Ο Ουρανός (αρχ. ελλ. Οὐρανός) ήταν, κατά την αρχαία Ελληνική μυθολογία, η προσωποποίηση του Ουράνιου θόλου και κυρίαρχος της πρώτης γενιάς στη Γη. Είναι ένας από τους Πρωτόγεννους, ο γηραιότερος των Θεών των στοιχείων της φύσεως και ο πρωτότοκος γιος της Γαίας, η οποία τον γέννησε την ώρα που κοιμόταν δίπλα στον Έρωτα χωρίς γονιμοποίηση, «για να την περιβάλλει και για να είναι αιώνιος και ασφαλής οίκος των μακάριων θεών», όπως γράφει ο Ησίοδος στην Θεογονία (στ. 127-128). Ο Ουρανός είναι το πρώτο άρρεν στοιχείο της γης.
Αρχαία Ελλάς - Ιστορικές Αναδρομές στην Αρχαία Ελλάδα. Ζωντανεύουμε τον λαμπρότερο Πολιτισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα με την δύναμη της γνώσης.
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020
Οι Εκατόγχειρες : Βριάρεως ή Αιγαίων, ο Κόττος και ο Γύγης
Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020
Βρεφικός τάφος, αγάλματα στην αρχαία πόλη της Προυσιάδας («Έφεσος» του δυτικού Πόντου) ενθουσιάζουν αρχαιολόγους
Είναι ο παλαιότερος οικισμός στην περιοχή της Δυτικής Μαύρης Θάλασσας. Η πρόσφατη εργασία αποκάλυψε τον τάφο ενός μωρού και διάφορα αγάλματα γύρω από το θέατρο της πόλης, παρέχοντας σημαντική εικόνα για την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας στην περιοχή.
Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020
Η Αλεξάνδρεια των Μαίδων ή Αλεξανδρόπολις Θράκης
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020
Το χάσμα των Δελφών
Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020
Περικεφαλαία αρχαίου Έλληνα πολεμιστή βρέθηκε σε πέτρινο θάλαμο ταφής στην Κροατία
Η περικεφαλαία ανοιχτού προσώπου, την οποία οι αρχαιολόγοι θεωρούν ιδιαίτερα σπάνια, προήλθε από την Πελοπόννησο κατά τον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ.
Το εντυπωσιακό εύρημα ανακαλύγτηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της ανασκαφής τάφου σπηλαίου στο Ζακοτάρακ, που βρίσκεται στη χερσόνησο Pelješac, στη νότια Δαλματία της Κροατίας. Ο τάφος ήταν ενός πολεμιστή που θάφτηκε περίπου τρεις αιώνες αργότερα, τον 4ο αιώνα π.Χ.
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020
Η μάχη στα Κούναξα το 401 π.Χ. και η σύνθεση του σώματος σύμφωνα με τον Ξενοφώντα
Οι λόγοι της μάχης και η κατάσταση που επικρατούσε
Το 404 π.Χ. πέθανε ο Αχαιμενίδης βασιλιάς, Δαρείος Β' και τον διαδέχθηκε ο γιος του, Αρταξέρξης Β' προς απογοήτευση του δεύτερου γιου του, Κύρου του Νεότερου γεγονός που οδήγησε σε άγριο ανταγωνισμό και σε μία αναμέτρηση στα Κούναξα, κοντά στη Βαβυλώνα, το 401 π.Χ..
Βωμός με Ελληνική επιγραφή στον θεό Πάνα και φρούριο 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στα Υψώματα Γκολάν
Ο βράχος σκάφτηκε ως μέρος των προετοιμασιών για την κατασκευή αγωγού νερού. Ο αγωγός Nefach-Kidmat Zvi σχεδιάζεται να χρησιμεύσει ως η κύρια παροχή νερού για βάσεις IDF στα υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και στην πόλη Katzrin.
Μάχη του Γρανικού
Η τελική έκβαση της μάχης αυτής και η νίκη του Αλέξανδρου παρείχε στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα για την προέλαση του Ελληνικού σώματος στη Μικρά Ασία.
Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020
Ποιοι ήταν οι Λαπίθες;
Μπορεί όμως να πρόκειται και για αρχαιότατο λαό εγκατεστημένο από την αρχή εκεί, που πολεμούσε κατά των διαφόρων κάθε φορά εισβολέων και τελικά εξοντώθηκε από τους Δωριείς.
Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020
Ο ήρωας της μάχης των Θερμοπυλών (480 π.Χ.), Μεγιστίας ο Ακαρνάνας
Ως γενάρχης των Ακαρνάνων αναφέρεται ο Ακαρνάν, γιος του Αλκμαίωνα. Η περιοχή κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια, αρχικά από Κουρήτες και Λέλεγες, όπως και η γειτονική Αιτωλία. Κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα αποικίζουν την περιοχή οι Κορίνθιοι ιδρύοντας πόλεις όπως ο Αστακός, η Πάλαιρος, το Ανακτόριο και η Λευκάδα.
Το πολίτευμα των περισσότερων Ακαρνανικών πόλεων ήταν δημοκρατικό, υπήρχε μάλιστα και ένα είδος ομοσπονδίας μεταξύ τους, το Κοινό των Ακαρνάνων. Σημαντικότερη πόλη και έδρα του Κοινού ήταν η αρχαία Στράτος, δίπλα ακριβώς στον Αχελώο, στα σύνορα με την Αιτωλία. Άλλες σημαντικές πόλεις ήταν οι Οινιάδες, το Αμφιλοχικό Άργος, η Μεδεώνα και κυρίως το Θύρρειο που κάποια στιγμή ίσως να ήταν και η μεγαλύτερη πόλη.
Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020
O Ανάχαρσις και ο Διάλογος με τον Σόλωνα
[...] καὶ τῶν τις Σκυθέων καταφρασθεὶς αὐτὸν ταῦτα ποιεῦντα ἐσήμηνε τῷ βασιλέι Σαυλίω· [...] παῖδα δὲ εἶναι Γνούρου τοῦ Λύκου τοῦ Σπαργαπείθεος. εἰ ὦν ταύτης ἦν τῆς οἰκίης ὁ Ἀνάχαρσις, ἴστω ὑπὸ τοῦ ἀδελφεοῦ ἀποθανών· Ἰδάνθυρσος γὰρ ἦν παῖς Σαυλίου, Σαύλιος δὲ ἦν ὁ ἀποκτείνας Ἀνάχαρσιν. [...] Ηροδότου Ἱστοριῶν τετάρτη ἐπιγραφομένη Μελπομένη
Το 589 π.Χ. πήγε στην Αθήνα επί Σόλωνος, του οποίου έγινε φίλος. Όταν κάποτε ένας, ονόματι Άττικος, τον κορόϊδευε για την Σκυθική καταγωγή του, σε απάντηση ο Ανάχαρσις του είπε το γνωστό:
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
Ο ρόλος του παιδοτρίβη, του αλείπτου και του γυμναστή στην Αρχαία Ελλάδα
Υπήρχαν ιδιώτες παιδοτρίβες με δικές τους παλαίστρες και δημόσιοι που εργάζονταν στα κρατικά γυμναστήρια. Συνήθως οι παιδοτρίβες ασχολούνταν και δίδασκαν όλα τα αθλήματα και μπορούσαν να έχουν βοηθούς και υπηρετικό προσωπικό.
Προτομή περίπου 2.000 ετών ενός ιερέα βρέθηκε στο Δυτικό Θέατρο στην Αρχαία Πόλη της Λαοδίκιας
Το Τμήμα Ανασκαφών έκανε την ανακοίνωση της ανακάλυψης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη δήλωση που έγινε, αναφέρθηκε ότι η προτομή του ιερέα θα παρουσιαστεί σύντομα στο Μουσείο Ντενιζλί.
Επικεφαλής των ανασκαφών της Λαοδικείας Καθ. Δρ. Ο Celal Şimşek είπε, «Υπήρχε μια πλήρωση 8 μέτρων στο βόρειο τμήμα του οχυρωματικού τείχους που εκτείνεται δυτικά από τη σκηνή του θεάτρου και χτίστηκε στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ.
Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020
ΔΕΛΦΟΙ, ο "ομφαλός της Γης" απο Ψηλά - Δείτε το βίντεο
Ο χώρος ονομαζόταν αρχικά Δελφύς – αρχαιοελληνική λέξη που σημαίνει «μήτρα, κοιλιά» – λόγω του σχήματός του ή επειδή εκεί λατρευόταν κατά τη μυκηναϊκή εποχή η μητέρα – θεά Γη. Επίσης, η ονομασία «Δελφοί» μάς παραπέμπει στον Δελφό, ο οποίος ήταν γιος ή του Ποσειδώνος ή του Απόλλωνος, και αδελφός του Παρνασσού.
Ο Πυθαγόρας είχε υπολογίσει τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών
Ο Πυθαγόρας είχε πει το 570~495 πως οι μορφές και οι ιδέες διέπονται απο αριθμούς. Αυτό επιβεβαιώνεται απο τον παρακάτω λογικό συνειρμό:
Τα πάντα στο σύμπαν διέπονται απο μαθηματικούς κανόνες και λόγους (Οι μορφές διέπονται απο αριθμούς) > Άρα, αν κατανοήσουμε τις αριθμητικές και μαθηματικές σχέσεις > τότε θα κατανοήσουμε τη δομή του σύμπαντος > Έτσι, τα μαθηματικά αποτελούν βασικό μοντέλο για τη φιλοσοφική σκέψη (οι ιδέες διέπονται απο αριθμούς).
Ποιοι ήταν οι Επώνυμοι ήρωες στην Αρχαία Ελλάδα
Αποκάλυψη οκτώ τάφων σε σωστική ανασκαφική έρευνα στην Ηλεία
Οι τάφοι χρονολογούνται, σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση των κτερισμάτων τους, από το τέλος του 4ου έως και τον 2ο αιώνα π.Χ. Πιο αναλυτικά εντοπίστηκαν τρεις ταφικοί πίθοι, τέσσερις κιβωτιόσχημοι και ένας κεραμοσκεπής τάφος.