Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν πάνω στο σώμα τους δερματοστιξία (τατουάζ);

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν δερματοστιξία (τατουάζ) πάνω στο σώμα τους, όμως έκαναν σε όποιον ήθελαν να εξευτελίσουν ή ήταν αποδεικτικό στοιχείο ότι ανήκαν σε κάποιον, όπως γίνεται σήμερα με το σημάδεμα των ζώων.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το 480 π.Χ. πριν από τη μάχη των Θερμοπυλών μερικοί Έλληνες εμήδισαν πήγαν δηλαδή με τους Μήδους (Πέρσες ). Σύμφωνα με το συνέδριο των Ελληνικών πόλεων, οι Έλληνες εκείνοι οι οποίοι μήδισαν από ανάγκη δεν θα τιμωρούνταν, ενώ εκείνοι που συμμάχησαν με τους Πέρσες από δειλία ή με τη θέλησή τους θα τιμωρούνταν σκληρά και παραδειγματικά.

Ο διάλογος μεταξύ Αθηναίων και Μηλίων περί ισχύος και η καταστροφή της Μήλου από τους Αθηναίους


Οι Αθηναίοι τον Μάρτιο του 416 π.Χ.  πήγαν στη Μήλο έχοντας σαν στόχο να πείσουν τους Μήλιους να προχωρήσουν στην Αθηναϊκή συμμαχία.

Κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων οι Μήλιοι προσπάθησαν να μείνουν ουδέτεροι επικαλούμενοι την αρχή του δικαίου και της ηθικής αυτού, οι Αθηναίοι απάντησαν πως το δίκαιο λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν τα δύο αντίπαλα μέρη είναι ισοδύναμα, όταν δεν συμβαίνει αυτό οι ισχυροί υλοποιούν όσα επιτρέπει η δύναμή τους.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Άγνωστες Μάχες. Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες πολέμησαν εναντίον των Κινέζων

Ήρθανε σε επαφή οι αρχαίοι Έλληνες με τους Κινέζους ; Η αλήθεια είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν έφτασε ποτέ στην Κίνα, ούτε τα πλοία της αθηναϊκής Συμμαχίας αλλά και ούτε και οι Λακεδαιμόνιοι.

Βέβαια στα ελληνιστικά χρόνια, τα ελληνιστικά βασίλεια είχαν εξαπλωθεί βαθιά μέσα στην Ασία. Η πόλη Αλεξάνδρεια έσχατη ήταν μία πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του και  πρόκειται για την πιο απομακρυσμένη πόλη η οποία βρίσκεται στην κοιλάδα της Φρεγάνης  μία περιοχή που ανήκει σήμερα στον Τατζικιστάν.

Η ίδρυση των Μυκηνών από τον Περσέα. Πως η πόλη πήρε το όνομα της και πως κατά τον μύθο χτίστηκαν τα τείχη της


Tα δίδυμα Άβαντα και της Ωκάλειας ήταν ο Ακρίσιος και ο Προίτος. Όταν μεγάλωσαν ο Ακρίσιος έδιωξε τον Προίτο και πήρε του θρόνου του Άργους.

Ο Προίτος έφυγε στη Μικρά Ασία στην αυλή του βασιλιά Ιοβάτη ο οποίος του έδωσε την κόρη του Σθενέβοια για γυναίκα του. Με το στρατό του Ιοβάτη ο Προίτος εξεστράτευσε εναντίον του αδελφού του.

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Τα τέκνα της θεάς Αφροδίτης


Η θεά Αφροδίτη ήταν σύζυγος του Ηφαίστου αλλά πολλές φορές περιγράφεται και ως ερωμένη το Άρη με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά τον Έρωτα τον Δείμο και τον Φόβο.

Με τον Ποσειδώνα έφερε στη ζωή τον Έρυκα από τον οποίο πήρε το όνομά του το ομώνυμο βουνό της Σικελίας. Το βουνό ήταν γνωστό στην αρχαιότητα και για το ιερό της Αφροδίτης που βρισκόταν στην κορυφή του.

Όταν ο Ήφαιστος έφτιαξε από χώμα την πρώτη γυναίκα μετά από εντολή του Δία

Σύμφωνα με την Θεογονία και τα «Έργα και Ημέραι του Ησιόδου» που συντάχθηκε το 750 π.Χ η Πανδώρα πλάστηκε από χώμα από τον Ήφαιστο μετά από παραγγελία του Δία. Η Αθηνά η ο Ερμής της έδωσαν ζωή και οι θεοί του Ολύμπου της πρόσφεραν όλα τα χαρίσματα και τις ικανότητες μαζί και με την και την επικίνδυνη γοητεία .

Στη Θεογονία ο Προμηθέας έκλεψε την ιερή φωτιά και εξοργισμένος ο Δίας έστειλε στους ανθρώπους ένα μεγάλο κακό, ζήτησε από τον Ήφαιστο να πλάσει από τη γη μια παρθένα και την Αθήνα να την ντύσει και να τη στολίσουμε με κοσμήματα, της έβαλε ένα θαυμαστό Πέπλο και στεφάνι στο κεφάλι καθώς και ένα στέμμα χρυσό όπως περιγράφει ο Ησίοδος.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Πως ο Λυκούργος έπεισε τους Σπαρτιάτες να υπακούν τους νόμους του


Λυκούργος ήταν νομοθέτης της αρχαίας Σπάρτης, οι νόμοι του στηριζόταν πάνω στις τρεις αρετές των Σπαρτιατών την ισότητα, την στρατιωτική ικανότητα και την  λιτότητα.


Μόλις θεσπίζεται ένα νόμο πήγαινε στο Μαντείο των Δελφών και ρωτούσε τον Θεό Απόλλωνα αν καλύπτει τις ανάγκες της πολιτείας η Πυθία έδινε την έγκριση της κι έτσι οι Σπαρτιάτες τηρούσαν το νόμο σαν να ήτανε χρησμός.

Πόσο καλά γνωρίζετε τις συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων;


Στην αρχαία Ελλάδα ιδιώτης χαρακτηρίζονταν οποίος δεν ήταν πολιτικός.

Τα ενωμένα φρύδια ήταν δείγμα ομορφιάς και εξυπνάδας σε μία γυναίκα, κάποιες γυναίκες που δεν είχαν ενωμένα φρύδια τα ζωγραφίζουν με μακιγιάζ.

Κανένας πόλεμος αλλά και οι όλοι οι πόλεμοι σταματούσαν το μήνα των Ολυμπιακών Αγώνων ώστε οι θεατές να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς φόβο στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης το μήνα εκείνο απαγορευόταν και οι θανατικές ποινές.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Πως συνδέεται η Αίγινα με την τιμωρία του Σίσυφου


Η Αίγινα ήταν μία από τις είκοσι κόρες του ποταμού Ασωπού και της Μετώπης αδελφή της Σαλαμίς.


Όλα άρχισαν όταν ο Δίας αποπλάνησε την Αίγινα, παίρνοντας την μορφή αετού την απήγαγε και τη μετέφερε στο νησί Οινόη τη σημερινή Αίγινα.

Όταν την απήγαγε ο πατέρας της την αναζητούσε παντού, ώσπου ο Σίσυφος αποκάλυψε ότι ο Δίας απήγαγε την κόρη του και ότι ο ίδιος είδε την αρπάγη από τον ψηλό βράχο στον οποίο καθόταν.

Αγκαλιασμένοι μετά από 16 αιώνες

Πρόκειται για μία τριμελή οικογένεια που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό που έγινε το 365 μ.Χ

Μία μητέρα 19 χρόνων που κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της το 1,5 χρονών παιδί της και από πάνω της ένας άνδρας πιθανότατα ο σύζυγός της που τους κρατούσε και τους δύο σφιχτά στην αγκαλιά του.

Κατά τον καταστροφικό σεισμό στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ μεγάλοι ογκόλιθοι έπεσαν στο σπίτι τους από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην αρχαία πόλη του Κουρίου, η καταστροφή από το σεισμό ήταν τεράστια.

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Τι απέγινε η Αριάδνη που έδωσε τον μίτο στον Θησέα;


Η Αριάδνη ήταν κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, ερωτευμένη με τον νεαρό Αθηναίο Θησέα του έδωσε ένα μίτο να τον ξετυλίγει καθώς προχωρούσε στο άδυτο του λαβύρινθο και ύστερα πιάνοντας την κλωστή και μαζεύοντας το κουβάρι να βρεθεί στην έξοδο του.

Ο Θησέας αφού σκότωσε το Μινώταυρο επέστρεψε στην Αθήνα μαζί με την Αριάδνη, την είχε πάρει μαζί του για να την παντρευτεί ώστε να αποφύγει το θυμό του Μίνωα

O μαγικός αριθμός επτά (7) στην Αρχαία Ελλάδα


Το νούμερο 7 βρίσκεται παντού στην καθημερινή μας ζωή πολλοί το θεωρούν τυχερό άλλοι το θεωρούν μαγικό αριθμό.  Ας δούμε πώς επηρέασε ο αριθμός 7 και την αρχαία Ελλάδα.
Η αρχαία Ελλάδα είχε επτά σοφούς τον Θαλή, τον Βία, τον Κλεόβουλο, τον Περίανδρο, τοΝ Πιττακό,  τον Σόλωνα και το Χίλων, ενώ η εκπαίδευση των αγοριών στην Αρχαία Σπάρτη άρχιζε στα επτά τους έτη.

Επίσης επτά ήταν οι ελεύθερες τέχνες η γραμματική η ρητορική η διαλεκτική η αριθμητική γεωμετρία η μουσική και η αστρονομία.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

H συνάντηση του Οδυσσέα με την μητέρα του στον Άδη

Kατά την 11η (λ) Ραψωδία της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη προκειμένου να συναντήσει το Μάντη Τειρεσία.

Μετά από ένα χρόνο παραμονής στο νησί της Κίρκης ο Οδυσσέας μετά από προτροπή της ξεκινάει το ταξίδι του για τον Άδη προκειμένου να συναντήσει το Μάντη Τειρεσία ο οποίος είχε πεθάνει και βρισκόταν στον κάτω κόσμο για να μάθει λεπτομέρειες για τη συνέχεια του ταξιδιού του.

Ποιος ήταν ο Θέσπις, ο πρώτος μουτζουρωμένος που γύριζε τα χωριά με το κάρο του


O Θέσπις 6ο αιώνα π.Χ ήταν Έλληνας ποιητής και γεννήθηκε στο δήμο της Ικαρίας, ήταν ο πρώτος ηθοποιός στο Ελληνικό Δράμα, ο πρώτος που έκανε μία τραγωδία στα μεγάλα Διονύσια σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή. Ο Αριστοτέλης είπε ότι η τραγωδία ήταν εντελώς χορωδία μέχρι που ο Θέσπις εισήγαγε τον πρόλογο και τις εσωτερικές ομιλίες.

O Θέσπις εισήγαγε στα διθυραμβικά τραγούδια, τον πρόλογο και τις ρήσεις, δηλαδή τα πρώτα τα πρώτα ομιλητικά μέρη και επίσης επινόησε τις υφαντικές μάσκες

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Γαλάτεια και Πολύφημος

Γαλάτεια ("αυτή που είναι γάλα-λευκή")[1] είναι ένα όνομα ευρέως απευθυνόμενο στο άγαλμα που σμιλεύτηκε από ελεφαντόδοντο από τον Πυγμαλίωνα της Κύπρου, το οποίο στη συνέχεια ήρθε στη ζωή, στην Ελληνική μυθολογία· στα σύγχρονα Αγγλικά το όνομα συνήθως αναφέρεται σε αυτή την ιστορία. Γαλάτεια είναι επίσης το όνομα του αντικειμένου του πόθου του Πολύφημου στα Ειδύλλια VI και XI του Θεόκριτου και συνδέεται με τον Πολύφημο πάλι στο μύθο του Άκι και της Γαλάτειας στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Η λέξη «ωραίος» προέρχεται από την «ώρα», η λέξη «πονηρός» από τον πόνο. «Μοχθηρός» ήταν ο εργάτης και «άθλιος» ο αθλητής. Η άγνωστη σημασία των λέξεων

Στην αρχαία Ελλάδα «καλός» δεν ήταν ο ευγενικός και καλοσυνάτος αλλά ο ωραίος άντρας. Η λέξη «ωραίος» προέρχεται από την «ώρα» και την κατάληξη «ιος» και στην αρχαιότητα χαρακτήριζε αυτόν που εμφανίζεται την κατάλληλη στιγμή.

Συνώνυμο του «ωραίου» είναι η λέξη «όμορφος», η οποία συνδέεται με τη «μορφή» και το επίθετο «εύμορφος». Παρόμοια σημασία έχει και η λέξη «ευείδης» που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο που έχει ωραία μορφή.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Δωριείς και Ίωνες. Διαφορές και ομοιότητες που διαμόρφωσαν την Αρχαία Ελλάδα

Ο ιωνικός ρυθμός ξεχωρίζει για τους περίτεχνους κίονες και την εκλεπτυσμένη αισθητική του. Αντίθετα, ο δωρικός φαντάζει λιτός και αυστηρός.

Οι Δωριείς και οι Ίωνες που καθιέρωσαν τους δύο αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, υπήρξαν δύο από τα κυριότερα φύλα που συνέθεσαν τον αρχαιοελληνικό κόσμο όπως τον έχουμε σήμερα στο μυαλό μας.

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Ο «Μαραθώνιος» Κολύμβησης, που πραγματοποίησε ο Σκύλλας με την κόρη του, Ύδνα, στο Αρτεμίσιο!

Η Ύδνα (κατά άλλους Κυάνή) εκπληκτική δύτρια και κόρη του Σκυλλία, βοήθησε τον πατέρα της στα έργα του εναντίον των Περσών. Προς τιμήν τους ανεγέρθησαν δυο χρυσά αγάλματα - ομοιώματα (το ένα είναι μάλλον η Αφροδίτη του Εσκυλλίνου) στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών τα οποία σύλησε ο Νέρων 500 χρόνια αργότερα.

Στην αρχαία Ελλάδα δύτες με άπνοια μάζευαν σφουγγάρια και επιδίδονταν σε στρατιωτικές υποβρύχιες επιχειρήσεις. . Η ιδέα της πρώτης αναπνευστικής συσκευής υποβρυχίως -μια χύτρα ανεστραμμένη πάνω από την κεφαλή του δύτη, ώστε να συγκρατεί τον αέρα, ανήκει στον Αριστοτέλη (βλ. Αριστοτέλους Προβλήματα).

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Πού βρίσκεται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά αρχαία ελληνικά φράγματα;

Σημαντικό επίτευγμα, δαπανηρό έργο, βασισμένο μάλλον σε δημόσιους πόρους με πολλές υποθέσεις να διαπλέκονται γύρω από την κατασκευή του. Η ορεινή περιοχή της δυτικής Ακαρνανίας «κρύβει» ένα εξαιρετικού μεγέθους και τεχνολογίας αρχαίο ελληνικό φράγμα, που κατασκευάστηκε αρχικά για να προστατεύσει από πλημμύρες τον κάμπο της αρχαίας Αλυζίας.

Πολιτισμός χιλιάδων ετών που είχε μέχρι και αρχαία μίξερ ανακαλύφθηκε στη Φλώρινα

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως από τις πολυετείς αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται στη περιοχή του Αμύνταιου Φλώρινας και ξεκίνησαν έπειτα από ανασκαφές της ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη.

Η εισήγηση του αρχαιολόγου της ΚΘ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων, Πανίκου Χρυσοστόμου, τιτλοφορείται «Ο πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών» και παραθέτει εντυπωσιακά στοιχεία για τους προϊστορικούς κατοίκους της περιοχής με μια χρονολογική «βουτιά» που φθάνει στο 6500 π.Χ. και ακολουθεί την πορεία του νερού και της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι Βησιγότθοι στην Ελλάδα και οι καταστροφές που προκάλεσαν στην Πελοπόννησο (396-397)

Ποιοι ήταν οι Βησιγότθοι – Η εγκατάστασή τους στη Θράκη – Η εκλογή του Αλάριχου ως αρχηγού τους- Η κάθοδός τους προς τη νότια Ελλάδα- Γιατί έφυγαν από την Αθήνα χωρίς να προκαλέσουν καταστροφές;- Οι Βησιγότθοι στην Πελοπόννησο και οι βανδαλισμοί σε Κόρινθο, Άργος και Σπάρτη- Η εγκατάστασή τους στην Αρκαδία και η εκδίωξή τους από τους Βυζαντινούς προς την Ήπειρο.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Κόδρος, ο τελευταίος βασιλιάς της Αθήνας που θυσιάστηκε για την πόλη και οδήγησε στην αλλαγή πολιτεύματος. Πώς σηματοδότησε τον εποικισμό της Μικρασίας

Ο Κόδρος διαδέχτηκε τον πατέρα του Μέλανθο στο θρόνο, τον 11ο αιώνα π.Χ., σε μια εποχή δύσκολη για την Αθήνα. Οι Δωριείς που ήταν εγκατεστημένοι στην Πελοπόννησο αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ξηρασίας στις πόλεις τους και αυτό τους έκανε να έχουν επεκτατικές βλέψεις προς την Αττική, όπου τα εδάφη ήταν πιο εύφορα.

Πριν ξεκινήσουν την εκστρατεία τους, συμβουλεύτηκαν το μαντείο των Δελφών για την έκβασή της. Ο χρησμός που έλαβαν ήταν ότι η εκστρατεία τους θα ήταν επιτυχημένη, αν κατά τη διάρκεια της απέφευγαν να σκοτώσουν τον βασιλιά των Αθηνών.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο Ηρακλής που συνδέει 9 Μεσογειακές χώρες

Τι συνδέει την Ελλάδα με την Ισπανία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ιταλία και τη Γαλλία και έλκει την καταγωγή του από την ελληνική μυθολογία;

Η απάντηση είναι οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή, που το Επιμελητήριο Ξάνθης προωθεί ως ιστορική – πολιτιστική – τουριστική διαδρομή. “Το Επιμελητήριο εκπόνησε ήδη τη μελέτη, η οποία έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας τουριστικής-ιστορικής- πολιτιστικής διαδρομής με αναφορά στη ζωή, τα ταξίδια και τους άθλους του σημαντικότερου ήρωα της ελληνικής μυθολογίας, τον Ηρακλή”εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στυλιανός Μωραΐτης.

Για ποιο λόγο οι Κύκλωπες πολέμησαν τον πατέρα τους Ουρανό και χάρισαν στον Δία τον κεραυνό και τη βροντή. Ποια είναι η σχέση τους με τις Μυκήνες

Οι Κύκλωπες ήταν τερατόμορφες θεότητες και είχαν τεράστια δύναμη. Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την καταγωγή τους. Σύμφωνα με το επικό ποίημα του Ησίοδου «Θεογονία», ήταν τα τρία παιδιά του Ουρανού και της Γαίας: ο Στερόπης, ο Βρόντης και ο Άργης.

Όταν ο Ουρανός φοβήθηκε ότι απειλείται η εξουσία του, τους φυλάκισε στα Τάρταρα. Ωστόσο, οι Τιτάνες θέλοντας να ανατρέψουν τον Ουρανό, τους απελευθέρωσαν.