερικό ήταν οι τάφοι των επιφανέστερων πολιτών της αρχαίας Αθήνας.

Τους τάφους στα αρχαϊκά χρόνια φρόντιζαν να κοσμούν ψηλές επιτύμβιες στήλες, που αποτελούσαν σημαντικά έργα τέχνης. Ήταν τοποθετημένες κοντά στο ποταμό Ηριδανό, στην οδό των ταφών. Σπουδαίοι καλλιτέχνες της Αθήνας αναλάμβαναν να φιλοτεχνήσουν μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες για ιδιώτες.

Η κατασκευή τους είχε απαγορευτεί για ένα διάστημα, τέλη του 6ου αιώνα από τον Κλεισθένη για να περιοριστεί η σπατάλη χρημάτων και η επίδειξη πλούτου των αριστοκρατών. Οι τάφοι είχαν καταλήξει να αποτελούν σύμβολο οικονομικής ανισότητας μεταξύ των φτωχών και των πλουσίων. Αργότερα τον χρυσό αιώνα της Αθήνας ξεκίνησε ξανά η κατασκευή τους.

Η κρυφή σπηλιά στον ποταμό Νέδα, όπου οι αρχαίοι λάτρευαν τη θεά Ευρυνόμη που δημιούργησε τον κόσμο

Σε ένα απόμακρο σπήλαιο της αρχαίας Αρκαδίας βρισκόταν το ιερό της Ευρυνόμης, της θεάς που σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο δημιούργησε τον κόσμο. Στην αρκαδική μυθολογία η Ευρυνόμη είχε περίοπτη θέση. Υπήρξε πριν τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και σύμφωνα με το μύθο αναδύθηκε από το Χάος.

Διαχώρισε τη θάλασσα από τον ουρανό και με τη βοήθεια του βόρειου ανέμου δημιούργησε τον άντρα της, Οφίων, με μορφή φιδιού. Από τη συνεύρεση τους γεννήθηκε ένα αβγό που περιείχε μέσα του τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και τη Γη.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Στο φως η αρχαία Τενέα - Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα

Οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας εντοπίστηκαν πρώτη φορά στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας, με φορέα τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την διεύθυνση της δρος Έλενας Κόρκα, επίτιμης γενικής διευθύντριας.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη συστηματική αρχαιολογική έρευνα, που φέτος διεξήχθη το χρονικό διάστημα από 1 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2018, «οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε δύο κυρίως χώρους: στην περιοχή όπου εκτείνεται οργανωμένο νεκροταφείο ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων με συνοδά κτίρια και εγκαταστάσεις και σε έναν δεύτερο χώρο, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν και ανασκάφηκαν οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας».

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ο ρόλος της Πυθίας στην αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν διάφορα είδη μαντικής τα οποία χρησιμοποιούνταν και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, όπως η οιωνοσκοπία, η σπλαγχνοσκοπία, η ονειρομαντεία, η κληρομαντεία, η αστρολογία κλπ. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν ήταν μοιρολάτρες.

Αντιθέτως μελετούσαν τη φύση και προσπαθούσαν να διαβάσουν τα μηνύματά της ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις δομές του παρόντος και να μπορέσουν να πορευτούν σωστά και στο μέλλον. Δεν θα πρέπει επομένως να τους κρίνουμε με βάση τον σημερινό τρόπο σκέψης, μιας και ζούμε σε πολύ διαφορετικούς καιρούς.

Επίσης, πριν προχωρήσουμε παρακάτω κι αρχίσουμε να μιλάμε για τη μαντική τέχνη όπως αυτή χρησιμοποιούνταν στο Δελφικό Μαντείο, καλό θα ήταν να επισημάνουμε τον πολύ χρήσιμο διαχωρισμό που επιχείρησε ο Δ. Δημόπουλος στο βιβλίο Στο άδυτο των ελληνικών μαντείων.

Ανδρίσκος: Ο τυχοδιώκτης που έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας και κατατρόπωσε τους Ρωμαίους πριν ηττηθεί

Ο Ανδρίσκος ή Φίλιππος ΣΤ΄ ή Ψευδο-Φίλιππος, βασίλεψε στη Μακεδονία, το 149 με 148 π.Χ.. Δεν προερχόταν από βασιλική οικογένεια, ενώ οι στρατιωτικές συγκρούσεις του με τους Ρωμαίους αποτέλεσαν τον Τέταρτο Μακεδονικό Πόλεμο

Ποιος ήταν ο Ανδρίσκος; Η εμφάνισή του ως γιος του Περσέα - Η συμμαχία του με τους Θράκες και οι επιτυχίες του επί των Ρωμαίων - Η μάχη του Ολύμπου (149 π.Χ.) και η πανωλεθρία των Ρωμαίων - Η δεύτερη μάχη της Πύδνας (148 π.Χ.) και το τέλος του Ανδρίσκου

Η ελληνική ιστορία ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα ,έχει πολλά, όχι ιδιαίτερα γνωστά πρόσωπα και γεγονότα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι με την ήττα του Περσέα στη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ. (δείτε σχετικό άρθρο μας στις 9/1/2017) και το τέλος του Τρίτου Μακεδονικού Πολέμου οι Ρωμαίοι κυριάρχησαν οριστικά στη Μακεδονία.

Το αμφιλεγόμενο (ιταλικό) «φιρμάνι» που ξήλωσε τον Παρθενώνα. Το πρωτότυπο κείμενο που φέρεται ότι είχε γραφτεί στην τουρκική γλώσσα αγνοείται

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν την τρισέλιδη μετάφραση του πρωτότυπου εγγράφου (του οποίου η ύπαρξη αμφισβητείται) που αποτελεί το μοναδικό αποδεικτικό για το Βρετανικό Μουσείο το οποίο νομιμοποιεί την αγορά των γλυπτών.

Το αμφιλεγόμενο «φιρμάνι», το οθωμανικό έγγραφο που χρησιμοποίησε ο λόρδος Ελγιν για να τεμαχίσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να τα πάρει μαζί του στο Λονδίνο, παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για την ιταλική μετάφραση του φιρμανιού η οποία περιήλθε στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου μόλις πριν από 13 χρόνια. Το πρωτότυπο κείμενο που φέρεται ότι είχε γραφτεί στην τουρκική γλώσσα αγνοείται, ενώ αρκετοί ειδικοί αμφισβητούν τόσο την ύπαρξη του αρχικού φιρμανιού, όσο και την αυθεντικότητα του εγγράφου που φυλάσσεται σήμερα στο Λονδίνο.

Η άμυνα των Δελφών το 480 π.Χ. σύμφωνα με τον Ηρόδοτο

Το 480 π.Χ. έλαβε χώρα η τρίτη προσπάθεια των Περσών να καταλάβουν την Ελλάδα. Μετά την Μάχη των Θερμοπυλών (Αύγουστος) και πριν την Ναυμαχία της Σαλαμίνος (Σεπτέμβριος) οι Πέρσες με ένα τμήμα των δυνάμεών τους υπό τον Ξέρξη εξόρμησαν κατά των Αθηνών και με δεύτερο κατά του Ιερού των Δελφών. Στην διαδρομή τους οι βάρβαροι κατέστρεφαν τα πάντα, εσύλησαν ιερά και κατέκαψαν πόλεις και αγρούς.

Το δεύτερο τμήμα, που κατευθύνθηκε κατά των Δελφών, είχε αποστολή την λεηλασία του Ιερού προκειμένου να προσκομίσουν στον Ξέρξη τα χρήματα. Ο τελευταίος εγνώριζε τα αξιόλογα αντικείμενα που ήταν στο Ιερό καλύτερα από εκείνα στην οικία του, περισσότερο δε γνώριζε τα αφιερώματα του Κροίσου του Αλυάτου.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Οι αρχαίοι Έλληνες, που αγαπούσαν ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια, τα χέλια και τους τόνους

Την ιχθυοφαγία στην αρχαία Ελλάδα μελετάει η ζωο-αρχαιολόγος στο Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας για την Ανατολική Κρήτη και συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), Δρ. Δήμητρα Μυλωνά, συλλέγοντας στοιχεία από γραπτές πηγές, επιστημονικά κείμενα αλλά και από τη μελέτη διαφόρων ευρημάτων.

«Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε πολλά από τα ψαροκόκαλα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και από τα σκεύη μέσα στα οποία μαγείρευαν, προχωρώντας σε χημική ανάλυση των υπολειμμάτων των τροφών», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μυλωνά. «Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές σε πολλά αρχαία κείμενα, όπου, για παράδειγμα, στην Κλασσική Αθήνα, η αγορά όλων των ψαριών από έναν πλούσιο πολίτη, θεωρήθηκε αντιδημοκρατική πράξη αφού δεν άφησε τίποτα για τους υπόλοιπους».

Οι Προφητείες του Πλάτωνα για τον 21ο Αιώνα

Ο Πλάτωνας γεννήθηκε το 428 π.X., το μήνα Θαργηλίωνα (Μάιος) και καταγόταν από αρχοντική γενιά. Είχε πάρει μουσική και γυμναστική αγωγή και είχε πολύ καλές μαθηματικές γνώσεις. Ήταν μαθητής του Σωκράτη και το γεγονός ότι το 399 π.Χ. ο Δάσκαλός του καταδικάστηκε να πιει το κώνειο, ήταν ένα πολύ συνταρακτικό χτύπημα για την ελεύθερη και ανήσυχη ψυχή του. Κατάλαβε ότι η πολιτική της πατρίδας του δημιουργούσε ένα αγεφύρωτο χάσμα για τη φιλοσοφική, ελεύθερη και ανήσυχη σκέψη που πρέσβευε ο ίδιος και ξεκίνησε να ταξιδεύει.

Στην Κάτω Ιταλία γνώρισε τον Πυθαγορισμό, στην Αίγυπτο μυήθηκε στα Μυστήρια των Πυραμίδων και  ήταν Αρχιεροφάντης στα Ελευσίνια Μυστήρια. Στις Συρακούσες προσπάθησε να ιδρύσει την ιδανική του πολιτεία, άλλα έπεσε θύμα των ραδιουργιών της αυλής του Βασιλιά και μόλις που γλίτωσε τη ζωή του. Στην Αθήνα ίδρυσε τη δική του σχολή-Ακαδημία, η οποία κράτησε σχεδόν χίλια χρόνια, μέχρι το 529 μ.Χ. και την πλήρη επικράτηση του Χριστιανισμού.

Γι’αυτό δεν βρήκαν το Μέγα Αλέξανδρο στην Αμφίπολη

Σαν ερευνητής που έχω εμβαθύνει πολύ στα παγκόσμια μυστήρια, έχω μάθει να φιλτράρω τις πληροφορίες και μπορώ να καταλάβω αν κάποιος λέει αλήθεια ή όχι. Παρακολουθώ πολύ στενά τα τεκτενόμενα της Αμφίπολης και έχω καταλήξει σε ένα μοναδικό συμπέρασμα: Αυτοί μας δουλεύουν κανονικά. Νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο!!!

Έχοντας διαβάσει την βιογραφία του μεγάλου στρατηλάτη από διάφορες πηγές, πάντοτε με απασχολούσε το μυστήριο με τον τάφο του. Ήταν στη Βαβυλώνα, στην Αλεξάνδρεια, στην έρημο της Σίβα, ή κάπου στη Μακεδονία; Απ’ όποια πλευρά και να ελέγξω την περίπτωση της Αμφίπολης, η λογική μου με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τάφος του Μ.Αλεξάνδρου (ο μυστικός φυσικά) βρίσκεται στην Αμφίπολη!!!

Εικόνες ντροπής: Ο Ναός του Ποσειδώνα σταδιακά καταλήγει στη θάλασσα – Κανένα ενδιαφέρον για το μνημείο

Εικόνες ντροπής στο Σούνιο για την εθνική μας κληρονομιά. Αφήνουν τον Ναό του Ποσειδώνα να καταλήγει σταδιακά στη θάλασσα.

Αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή και τα βράχια γύρω από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο έκανε η κάμερα της ΕΡΤ.

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου καταγγέλλουν εδώ και καιρό την αδιαφορία εκ μέρους του κράτους για το γεγονός ότι ευρήματα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας, έχουν αποκολληθεί από τον Ιερό Ναό του Ποσειδώνα και έχουν καταλήξει στα βράχια και τον βυθό της γύρω θαλάσσιας περιοχής, χωρίς να φυλάσσονται και με κίνδυνο να γίνουν έρμαιο του οποιουδήποτε αρχαιοκαπήλου.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει γιατί το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου έχει τόσο καλή ακουστική; Η ανατροπή στα όσα πιστεύαμε!

Tο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου φημίζεται για την εξαιρετική ακουστική και αισθητική του. Με χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών στο θέατρο γίνονταν μουσικές, ωδικές και δραματικές παραστάσεις, στις οποίες ο ηθοποιός από τη σκηνή, ακουγόταν μέχρι τις τελευταίες θέσεις, δηλαδή 60 μέτρα πιο μακριά.

Πολλοί αρχιτέκτονες κατάλαβαν ότι το θέατρο της Επιδαύρου είχε κάτι ιδιαίτερο και προσπάθησαν να το αντιγράψουν, χωρίς όμως την ίδια επιτυχία.

Για χρόνια επιστήμονες προσπαθούσαν να εξηγήσουν την ιδιαιτερότητά του. Την απάντηση έδωσαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια, σύμφωνα με τους οποίους το μυστικό βρίσκεται στα καθίσματα.

Το μυστήριο με το άγαλμα του Απόλλωνα που βρέθηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Το ανέσυρε ψαράς από το βυθό και το παρέλαβε η Χαμάς. Μετά εξαφανίστηκε!

Αύγουστος 2013. Ένας 26χρονος ψαράς ανοίχτηκε με τη βάρκα του στη θάλασσα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 100 μέτρα από στεριά είδε ένα σημείο γεμάτο βράχια και σκέφτηκε πως εκεί θα ήταν ψαρότοπος. Όταν βούτηξε για να δει τον βυθό παρατήρησε κάτι περίεργο στην άμμο: ένα μισοθαμμένο χέρι.

Ο Τζούντατ Γκραμπ στην αρχή πίστεψε ότι είναι πεθαμένος άνθρωπος. Όταν έκανε και άλλη βουτιά κατάλαβε ότι ήταν ένα άγαλμα σε μέγεθος ανθρώπου. Έσπευσε να ζητήσει βοήθεια από τους συγγενείς του και μετά από περίπου τέσσερις ώρες κατάφεραν να το ανασύρουν και να το τραβήξουν στη στεριά.

Ο Γκραμπ το έσυρε στο σπίτι του. Η μητέρα του δεν χάρηκε ιδιαίτερα όταν το είδε. «Την καταστροφή έφερες στο σπίτι», του είπε και του ζήτησε τουλάχιστον να κρύψει τα γεννητικά όργανα του αγάλματος με ένα σεντόνι. Η μητέρα δεν είχε καταλάβει ότι ήταν το άγαλμα του Θεού Απόλλωνα που πιθανότατα χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πως μοιράστηκε η αιδώς κι η δικαιοσύνη στους ανθρώπους; – Ο μύθος του Πρωταγόρα

Ήταν κάποτε ένας καιρός πού υπήρχαν μόνο θεοί, γένη θνητών δέν υπήρχαν. ‘Όταν ήρθε ή ώρα πού ήταν γραφτό νά γεννηθούν κι αυτά, τα πλάθουν οι θεοί μέσα στα έγκατα της Γής χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από χώμα καί φωτιά κι από ότι μπορεί νά ενωθεί μέ τό χώμα καί τη φωτιά.

«Όταν έφθασε ή ώρα νά τα βγάλουν στο φώς, πρόσταξαν τον Προμηθέα καί τον Επιμηθέα νά τα στολίσουν καί νά μοιράσουν στο καθένα τις ικανότητες πού έπρεπε. Ό Επιμηθέας τότε ζήτησε από τον Προμηθέα νά αφήσει σ’ αυτόν τη μοιρασιά «κι όταν την κάνω», είπε, «έρχεσαι καί βλέπεις»· αφού τον έπεισε έτσι, αρχίζει νά μοιράζει.

Σέ άλλα γένη έδινε δύναμη αλλά όχι καί γρηγοράδα, ενώ τα πιο αδύναμα φρόντιζε νά τα προικίσει μέ γρηγοράδα’ σέ άλλα έδινε οπλισμό, ενώ σ’ εκείνα πού έδινε μιά φύση χωρίς όπλα σοφιζόταν κάτι άλλο γιά νά μη χαθούν. «Όσα τα είχε πλάσει μικρόσωμα τα προίκιζε μέ την ικανότητα νά ξεφεύγουν πετώντας ή τούς έδινε υπόγεια κατοικία.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Η αρχαία Θράκη - Δείτε το βίντεο

Κατά τις κρατούσες ιστορικές αντιλήψεις - τις οποίες δεν συμμερίζομαι - οι Θράκες είναι αρχαίο ινδοευρωπαϊκό φύλο συγγενές προς τους Έλληνες, Φρύγες, Ιλλυριούς. Κατά την προσωπική μου άποψη, όλοι οι πληθυσμοί της χερσονήσου του Αίμου είναι γηγενείς και σε χρόνους πολύ μακρινούς είχαν κοινή ανθρωπολογική βάση.

Η οποιαδήποτε πολιτιστική τους ανάπτυξη συντελείται με κέντρο το Αιγαίο. Συνεπώς, οι λεγόμενοι Θράκες, Ιλλυριοί, Μακεδόνες, Τρώες, Κρήτες κ.λπ. είναι περιφερειακοί πληθυσμοί που έχουν σαν κέντρο τον Αιγαιακό πολιτισμό.

Ιφικρατης ο Αθηναίος : Η στρατιωτική μεγαλοφυΐα των Αθηνών που νίκησε την Σπαρτιατική φάλαγγα των οπλιτών

Ο Ιφικράτης ήταν Αθηναίος στρατηγός καταγόμενος από πτωχή οικογένεια, εκ του δήμου Ραμνούντος της Αττικής. Έζησε στο πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα. Διακρίθηκε όχι μόνο για τη γενναιότητά του και την πολεμική του ικανότητα, αλλά πολύ περισσότερο, για την επιτυχή εφαρμογή στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων τακτικής και οπλισμού, τις οποίες επέβαλε ύστερα από την αποκτηθείσα εμπειρία και ανάλυση των διδαγμάτων του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ο Ιφικράτης εμφανίστηκε στο ιστορικό προσκήνιο κατά τον Κορινθιακό Πόλεμο. Διακρίθηκε αρχικά στις ναυμαχίες στο Αιγαίο που είχαν ως συνέπεια την μερική αποκατάσταση της αθηναϊκής ναυτικής ισχύος.

Τι ήσαν άραγε τα Αγράνια;

Σύμφωνα με τον Ηνίοχο τα Αγράνια ήταν γιορτή του Άργους προς τιμή του Διονύσου και σχετιζόταν με τις τρεις κόρες του βασιλιά Προίτου.

Ο Προίτος ήταν βασιλιάς του Άργους και από τη σύζυγο του Σθενεβοία, κόρη του βασιλιά της Λυκίας Ιοβάτη, απέκτησε έναν γιο, το Μεγαπένθη και τρείς κόρες, την Λυσίππη, την Ιφονόη και την Ιφιάνασσα.

Επειδή την ώρα του γάμου τους περιφρόνησαν τις θυσίες του Διονύσου προσεβλήθησαν από μανία και περιπλανούνταν στα όρη της Πελοποννήσου. Ο Προίτος τότε επικαλέστηκε τη βοήθεια του Μάντη Μελάμποδος που ήταν γνωστός για τις θεραπευτικές του ικανότητες.

Τα παράδοξα «Αρχαία Ελληνικά ευρήματα» που συνάντησε στο Μεξικό

Πριν λίγες μέρες ταξίδεψα στο Μεξικό. Λίγο το κλίμα της χώρας που είναι καλοκαίρι όλο το χρόνο, λίγο η πλούσια ιστορία του, λίγο τα πανέμορφα τοπία του και η συναναστροφή με διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες, ήταν οι λόγοι επιλογής αυτού του μακρινού τόπου ως προορισμού για τις διακοπές μου.

Ιδιαίτερα όμως, από όσα είχα διαβάσει, είχα εντυπωσιαστεί από τον πολιτισμό των Μάγια και ήθελα να γνωρίσω από κοντά αυτόν το σπουδαίο πολιτισμό. Οι εντυπωσιακές αστρονομικές γνώσεις τους και η υψηλή αρχιτεκτονική τους με τις πυραμίδες και τα γλυπτά τους, μου προκαλούσαν μια ιδιαίτερη έλξη.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Οι αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν την Αμερική, υποστηρίζει Ιταλός καθηγητής πανεπιστημίου

Το 1492 είναι μια από τις πιο σημαντικές χρονιές στην ιστορία. Ο κόσμος ξαφνικά “μεγάλωσε” μετά την ανακάλυψη της Αμερικανικής Ηπείρου και η Ευρώπη έπαψε να είναι το κέντρο της γης. Ωστόσο, ένας Ιταλός φυσικός, φιλόλογος και ιστορικός των επιστημών ο οποίος διδάσκει σε πανεπιστήμιο της Ρώμης, ο Lucio Russo, επιμένει πως αυτός ο “Νέος Κόσμος” ήταν ήδη γνωστός στους αρχαίους Έλληνες.

Αυτό φαίνεται να υποστηρίζει και στο βιβλίο του, “Η ξεχασμένη Αμερική: Η σχέση μεταξύ των πολιτισμών και το λάθος του Πτολεμαίου” τον οποίο και “κατηγορεί” όπως επίσης και τους “δύσπιστους” Ρωμαίους για την απώλεια της γνώσης των αρχαίων Ελλήνων.

Η φυλετική καταγωγή των Τρώων

Οι εχθροί  των  Αχαιών  ονομάζονται  «Τρώες» και  απαρτίζουν  την  δεύτερη  σημαντική  ενότητα  πάνω  στην οποία  στηρίζεται  το  ομηρικό «ιστορικό»  πλαίσιο   και  η  αξιοπιστία  της  ομηρικής  αφήγησης.

Η  διερεύνηση  της  παρουσίας  των  Τρώων  στο  βορειοδυτικό άκρο  της  Μικράς  Ασίας  διέρχεται  τόσο  από  την  ερμηνεία  των  ευρημάτων  που  ήρθαν  στο  φως, στην  συγκεκριμένη  περιοχή, όσο  και  από την  σύνθεση των πληροφοριών  που αποτυπώνονται  μέσα  στην  ελληνική, την  λατινική  γραμματεία  και  την  μυθολογική  παράδοση.

Η  πρώτη  επίσημη  εμφάνιση του λαού των Τρώων, γίνεται  στην Ελληνική γραμματεία, στον  Όμηρο, ο οποίος εισάγει για  πρώτη φορά την συγκεκριμένη ονομασία για τον λαό που κατοικεί την πόλη της Τροίας και κάποια γειτονική περιοχή, την Ζέλεια, και είναι αυτός που αποτυπώνει την πρώτη  «ιστορική» τους εικόνα περιγράφοντας τον λαό και τον πολιτισμό τους.