Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Ετρουσκικός ναός ανακαλύφτηκε στη Φλωρεντία

Αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ανακάλυψε ετρουσκικό ναό στο Monte Giovi, το βουνό του θεού Δία.

Στη κορυφή του βουνού, σχεδόν χίλια μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, οι Ετρούσκοι μελετούσαν τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως τους κεραυνούς για να ερμηνεύσουν τη θέληση των θεών και να προβλέψουν το μέλλον.

Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε λίγα στοιχεία για τη θρησκεία των Ετρούσκων και για αυτό το λόγο οποιαδήποτε είδηση για αυτή, γοητεύει τους μελετητές και τους λάτρεις της ιστορίας. Αυτό συμβαίνει επίσης, επειδή είναι μία από τις λίγες ιερές περιοχές της Ετρουρίας που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα. Για να αποκαλυφθεί, χρειάστηκαν έξι χρόνια εργασίας από την αρχαιολογική ομάδα, όπου συμμετείχαν φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Luca Cappuccini.

Η περιοχή βρίσκεται σε ένα οροπέδιο της οροσειράς που χωρίζει το Mugello από την πεδιάδα της Φλωρεντίας, πάνω από την ετρουσκική πόλη Fiesole. Αεροφωτογραφίες είχαν ήδη αποκαλύψει την ύπαρξη ενός ορθογώνιου αναχώματος στην κορυφή. «Στη δεκαετία του εβδομήντα», εξηγεί ο Cappuccini στην εφημερίδα La Stampa, «βρέθηκαν τρία μικρά χάλκινα και μερικά σιδερένια βέλη καθώς και αιχμές δοράτων στην περιοχή».

Οι νέες ανασκαφές έφεραν στο φως τρία διαφορετικά στρώματα από διαφορετικές περιόδους. Στην παλαιότερη υπάρχει μικρή κατασκευή που περιβάλλεται από πλακόστρωτο. Εκεί βρέθηκε ένα lituus, σιδερένιο όργανο που χρησιμοποιούνταν από τους ιερείς για να καθορίσουν τα όρια της ιερής περιοχής. Είναι ένα από τα παλαιότερα που βρέθηκαν ποτέ και ανάμεσα στα μοναδικά που ανακαλύφθηκαν μέσα σε ναό, αφού τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα έχουν βρεθεί σε τάφους ιερέων.

«To lituus είχε σπάσει και θάφτηκε στο έδαφος στη μέση της πλακόστρωτης περιοχής», δηλώνει ο Cappuccini. «Από την τοποθεσία μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν ένα 'auguraculum', ένας ουράνιος ναός, ένας τόπος που χρησιμοποιήθηκε για να ερμηνευθεί η θέληση των θεών».

«Οι Ετρούσκοι χώριζαν τον ουρανό σε δεκαέξι μέρη, που αντιστοιχούσαν σε διαφορετική θεότητα. Για το λόγο αυτό ήταν σημαντικό για εκείνους να παρατηρούν φυσικά φαινόμενα όπως τον κεραυνό», εξηγεί ο αρχαιολόγος.

Είναι πιθανό ο ναός να ήταν αφιερωμένος στον Τίνια, την ετρουσκική εκδοχή του θεού Δία, αν και δεν ήταν η μοναδική θεότητα που έριχνε τα βέλη του, τους κεραυνούς. Αλλά ήταν η πιο σημαντική και πιθανότατα έδωσε το όνομά του στο βουνό, που ονομάστηκε "di Giove" από τους Ρωμαίους.

Η ανακάλυψη δεν επιλύει πολλά μυστήρια που εξακολουθούν να καλύπτουν τη θρησκεία των Ετρούσκων: αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα προέρχονται από τις λατινικές γραπτές πηγές. Οι κεραυνοί πιθανότατα μελετήθηκαν όσον αφορά το σχήμα, τη θέση και το χρώμα: αλλά δεν γνωρίζουμε τι σήμαιναν τα χαρακτηριστικά αυτά για τους Ετρούσκους.

Τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας, που άρχισε με τις ανασκαφές το έτος 2010, έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο με τίτλο: “Fulmini e saette”: da luogo di culto a fortezza d’altura nel territorio di Fiesole etrusca.


Πηγή